Barion Pixel

LIPOSZÓMÁS D3-E-K2-A MULTIVITAMIN 300ML

cikkszám: GV0036
Raktáron
15 390Ft
(51,3 Ft/ml)

Megnevezés: Liposzómás D3-E-K2-A multivitamin  (Liposzómás D3EK2A multivitamin)

 

Kiszerelés: 300ml

 

Termék meghatározása: Liposzómázott D3, E, K2 és A vitamint tartalmazó folyékony étrendkiegészítő készítmény édesítőszerrel.

 

Állag, íz: Sűrűn folyó, sárgabarack ízű folyadék.

 

Ajánlott napi bevitel: 10ml, mely a mellékelt mérőpohárral kimérhető. Ajánlott 100ml vízben, vagy egyéb folyadékban elkeverni. A termék 30 adagot tartalmaz.

 

Figyelmeztetés: Az ajánlott beviteli mennyiséget ne lépje túl!

 

Szavatosság: Szavatossági idő a címkén feltüntetve.

 

Tárolás: Eredeti csomagolásban szobahőmérsékleten, napfénytől, sugárzó hőtől védett helyen. Felbontást követően javasolt hűtőszekrényben tárolni és

60 napon belül elfogyasztani.

 

Fontos: Használat előtt alaposan rázza fel a terméket!

 

Gyártja és forgalmazza: Gyógyvarázs Kereskedelmi Kft. 4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/B. www.gyogyvarazs.hu

 

A termék aktív összetevői:

Összetevő

Egy adagban (10 ml)

Flakonban (300 ml)

NRV%

A-vitamin (retinol palmitát formában)

1100 µg

33 mg

137

D3-vitamin (kolekalciferol)

62,5 µg

1,88 mg

1250

E-vitamin (D-α-tokoferol formában)

20,1 mg

603 mg

167

K2-vitamin (menakinon formában)

100 µg

3,0 mg

133

 

 

További összetevők: Lecitin, Glicerin, Citromsav, Szukralóz, Sárgabarack aroma, Poliszorbát-80, Kálium szorbát, Nátrium benzoát, Solutio Conservans, Tisztított víz

 

 

 

A Liposzómás D3EK2A multivitaminban lévő vitaminok jótékony hatásai

 

  1. A D3 vitamin (Kolekalciferol)

A D3 az aktív D vitamin előanyaga, amit a máj és a vesék közösen alakítanak át hatásos formává. Alkalmazásának előnye, hogy nehéz túladagolni, mivel túlzott bevitel esetén a máj a fölösleget nem alakítja át ilyen hatásos formává. A D vitamin élettani hatásai (432/2012/EU rendelet és az Official Journal of the European Union; List of Permitted Health Claims; 2012.05.25 alapján)

A kalciumanyagcsere legfontosabb szabályozó anyaga, ezáltal:

  • szerepet játszik az egészséges csont[1] és fogak[2] felépítésében. Hiányában nő az angolkór[3], csontlágyulás és az időskori csontritkulás[4] kockázata.
  • létfontosságú az izmok egészséges működéséhez[5].
  • létfontosságú az idegrendszer működéséhez[6].

A D vitamin segít felfegyverezni saját immunsejteket (B- és T limfociták) hiányában nem alakulnak ki azok a sejtszervecskék (receptorok), amelyek révén ezek a sejtek felismerik és „elkapják” a testidegen anyagokat és kórokozókat.

Legutóbbi kutatások igazolták, hogy a megfelelő D vitaminszint csökkenti egyes ráktípusok előfordulását[7]. Számos kismedencei daganatféleség (petefészektumorok, vastag- és végbélrákok, prosztatarák) gyakrabban fordul elő D vitaminhiányos állapotban, sőt ilyenkor a gyógyulásra való hajlam is rosszabb. A D vitamin „bábáskodik” az egészséges, ép működésű sejtek megszületéséhez, illetve az őssejtek éréséhez. Csökkenti az ebben a szakaszban fellépő rákos mutációk előfordulását, illetve „öngyilkosságra kényszeríti” az egészségestől eltérő mutációval létrejövő sejteket.

Segít a Sclerosis Multiplex (SM) megelőzésében, illetve kezelésében. Több kutatás is kimutatta, hogy az SM kialakulásának esélye jelentősen csökken a fiatalkori megfelelő napfénynek való kitettségtől, így pedig a megfelelő D vitamin szinttől[8]. Egy másik kutatás arra jutott, hogy a D vitamin nem csak az SM megelőzésében játszhat nagyon fontos szerepet, de a már kialakult betegség kezelésében is nagyon hasznosnak bizonyulhat[9].

Sokrétű hatása miatt a fogyasztásra ajánlott dózis életkortól és állapottól függ. Felnőtteknek általában 0,05 -0,1 mg közötti dózis fogyasztása ajánlott. Szájon át történő túladagolása nehéz, toxikus mellékhatások több heti, rendszerességgel 80 -100- szoros túladagolás következtében jelentkezhet (RDA = 8.000 – 10.000).

 

  1. E vitamin (D-α-tokoferol)

Az E vitamin az antioxidáns folyamatok egyik segítője, vagyis részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben a szervezetünkben[10]. Ezzel pedig számos betegség kialakulásának megelőzésében segíthet, amelyek a szabadgyökök hatására alakulhatnak ki. Ilyenek például: egyes ráktípusok, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, szürkehályog[11]. Mivel zsírban oldódó vitaminról beszélünk, jó tudni, hogy a növényi olajokban található meg nagyobb mennyiségben, ezzel egyik oldalról bebiztosítva magának a jó felszívódást. Ugyanakkor a fokozott zsírbevitel fokozott E-vitamin igényt is eredményez, ezért a kör elölről kezdődik.

