Mit esznek a világban Karácsony este?

Bizarr és ínycsiklandozó ételek tárházát nyújtja a karácsonyi vacsora, amelynek minden országban külön hagyománya van. Olvasóinkat elkalauzoljuk a kaviárral töltött palacsinták és a puliszkás pacallevesek világába.

Angliáról mindenkinek a sült, töltött pulyka (roast turkey) jut eszébe, amely meghódította a világot. Akkor az igazi, ha sült krumplival és paszternákkal tálalják. Kevesen tudják, hogy a sült pulyka egészen a 20. századig liba volt. A tradicionális brit karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a puding (elsősorban a szilva), amelyet kizárólag az óramutató járásával egyező irányba szabad keverni, ha azt akarjuk, hogy vágyaink valóra váljanak. Karácsony Apót (Father Christmas) húsos pitével és egy pohár konyakkal illik várni, a rénszarvasoknak pedig répát és vizet szokás feltálalni.

kép

Roast turkey chipsszel

Ausztráliában nehéz meghitt ünnepet elképzelni a kandalló melegénél, a Mikulás is a tengerpartról érkezik, stílszerűen szörfön, szánját pedig nyolc kenguru húzza. A déli kontinens nehezen tagadhatná angol gyarmati múltját: a karácsonyi menü általában kimerül a sült pulykában, pudingban és mézeskalácsban, megfejelve tengeri herkentyűkkel.

Belgiumban a csecsemő Jézus testére formázott kalácsot (cougnou) készítenek.

kép

Jézus teste, a cougnou

Brazíliában disznó bélszín (lombo a Califórnia), tőkehal és bundás kenyér (rabanada) dívik.

chilei karácsonyi vacsi jellegzetessége egy muffinra hasonlító süti, a Pan de Pascua, amelyet kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával, dióval és mandulával ízesítenek. A majomfarok (cola de mono) náluk nem csak egy állati testrész, hanem a karácsonyi koktél neve is, amelynek az aguardiente nevű szeszes ital, tej, kávé, vanília és szegfűszeg az alapja.

kép

A chilei Pan de Pascua

csehek kedvence a ponty krumplisalátával, a legjobbakat már előző nap elkészítik, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki kibírja, hogy előtte nem eszik, aranymalacot lát a falon.

Ha december végén Dániában vendégeskedünk, kipróbálhatjuk az aebleskiver nevű fánkkülönlegességet, csemegézhetünk sóval vagy vajjal tálalt sült gesztenyéből, barna szósszal nyakon öntött főtt krumpliból, mindezt leöblítve a Julebryg névre hallgató karácsonyi sörrel, amelynek alkoholfoka 5,6-tól 8,5-ig terjed. A skandináv országok mindegyikében népszerű a forralt bor (glogg), valamint a tejberizs, amelyet mandulával, meggyszósszal és tejszínhabbal hidegen tálalnak.

kép

Az aebleskiver

Finnországban december 24-én reggel a család fahéjas tejberizst reggelizik, amelybe egy szem mandulát rejtenek, és aki ezt megtalálja, nagy szerencse éri következő évben. A finnek szívesen esznek mindenféle halból készült harapnivalót (ilyenkor főleg lazacot), melyeket tűzálló tálakban készítenek. Természetesen az ünnep elmaradhatatlan része a szauna is.

Franciaországban Jézus és a 12 apostol tiszteletére egy 13 részből álló desszertkülönlegességgel zárják a karácsonyi menüt. A provence-i eredetű édesség a következőkből áll: dió, birsalmasajt, mandula, mazsola, calisson, többféle nugát, alma, körte, narancs, dinnye szőlő, valamint a híres provence-i lepénykenyér, a fougasse. Ezeknek a hagyomány szerint karácsony estétől egészen december 27-ig az ünnepi asztalon kell maradniuk. Bretagne-ban a krumplipürével töltött libanyakat érdemes még kipróbálni.

kép

13 édesség egy csokorban

Izlandon a kimondhatatlan nevű hamborgarhryggurt fogyasztják előszeretettel, ami egy füstölt sonkára emlékeztető főétel disznóhúsból. Ennek birkából készült párja a hangikjöt, ecetes vörös káposztát ajánlott fogyasztani melléjük.

kép

A hamborgarhryggur

Jamaicában természetesen rumos sütit sütnek, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys kecskét eszik hozzá.

kubai karácsony nem lehet teljes a crema de vie nevű tojáslikőr féleség nélkül, melyet sűrített tejből, rumból, cukorszirupból, citromhéjból, fahéjból és tojás sárgájából készítenek. Jól passzol hozzá a kókusztejből, friss kukoricából, kukoricalisztből, tejből, vaníliából, fahéjból és cukorból készült puding, a majarete. A főételek közül a „mórok és keresztények” (moros y cristianos) dívik, ez a furcsa nevű, babos-rizses eledel a spanyol keresztények (fehér, mint a rizs) mórok (fekete, mint a bab) ellen vívott keresztes hadjáratára, a rekonkvisztára utal.

