A csodálatos E-vitamin

A csodálatos E-vitamin

2020. 04. 19.

A GyógyVarázs Q10 Emulziós étrend-kiegészítő vitaminja gyógyszerészeti (!) minőségű Ubikinon Q10 Koenzimmel és tripla dózis E-vitaminnal (azaz D-a-Tokoferollal látja el szervezetét. Mindezt teljesen természetes formában, mindenféle vagyszer, kemikália, színezék, mesterséges tartósítószer, stb. nélkül!

De mire is jó az E-vitamin? (Másik cikkünből a Q10-ről olvashat!)

Az E-vitamin
Az E-vitamint valahogy kevésbé érzik fontosnak az emberek, pedig hiánya komoly problémákat okozhat. A megfelelő fajtájú E vitamin szedése védelmet jelent a szív betegségekkel és a rákkal szemben. Mivel hivatalos körökben egyre terjed a vitaminellenes hangulat, nem árt tisztába lenni az E-vitamin hatásával az American Journal of Clinical Nutrition 2006 novemberében egy szerkesztői írásában arra mutatott rá, hogy az amerikai férfiak és nők 93-96%-a még annyi E-vitamint sem szed, mint a kormányzati ajánlás, azaz napi 18 NE-et. A hatásos dózis kb. 400 NE. A magyar emberek valószínűleg hasonlóan állnak e kérdésben, vagyis súlyos E-vitamin hiány áll fenn, vagy akik szednek is szorgalmasan E-vitamint, azok valójában általában alfa-tokoferolt szednek. Vagy nem szednek egyáltalán és nem is tervezik, mert “olvasták az újságban”, hogy az E-vitamin veszélyes.

Az E-vitamin hatásmechanizmusát és jelentőségét, mint esszenciális tápanyagét csak 1968 óta ismerjük. Az E-vitamint kizárólag a növények tudják szintetizálni. A növényi táplálékkal sokkal több E-vitamin kerül az emberi szervezetbe, mint az állatival. A legmagasabb koncentrációban a gabonacsírákban fordul elő. Az E-vitamint mesterségesen is előállítják és kapszula formájában árusítják. Ebben az esetben alfa-tokoferil – acetátot adnak hozzá, hogy hatása megmaradjon.

Már itt az elején is említem, hogy kerüljük az E-vitamin szintetikus d,l-formáit, amelyekről nem tudni, hogy milyen mennyiségben tartalmazzák az inaktív l-izomert
Az olasz GISSI-Prevenzione tanulmány szerint a 300 mg/nap szintetikus E-vitamin összehasonlítva a kontroll csoporttal, nem volt hatással a miokardiális infarktusos betegekre.

Mesterséges E-vitamin
A mesterséges E-vitamin sokkal olcsóbb, mint a természetes. A John Hopkins elemzésben a vizsgálatok többségében szintetikus E-vitamint használtak. A szintetikus E-vitaminok közé 8 hasonló vegyület tartozik, amelyek közül csak egy fordul elő a természetben. Így a szintetikus (kőolajból előállított) E-vitamin variánson biológiai hasznosulása és hatása teljesen tisztázatlan.
A természetes E-vitamin négy összetevőből áll. alfa, béta, delta és gamma-tokoferolból. Az alfa-tokoferol a leggyakoribb és ezt szokták étrend kiegészítőként árusítani. Szinte napjainkig, senki nem gondolta, hogy az egyes E-vitamin variánsok közt különbség lehet hatásban.

Az utóbbi években a gamma-tokoferol került a figyelem középpontjába gyulladás és rákellenes hatása miatt. Az is ismertté vált, hogy az alfa-tokoferol csökkenti a szervezet gamma-tokoferol szintjét.

A természetes E-vitamin

A természetes E-vitamin nyolc különböző tokoferolt, és négy különböző tokotrienolt tartalmazhat. Mindegyik rendelkezik egyik végén kromatolgyűrűvel, amely egy hidroxil-csoportot
(-OH) tartalmaz, amelynek a H-atomja köti meg a szabadgyököket. A hidrofób oldallánca pedig az élő szervezetekben található különböző membránokon való átjutást teszi lehetővé. Ezek közül a leghatékonyabb forma a d-alfa-tokoferol (ezt tartalmazza a GyógyVarázs Q10 készítménye is). Mindegyik tokoferolnak és tokotrienolnak alfa, béta, gamma és delta formája is létezik (ezt a kromatolgyűrűn található metil csoportok (-CH3) száma határozza meg). Mindegyik változatnak egymástól egy kicsit eltérő biológiai hatása van.

