Barion Pixel
A csodálatos Q10 koenzim

A csodálatos Q10 koenzim

2020. 04. 19.

A GyógyVarázs Q10 Emulziós étrend-kiegészítő vitaminja gyógyszerészeti (!) minőségű Ubikinon Q10 Koenzimmel és tripla dózis E-vitaminnal (azaz D-a-Tokoferollal) látja el szervezetét. Mindezt teljesen természetes formában, mindenféle vagyszer, kemikália, színezék, mesterséges tartósítószer, stb. nélkül!

De mire is jó az Ubikinon Q10? (Másik cikkünből az E-vitaminról olvashat!)

Az UBIKINON Q10:

A Q10 majd minden élő emberi sejtben megtalálható (u.n. ubikviter). Az Ubikinon Q10 mind redukált (kinol), mind oxidált (kinon) formában előfordul a szervezetben: ideális esetben ezek aránya 9:1. A redukált Q10 a légzésben aktívan résztvevő forma, mivel elektronokat visz át a mitokondriumokban lezajló légzési láncban és e mellett döntő szerepet játszhat antioxidatív folyamatokban is. Mindkét formának membránstabilizáló hatása is van. Ha az oxidatív stressz hatására az oxidált és redukált forma aránya az oxidált forma túlsúlyának irányába tolódik el, ezáltal a sejtek energiaellátása romlik, rosszabb esetben veszélybe kerül.

Mitotrópikus anyagoknak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek a mitokondriumok számára létfontosságúak. Az ubikinon Q10 a mitokondriumok és az egész szervezet számára kulcsszerepet játszhat az energiaelőállításban. A sejtekben és azon belül is a mitokondriumokban található Q10 koncentráció határozza meg a mitokondriumok és rajtuk keresztül az egész szervezet teljesítőképességét.

Ubikinon Q10 további fontos funkciói:

  • Q10 fenntartja a sejtmembránok rugalmasságát és funkcióját mivel közvetlenül a membránban raktározódik. Ott az ion- és vízáteresztő csatornák és C-vitamin pumpák szabályozásában vesz részt
  • Q10 a sejtek közötti anyag- és információáramlásban is részt vesz. Az információcsere több ú.n. Gap Junctionon keresztül zajlik, amelyek a sejteket összekötő anyagtranszport csatornák.
  • Q10 eddig az egyetlen endogén (a sejt által képzett) lipofil antioxidáns, mely a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmében szerepet játszhat. Mindenek előtt a mitokondriumokat védi, mivel az energia felszabadítása közben maguk is szabad gyököket képeznek.