kép

Keresztények és mórok jól megférnek egymás mellett a kubai karácsonyi menüben

Ha egyszer véletlenül Lengyelországban töltjük a karácsonyt, ne lepődjünk meg, ha a 12 apostol tiszteletére ugyanennyi fogást szolgálnak fel, és az asztal alatt a kis Jézus emlékére egy halom szénát találunk. Amit éjfélig biztosan nem látunk, az a hús, helyette éhségünket céklalevessel (barszcz), a ponty számos fajtájával, valamint krumplival, sajttal, gombával, esetleg savanyú káposztával töltött barátfülével csillapíthatjuk. A vallásos előírásokat kevésbé szigorúan követő családoknál megkóstolhatjuk a żurek nevű húsos, tojásos, tárkonyos ragulevest is. Édességként szinte biztos, hogy valamilyen mákos finomságot kapunk, a legelterjedtebb a meleg tejbe és mákba áztatott palacsinta szerűség, a łamaniec és a nálunk is méltán kedvelt bejgli, a makowiec.

kép

Céklaleves barátfülével: a barszcz

Mexikóban karácsonykor puliszkás pacallevest kanalaznak. A menudonak érdemes már előző nap nekifogni, a marha gyomrát öt óráig kell főzni, és természetesen az erős chili sem maradhat el. A mexikóiaknak van egy forró édes italkülönlegességük is, a ponche, amelynek alma, nádcukor, aszalt szilva és a tejocote gyümölcs az alapja, de felnőttek szívesen bolondítják meg egy kis tequilával – csak az íze kedvéért.

kép

A menudo

Németországban a nem túl fantáziadús bajor virsli és krumplisaláta karácsonykor is elmegy, hagyománya van továbbá a mézeskalácsnak (Lebkuchen), ennek egyik specialitása az úgynevezett Aachener Printen. A germánok szárított gyümölcsökből, mazsolából, dióból, mandulából készült gyümölcskenyeret (Christollen) is készítenek, melyet fahéjjal vagy kardamonnal fűszereznek, és havas háztetőkre emlékeztető porcukorral borítanak be.

kép

A Christollen

Az olaszok karácsonyi kuglófja a panettone, („Toni kenyere”), egy könnyű, kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség. Mazsola nélküli változata a pandoro (aranykenyér). Népszerű ünnepi főétel a parajjal töltött, diós vajjal meglocsolt ravioli, a gorgonzolás töltött gomba és a pármai sonkával sült házinyúl.

kép

Ha Olaszország, akkor tészta: parajjal töltött ravioli

A tehetőseb orosz családok karácsonykor lazaccal és kaviárral töltött palacsintát (blincsiki) falatoznak.

Porugáliában nincs karácsonyi menü Bolo Rei (Király torta), azaz gazdagon díszített, kandírozott gyümölcsös sütemény nélkül.

kép

A “torták” portugál királya, a Bolo Rei

román konyha több fogást is átvett a magyartól, többek közt a disznósajtot (toba) és a töltött káposztát (sarmale). Karácsonykor népszerű előétel a piftie, egy disznó és marhahúsból készült kocsonya zöldségekkel és fokhagymával ízesítve.

kép

A román piftie

Spanyolországban elterjed karácsonyi étek a mandulaleves és a kemencében sült dévérkeszeg. Aragóniában mandulaszószos máriatövist esznek sült borjúval és boros őszibarackkal, Katalóniában a hereleves és a turrón nevű mandulás édesség dívik, Kasztíliában sült bárányt vagy malacot fogyasztanak vöröskáposztával, a déli tengerparton népszerűek a halak és a szaloncukor, Baszkföldön pedig a paradicsomszószos csiga és az édes dióleves.

kép

Turrón, a mandulás csoda

Szerbiában és sok más balkáni országban (különböző néven) elterjedt étel a mézzel összekevert főtt búza, a koljivo. Ezt szinte kizárólag vallási ünnepeken és liturgikus eseményeken eszik (a búzaszemek Demeter ógörög istent szimbolizálják), néhol szezámmaggal és diófélékkel ízesítik. A szerbek egy gyertyát dugnak a közepébe, amit meggyújtanak, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. A népi babonák korából öröklődött át a česnica nevű szódabikarbónás kenyér, amelybe ezüstérmét sütnek, az óramutató járásával ellenkező irányba háromszor megforgatják, majd a családtagok széttépik, és aki az ezüstöt kapja, annak különösen nagy szerencséje lesz az évben.

kép

Karácsonyi asztal Szerbiában

(forrás: alfahír.hu, https://alfahir.hu/karacsonyi_menu_a_nagyvilagban-20121224)

0 373

Szóljón hozzá