D-alfa-tokoferol hatása

  • Stabilizálja a sejt membránt, gátolja a szabad gyökök keletkezését
  • Gyengíti a gyulladásokban keletkező különféle vegyületek hatását vagyis gyulladás gátló.
  • Fokozza az A, C-vitamin és a szelén (Se) hatását
  • Véralvadásgátló, értágító
  • Hiány tünetei: keringési és érbetegségek, máj károsodás
  • Egy amerikai tanulmány, amelyet a JAMA (Journal of American Medical Association) publikált azt írja, hogy az E-vitaminnak a javasoltnál jelentősebb mennyisége javítja az immunrendszer funkciókat egészséges, idősödő emberekben
    • prosztata rákos halálozás 32%-kal,
    • agyi trombózis 37%-kal,
    • vérzéses sztrók 35%-kal,
    • tüdőrák 21%-kal,
    • légúti betegségekből bekövetkező halálozás 42%-kal csökkent.19 éven át követtek 29 000 embert, akiknek a vérében mérték az alfa-tokoferol szintjét. Ezt használták arra, hogy az négyféle E-vitamin szintjét becsüljék. Akikben a legmagasabb volt az E-vitaminok szintje (amire a magas alfa-tokoferolból következtettek), szignifikánsan lecsökkent az összhalálozás. A részeredmények a következők voltak:
  • Naponta kétszer 12 héten át szedett 600 mg alfa-tokoferol jelentősen csökkentette a sokízületi gyulladással járó nagy fájdalmat
    (Edmonds SE, Winyard PG, Guo R et al.: Putative analgesic activity of repeated oral doses of vitmin E in the treatment of rheumatoid arthritis
    QAnn Rheum Dis 1997 56, no. 11, pp. 649-55
  • Német tanulmányok az E-vitamin kedvező hatását mutatták ki az atlétákra
    (Geiss KR, Jester I, Stergiou N et al.: Der Effekt von alfa dokopherol auf die Regenerationsfahigkeit bei 22 Leistungsportlern
    Deutsche Zeitsvhrift für Sportmedizin 01995. no. 7/8 pp372-380)
  • Brown et al két tanulmányban is kimutatták, hogy az étrend kiegészítővel szedett E-vitamin javítja a H2O2 káros hatását, amelyeknek a dohányzók ki vannak téve.
    (Brown KM, Morrice PC Duthie GG: Erythrocyte vitamin E and plasma ascorbate concentrations in relation to peroxidation in smokers and nonsmoke
    Am J Clin Nutr 1997 65 pp. 496-502)

Az E-vitamin bizonyított hatásai néhány betegségben

Kardiovaszkuláris hatás

  • CHAOS tanulmányban olvashatjuk, hogy 510 napon át több, mint 2000 fő isémiás szívbetegségben szenvedő személy 400 illetve 800 i.u. alfa-d- tokoferolt kapott aminek hatására 75%-kal csökkent a miokardiális infarktus kockázata.

    Magyarázat: Az átmeneti isémiás rohamok általában csak néhány percig tartanak és általában a legtöbb tünet pár órán belül elmúlik. Minden tünet elmúlik 24 órán belül, ellenkező esetben nem átmeneti ischémiás rohamról van szó. A tünetek a következőek lehetnek: beszédet hallja, de nem érti, szédülés, kettős látás, zsibbadás stb.

    (Mitcinson MJ Stephens Ng.: Mortality int he CHAOS trial Lanchet 1999.353. pp. 381-2)

  • 35 ezer poszt menopauzás nőnek 7 éven át A, E és C vitamint adtak. Azoknak, akiknek a legkisebb E vitamin dózist szedték – a kardiovaszkuláris betegség miatti legnagyobb halálozási kockázatuk volt

    (Kushi LH., Folsom AR. Et al.: Dietary antioxidant vitamins and death from coronary heart disease in postmenopausal women
    New England Journal of Medicine 1996 334. no. 18. pp 1156-1162)

  • 11 ezer férfit és nőt kísértek figyelemmel évenkénti interjú során 6 éven át. Akik már hosszú idő óta E vitamint szedtek a kardiovaszkuláris betegség miatt a halálozás kockázatuk 60%-kal volt kisebb azokkal szemben, akik nem szedtek E vitamint.