Számos elmélet szerint jó hatással van a nemi működésre, az egészséges libidó fenntartására is, csökkent mennyisége ezáltal a nemi működés, aktivitás zavaraiban is szerepet játszhat. Szükséges az idegpályák hiánytalan működéséhez, segíti a sejtregenerációt és a sebgyógyulást.

 

  1. K2 vitamin (Menakinon)

A K2 vitamin fontos tényezője a kalcium anyagcserének, ezáltal az egészséges csontképződésnek[12]. Vizsgálatok igazolták, hogy K2 vitaminhiány mellett gyakoribbak a combtörések, különösen a comb-nyaktörések[13]. A Japán lakosság körében a látszólag törékenyebb csontozat ellenére is ritkábbak az időskori comb-nyaktörések. A különbséget a K2 vitaminban igen gazdag, népszerű, napi gyakorisággal fogyasztott natto nevű étel fogyasztásával magyarázzák[14]. K vitaminhiányos egyénekben, vagy K-vitamint semlegesítő (pl. vérhígító) kezelésben részesülők körében gyakoribb és súlyosabb az érelmeszesedés, különösen a koszorúerekben. K vitamin pótlásával ez a folyamat visszafordíthatónak bizonyult, számtalan klinikai vizsgálat eredménye szerint[15],[16].

Vizsgálatok összefüggést igazoltak egyes rosszindulatú tumoros megbetegedések és a K vitaminhiány között.

A K vitaminok szerepet játszanak a normál véralvadásban[17]. A K1 vitaminnak (fillokinon) ilyen hatása erőteljesebb, mint a K2-é, azonban mindkét vitamin ilyen hatásával számolni kell.

 

  1. A vitamin (Retinol palmitát)

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök. A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért vitamin pótlására jobb karotint alkalmazni, mivel kisebb a túladagolás veszélye.

Az A-vitamin a májban raktározódik. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin-ellátottság esetén. Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet, ezért önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni. Ez azonban ritka, főleg vitaminkészítmények és egyéb magas A-vitamin tartalmú ételek egyidejű fogyasztásakor lép fel.

Az A vitamin elsődleges jótékony hatása, hogy hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez, így segít elkerülni az időskori látásromlást, az úgynevezett makuladegenerációt, amely a fejlett országokban a látásromlások legnagyobb részének okozója. Több kutatás is igazolta, hogy a különböző antioxidánsok, úgy, mint az A vitamin, segítenek a makuladegeneráció megelőzésében[18].

Számos kutatás eredménye szerint az A vitaminhiány összefügg több különböző megbetegedés kockázatának növekedésével. Az A vitaminhiány miatt megnövekedhet a légúti megbetegedések, illetve hasmenés kockázata is[19].

A megfelelő A vitaminszint továbbá segíti az immunrendszert a betegségek leküzdésében is[20].

Segít a csonttörések kockázatának csökkentésében is. Kutatások igazolják, hogy a megfelelő A vitamin szinttel rendelkező tesztalanyok esetében a csonttörések, ezen belül is a csípőtörések száma alacsonyabb volt, mint az A vitamin hiányos alanyok esetében[21].

 

 

 

Mi a liposzóma és mire jó?

A Liposzómás technológia következtében a hatóanyagok biohasznosulása az egyéb készítményekhez mérten sokkal magasabb. Bármely szervezetbe juttatott anyag –szájon át vagy akár injekcióval – csak bizonyos veszteséggel jut el a hasznosulás helyére (célsejt, receptor, stb.). Néha igen jelentős a veszteség az emésztés, bomlás, felszívódás, szabályozó mechanizmusok, oxidáció-redukció, vagy korai kiválasztódás miatt.

A liposzóma a hatóanyag részecskéinek buborékszerű bevonata, egy vagy többrétegű foszfolipid burokkal. Felépítése nagyban hasonló a növényi és állati sejtek sejtfalához. A bevonat megvédi a hatóanyagot a korai emésztéstől, elbontástól és oxidációtól. Másrészt a hatóanyagnak a sejthártyához nagyon hasonló álcát nyújt, ami által akadálytalanul képes bélfalon, sejthártyákon, biológiai membránokon áthatolni. A liposzómába csomagolt hatóanyagoknak ezért magasabb a biohasznosulásaa bevett adag jelentősen nagyobb része jut el hasznos formában a célsejtek rendelkezésére[22].

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4781354/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934301008993

[3] https://www.jci.org/articles/view/29449

[4] https://academic.oup.com/jcem/article/90/6/3215/2870548

[5] https://link.springer.com/article/10.1007/s11154-011-9200-6

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11893522/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11920550/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12907484/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374859/

[10] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0083672908607323

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11886767/

[13] https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.3.515

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11369171/

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8698544/

[16] https://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1024/0300-9831.69.1.23

[17] https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0037-1614494

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/

[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6496388/

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11375434/

[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28891953/

[22]  Sahoo SK, Labhasetwar V: Nanotech approaches to drug delivery and imaging. DDT 2003, 8:24.

Értékelések

Még nem érkezett ehhez a termékhez értékelés