    (Losonczy KG. Harris TB: Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons
    Amer J Clin Nutr 1996 46. no 2. pp. 191-196)

  • A fenti eredményeket megerősíti a Harvard tanulmány, amely arról számol be, hogy kis dózisú E vitamin szedése a kardiovaszkuláris kockázatot növelte A vizsgálat 40 ezer férfi orvos esetében megállapították, hogy a kifejlődő kardiovaszkuláris kockázat 37%-kal csökkent azon orvosok számára akik legalább 100 i.u. E vitamint szedtek naponta

    (Rimm EB Stampfer MJ et al.:Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men
    N Engl J Med 1993 328 pp. 1444-9)

  • 87 ezer nővér, akik több, mint 2 éven át E vitamint szedtek 41%-kal kisebb volt a kardiovszkuláris betegség kockázata. Más tanulmányok is felhívják a figyelmet arra hogy fontos az E vitamin szedett mennyisége a betegség megelőzése szempontjából.

    (Rimm EB Stampfer MJ et al.:Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in women
    N Engl J Med 1993 328 pp. 1444-9)

    (Gey KF, Puska P, et al.: Inverse correlation between plasma vitamin E and mortality from ischemic heart disease in cross-cultural epidemiology
    Am J Clin Nutr 1991 53. no. 1 Suppl, pp 326S 334S)

  • Jerome Cohen belgyógyász professzor általában a vitamin készítményekkel szemben foglal állást, utóbb azonban kijelenti, hogy szívét védendő napi 400 NE-nyi E-vitamint szed
    (Newsweek 7. June 1993:46)
  • Kettős vak kísérletben 2 éves vizsgálattal tanulmányozták 400 mg alfa-tocoferol és 325 mg aspirin hatását. Megállapították hogy az együttes használatuk szignifikánsan hatásosabb, mint az aspirin egyedül, amelyet isémiás celebrovaskuláris problémákra szedtek.

    Magyarázat: Celebrovaszkuláris betegség: Az agyi erek elzáródása vagy megrepedése következtében fellépő tünet együttes, amelynek súlyossága a múló rosszulléttől az egyik testfél bénulását és beszédzavart okozó állapotig, akár halálos kimenetelig terjedhet.

    (Steiner M, Glantz M, Lekos A: Vitamin E plus aspirin compared with aspirin alone in patients with transient ischemic attacs
    Am J Clin Nutr 1995 62 no. 6 Suppl, pp 1381S-1384)

  • Egy áttekintő cikk jelent meg a Lancet 1995 évi számában, amelyben összefoglalja az E-vitamin hatását az egészséges és beteg szervezetre
    (Meydani M: Vitamin E,; Lancet 1995 345. no. 8943. pp.170-175)A tanulmány bemutatja, hogy az E-vitamin több, mint 6 évi 100-200 i.u napi szedésével csökken a kardiovaszkuláris betegség kockázata

     

    (Jha P, Flather M, Lonn E et al.: The antioxidant vitamins and cardiovascular disease. A critical review of epidemologic and clinical trial data see
    Ann Intern Med 1995 123. no 11 pp. 860-72)

Hatása a szívre

  • Time Magazin beszámolt arról, hogy már a 40-es években a szívbetegek százait kezelték E-vitaminnal.
  • 1990-ben a Harvard Egyetem kutatói kijelentik, hogy az E-vitamin jelentősen csökkenti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. A Harvard-kutatások szerint legalább napi 200 NE E-vitaminra van szükség két éven át ahhoz, hogy a szívbetegség megjelenésének esélyét csökkenteni tudjuk.
    A különböző tanulmányokra támaszkodva az optimális mennyiségnek a napi 400 NE látszik, bár sok embernek még ennél is többre van szüksége.

Vegyük észre, hogy a természetes élelmek fogyasztásával nagyon kevés E-vitaminhoz jut a szervezet. Ezért az E-vitamin gyári előállítása arra irányul, hogy a természetben előforduló szubsztrátból, kivonják az E-vitamint annak kémiai, biológiai károsodása (lebomlása) nélkül

  • 1996-ban egy brit szaklapban megjelent publikáció arról számol be, hogy az E-vitamin 400-800 NE adagolásban 77%-kal csökkenti a szívroham bekövetkezését.
  • A magas zsírtartalmú ételek kedvezően megakadályozzák a véredények elernyedését. A zsíros ételek olyan kémiai reakciót indítanak be, amelyek feszessé teszik az érfalat. Ennek azonban hosszútávon az a hatása, hogy a vérnyomás emelkedik, és ez szívbetegséget okozhat.
  • Az E- és C-vitamin adagolás hatására azonban a véredények normálisan, úgy viselkedtek, mintha alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottunk volna.
  • A Harvard-kutatások szerint legalább napi 200 NE E-vitaminra van szükség két éven át ahhoz, hogy a szívbetegség megjelenésének esélyét csökkenteni tudjuk. A különböző tanulmányokra támaszkodva az optimális mennyiségnek a napi 400 NE látszik, bár sok embernek még ennél is többre van szüksége.
  • Az E-vitamin a plakk-képződés első lépését, az LDL koleszterin oxidációját akadályozza meg. Napi adagja 250 mg.
  • Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabad gyök fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd.

Rákos megbetegedés

  • Az USA Országos Rákkutató Intézetének vizsgálati eredményei szerint 29 ezer 50 éves és ennél idősebb személy esetében a béta-karotin és az E-vitamin hatása 5-8 év multán sem csökkentette a tüdőrák kockázatát (6) Más szóval a már megbetegedett embereken az eddigi ismereteink szerint az E-vitamin nem segít.
  • Egy másik nagyszabású E-vitaminnal kapcsolatos kísérletben 10 éven át 21 ezer embert kísértek figyelemmel. Azok, akiknek a vérében az E-vitamin a kapszulák szedésének következtében nagyobb mennyiség volt jelen a vérükben, 30%-kal kisebb mértékben betegedtek meg a legkülönbözőbb rákos megbetegedésben. (8).
  • Jól dokumentált vizsgálat során 8 éven át figyeltek 15 ezer nőt, akik közül senki nem mutatta a rák tüneteit. A csoportnak azon tagjai közül, akiknek a vérében alacsony volt az E-vitamin szint 160%-kal többen betegedtek meg rákban (9).
  • 32%-kal csökkent a prosztata rák kimenete, akik E-vitamint kaptak, azokkal szemben akik nem kaptak. A mortalitás 41%-kal volt kisebb alfa-tocopherol esetében (12).
  • Számos kutató vizsgálta az E vitamin és a rák különböző fajtái közötti összefüggést

    (Bosdtick RM, Potter JD, McKenzie DR et al.: Reduced risk of colon cancer with high intake of vitamin E : the Iowa Women’s Health Study
    Cancer Res 1993 53, no 18 pp. 4230-7)

    (Knekt P, Aromaa A, Maatela J et al.: Vitamin E and cancer prevention
    Am J Clin Nutr 1991 53 no. 1 Suppl, pp 283S-286S)

  • Az E-vitamin nagy dózisa gátolja a keletkező rákos sejtek növekedését azzal, hogy az abnormális sejtekben gátolja a fehérje és a DNS szintézisét (13).
  • Az amerikai rák társaság vizsgálat szerint majdnem egymillió ember adatai alapján az derült ki, hogy akik legalább 10 éven át szedtek E-vitamint, azoknál 40%-kal lecsökkent a hólyagrák kockázata.

E-vitaminnal csökkenthető a mellrák kockázata

  • Japán kutatók vizsgálata kimutatta, hogy egyes embereknek a szervezete – genetikai hiba folytán – nem termel antioxidáns hatású kataláz enzimet. Ezzel a hibával kb. 6 millió amerikai ember él. Az enzim hiánya miatt a szabad gyökök nagy mennyiségben keletkeznek, ami a sejtek károsodásához végül a rák kockázatának növekedéséhez vezet.
  • A Japanese Journal of Cancer Researchben megjelent publikáció szerint az E-vitamin hatékonyan véd a mell-tumor kifejlődése ellen, ezért a gyógyításban alkalmazható.
  • A mellrák elleni küzdelemben az algán és a szóján kívül más fontos tápanyagok is segítségünkre lehetnek, ilyenek a növényekben található sárga, narancs és vörös pigmentek, a karotinoidok, a friss táplálékforrásból szerzett C-vitamin, a zsírban oldódó E-vitamin, valamint az immunrendszer működését, és a sérült DNS molekulák helyreállítását segítő szelén
  • Azoknál a nőknél, akik vérében a szelén és az E-vitamin szintje is alacsonytízszeres a mellrák előfordulásának kockázata, szemben azokkal, akiknél mindkét anyag magasabb mennyiségben van jelen. Az E-vitamin egyik fajtájával – az alpha tocopheryl succinate-val – is végeztek kísérleteket. (Vigyázat: ez nem az a d-alfa-tokoferol, amelyről ez a dolgozat szól!!) A csupán kémcső-próbák igazolták, hogy ennek az anyagnak a hatása rákellenes lehet, ám mellrákos pácienseken nem sikerült ilyen hatást bizonyítani
  • Dr Paul Knekt és munkatársai 10 éven át 21 ezer embert kísértek figyelemmel. Azokat, akik nagy mennyiségben vettek magukhoz E-vitamint, illetve a vérükben nagy mennyiségben volt jelen, 30%-kal kisebb mértékben fenyegették a legkülönbözőbb rákos megbetegedések
    (Knekt P, et al.: Amer J Epidemiology 1988; 127-128)
  • Egy másik jól dokumentált vizsgálat során 8 éven át figyeltek 15 ezer nőt, akik közül kezdetben senki sem mutatta a rák tüneteit. A csoportnak azon tagjai közül, akiknek vérében alacsony volt az E-vitamin szintje, utóbb 160%-kal többen betegedtek meg rákban.
    (Knekt P. Int J Epidemology 1988; 17:281.)
  • A konzervatív Journal of the American Dietetic Association-ben megjelent közlés szerint a rák megelőzés céljából napi 200-800 NE-nyi E-vitamin fogyasztását tartja célszerűnek
  • Kettős vakkísérlet során Dr Simin Meydani és munkatársai (Tufts Egyetem, Humán Táplálkozástudományi Központ) 60 évesnél idősebb, egészséges férfiaknak és nőknek napi 800 NE-nyi E vitamint adtak. A kísérleti személyek immunrendszere 10-50%-nyit erősödött. Ezen belül fokozódott a limfocita termelés
    (Meydani S. et al.: Biochemistry and Health Implications Ismertetés
    in Science News 1988; 26 November: 351)
  • JAMA tanulmány rámutatott arra, hogy a legtöbb klinikai vizsgálat, amely az E-vitamin betegségmegelőző hatását vizsgálta, alfa-tokoferolt alkalmazott. A cikkben tárgyalták a gamma-tokoferol rákellenes hatásait is. A magas gamma-tokoferol szint gátolja a prosztatarák kialakulását, és a vastagbélrák kifejlődését. A gamma-tokoferolnak speciális rákellenes hatásai vannak, amelyekkel az alfa-tokoferol nem rendelkezik. Más lapokban is rendre jelentek meg olyan vizsgálatok, amelyek azt bizonyították, hogy a gamma-tokoferol sokkal hatásosabb, mint az alfa-tokoferol a rák megelőzésében.

Az E-vitamin és a diabétesz

  • Nápolyi Egyetem által végzett kutatásban cukorbetegek 4 hónapon át 900 NE
    E-vitamint ill. placebót kaptak. Az E-vitaminnal kezeltek vércukor szintje megfelelő volt Az endogén antioxidánsok felszaporodtak a szervezetükben jelezvén, hogy szerepüket az E-vitamin antioxidáns hatása nagy részben átvette. (10).
  • A vitamin E szedésének hatására javult az inzulin hasznosulása. Mint ismeretes a cukorbetegeknek a kardiovaszkuláris betegség kockázata nagyobb, azonban az E vitamin védelmet biztosít ezzel szemben.

    (Colette C, Pares-HerbuteN:, Platelet function in type 1. diabetes: effects suplementation with large dosis of vitamin E
    Am J Clin Nutr 1988 47 no. 2 pp 256-61)

  • A cukorbetegség esetében az E-vitamint óvatosan kell szedni, mivel a vitaminok a vércukorhoz (glukózhoz) kapcsolódnak és ezzel hirtelen lecsökkenthetik a glukóz szintet. A glukóz – noha általában szeretjük az édességet – sajnos szabad gyököket termel, ami oxidálja a koleszterint és ez rongálja a véredények falát. Ez az egyik oka annak, hogy a cukorbetegeknek nagyobb esélyük van a szív- és érrendszeri megbetegedésre. Az E-vitamin szerepe egyrészt az, amit már a koleszterin szintnél említettünk, másrészt kedvezően javítja az inzulin hasznosulását.
  • 38 ezer 40 év feletti nő 10 éves követéses vizsgálatban 600 IU vitamin E szedése eredménye szerint nincs szignifikáns javító hatással a 2 tip. cukorbetegségre.
  • 1434 önkéntes vizsgáltak, akik 55 évnél idősebbek voltak és 2 tip. cukorbetegségük volt. 18 hónap után értékelték az eredményeket, megállapítva, hogy a diabétesszel sokszor együtt járó sztrók, kardiovaszkuláris problémák, halálozások jelentősen csökkentek az E-vitamint szedők körében.
  • Az E-vitamin védelmet nyújt a diabetikus retinopathia és vesebaj kialakulásával szemben.
  • Az E-vitamin csökkenti az inzulin rezisztenciát és megelőzi a a cukorbajjal egyidejűleg kialakuló számos betegség kialakulását.

E-vitamin és a sztrók
Amerikai, francia és német kutatók olyan meglévő tanulmányok adatait elemezték újra, amelyek az E-vitamin és a szélütés összefüggését vizsgálták.

Az áttekintésből az derült ki, hogy az E-vitamin rendszeres pótlása 22%-kal emelte az agyvérzés (hemorrágiás stroke) kockázatát, ám 10%-kal csökkentette az agyi infarktus, az érelzáródás miatti szélütés (isémiás stroke) valószínűségét. Az agyi infarktus felelős az összes szélütések 70%-áért. (Markus Schurks kutatásvezető, az amerikai Harvard Egyetem oktatókórháza). A megállapításaik arra utalnak, hogy az E-vitamin kiegészítők szedése nem olyan biztonságos, mint eddig gondolták.

Az E-vitamin hatása a koleszterin szintre
Az E-vitamin nemcsak csökkenti a koleszterin szintet, hanem meg is védi az érfalakat annak károsító hatásától.. Ennek a magyarázata, hogy az E-vitamin hatására a hasznos (HDL) koleszterin nem oxidálódik, ami szabad-gyökök keletkezéséhez vezetne. Emiatt csökken a koszorúér megbetegedések kockázata.

(Fuller C, Chandalia M, Garg A et al.: RRR alpha-tokopherol acetate supplementation at pharmacological doses decreases low density lipoprotein
Am J Clin Nutr 1996 63 pp. 753-759)

koleszterin hasznos és fontos molekula a szervezetünk számára. Alapanyagát képezi a női és férfi nemi hormonoknak és a mellékvese létfontosságú hormonjainak.
Az E-vitamin a vérben a koleszterinhez kötődve szállítódik. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek az E-vitamin szintjét is csökkentik.
A modern tudomány bebizonyította, hogy a koleszterin önmagában nem okoz érelmeszesedést. Azt a vitaminok ( a C-vitamin és az E-vitamin ) hiánya okozza.
A sérült érfalba, már valóban lerakódik a koleszterin, jelezve a fennálló vitaminhiányt

Az E vitamin mennyiségének betegségmegelőző szerepe
Csak a nagy dózisú (400-800 NE) d,-alfa – tocopherol mennyisége betegség megelőző hatású.
A vitamin mennyisége nagy szerepet játszik szervezetünk biokémiai folyamataiban. A betegségek megelőzésére természetesen nem elég a napi feltétlenül biztosítandó vitamin mennyiség. Felnőttek számára a napi javasolt E-vitamin mennyiség 10 mg (4). Ez azonban egyáltalán nem elegendő egyes betegségek megelőzésére.

A nagyobb mennyiség a már említett vitaminveszteségek, valamint az embert érő különböző szennyezés (levegő, víz, növények által megkötött szennyező és mérgező anyagok stb.) miatt szükséges. A Colgan Intézetben például a sportolók napi 400-2000 mg alfa-tokoferolt kapnak (5).

A már megbetegedett embereknek majdnem hiába adunk akár nagy dózisú vitamint. Az alábbi példában a már megbetegedett személyeken túl további kísérleti hiba volt egyrészt az E-vitamin kis dózisa (50 NE), másrészt az, hogy szintetikus E-vitamint adtak a betegeknek (d,l-alfa-tokoferolacetát). A kísérlet feleslegesen kiadott 43 millió dollárba került.

Az E-vitamin egyéb kedvező hatása

  • Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, ami különösen fontos az idősödő emberek számára, mivel az immunrendszer hatékonysága a korral csökken. A bostoni Tufts Egyetem kutatói szerint napi 200 NE E-vitamin 65%-kal növeli az immunrendszer reakció készségét.
  • Enyhíti a reumás eredetű izületi gyulladás okozta fájdalmat
  • Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Ezt mutatja a Texasi Egyetem M.D. Anderson rákkutató központjának kutatói által publikált tanulmány, ami az International Journal of Cancer legutóbbi számában jelent meg, és 1088 tüdőrákos valamint 1414 egészséges ember bevonásával végzett kísérlet eredményét mutatja be. A résztvevők e legkülönfélébb életmódot élik, beleértve a dohányzást is. Az átlagos életkoruk 61 év volt az egészséges csoportban és 62 a tüdőrákos csoportban
  • Csökkenti a testmozgással (sportolással) kapcsolatos fáradékonyságot. A szabad gyökök ugyanis a sportolással intenzívebben termelődnek. A túlhajtott sportolás már csak ezért sem ajánlható.
  • dohányzóknak nagyobb szükségük van az E-vitaminra, mint a nem-dohányzóknak. Részben a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb kockázata miatt, másrészt, mert a cigaretta füstben keletkező szabad gyökök csökkentik a tüdő E-vitamin mennyiségét.
    Az USA Országos Rákkutató Intézetének vizsgálati eredményei szerint 29 ezer 50 éves és ennél idősebb személy esetében a béta-karotin és az E-vitamin hatása 5-8 év multán sem csökkentette a tüdőrák kockázatát (6) Más szóval a már megbetegedett embereken az eddigi ismereteink szerint az E-vitamin nem segít.
    A kutatási eredmények szerint egészségmegőrzés céljából 200-800 NE-nyi E-vitamint ajánlanak nem dohányosoknak. (7).
  • Egy másik nagyszabású E-vitaminnal kapcsolatos kísérletben 10 éven át 21 ezer embert kísértek figyelemmel. Azok, akiknek a vérében az E-vitamin a kapszulák szedésének következtében nagyobb mennyiség volt jelen a vérükben, 30%-kal kisebb mértékben betegedtek meg a legkülönbözőbb rákos megbetegedésben. (8).
  • Jól dokumentált vizsgálat során 8 éven át figyeltek 15 ezer nőt, akik közül senki nem mutatta a rák tüneteit. A csoportnak azon tagjai közül, akiknek a vérében alacsony volt az E-vitamin szint 160%-kal többen betegedtek meg rákban (9).
  • Nápolyi Egyetem által végzett kutatásban cukorbetegek 4 hónapon át 900 NE E-vitamint ill. placebót kaptak. Az E-vitaminnal kezeltek vércukor szintje megfelelő volt Az endogén antioxidánsok felszaporodtak a szervezetükben jelezvén, hogy szerepüket az E-vitamin antioxidáns hatása nagy részben átvette. (10).
  • szürke hályog során keletkező reaktív oxigéngyökök kialakulását akadályozzák meg az antidoxidáns hatással bíró tápanyagok. Ilyen hatású vegyületek a C- és E-vitamin, a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin.

*forrás: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-d-tokoferol.php