Barion Pixel
 A fekete péntek igaz története

A fekete péntek igaz története

2020. 04. 18.

Sokan sejtjük, kevesen tudjuk, hogy honnan ered a “fekete péntek”, ez a “kereskedelmi” ünnep. Mi egy kicsit utána néztünk.

Az 1950-es években a philadelphiai rendőrök használták először a fekete péntek kifejezést a hálaadás napját követő káosz leírására, amikor külvárosi vásárlók- és turista hordák árasztották el a várost. A nagy esemény a hadsereg és a haditengerészet közt évente megrendezésre kerülő (amerikai) futball mérkőzés volt. Ezt minden év szombatján tartották, ám az emberek már péntekre ellepték Philit, óriási dugókat és felfordulást okozva.

A GyógyVarázsnál miért fekete ez a péntek? Mi a nyereségünket és a józan eszünket gyászoljuk!

A rendőröket az is bosszantotta, hogy nemcsak, a szombati napot nem tudták szabadon tölteni, de még rengeteg túlórával is helyt kellett állniuk már pénteken, a megvadult tömeg kordában tartására. A rendőröknek további fejfájást okoztak a bolti tolvajok, akik a nagy zűrzavart kihasználva gátlástalanul fosztogatták a helyi boltokat és raktárakat.

1961-re a „Black Friday” kifejezés már olyan szinten beivódott a helyi köztudatba, hogy a város kereskedői és vezetői megpróbálták inkább a „Big Friday” elnevezést népszerűsíteni. Ezzel akarták a negatív felhangot és a vonatkozó rossz emlékeket átformálni. A próbálkozás persze kudarcot vallott.

A kifejezés egyébként sokáig nem is terjedt tovább az Egyesült Államokban. Legelőször a 80-as évek környékén használták „országosan” elfogadott kifejezésként a fekete pénteket. Az évtized végére aztán a ravasz boltosok is rájöttek, hogy milyen sztorival bújtathatnák a fekete pénteket új, pozitív kicsengésű köntösbe:

Valamikor talán az 50-es években, egy rekord szinten veszteséges év után, a Hálaadás másnapján a vásárlók mentették meg a helyi kereskedőket a csődtől. Hiszen addig soha nem látott mennyiségben vásárolták fel a leárazás, vagy végkiárusítás alatt álló termékeket. Így tehát a kereskedők könyvelésében a piros színnel vezetett veszteségek a nevezett pénteken váltottak feketére, azaz nyereségre.

hazánkban is óriási áresésekkel lehet készülni a karácsonyi szezonra

Más mende-mondák szerint ezen a pénteken óriási embertömegek tolongtak fekete kabátban az utcákon, hogy leárazott termékeket vegyenek. A város magasabb épületeiből a lenti tömeg pedig csak egy nagy, összefüggő feketeségnek tűnt.

Ki tudja mi lehet az igazság. Talán nem is olyan fontos. A lényeg az, hogy ezen a napon már hazánkban is óriási áresésekkel lehet készülni a karácsonyi szezonra. 2017-ben például csak ezen a napon majdnem 30 milliárd forint volt a kiskereskedelem egy napi nettó bevétele.

Hogy a GyógyVarázsnál miért fekete ez a péntek? Mi a nyereségünket és a józan eszünket gyászoljuk, hiszen egész pénteken, sőt szombaton, és vasárnap is MINDEN termékünket FÉL ÁRON adjuk. Igen, bizony! 50% kedvezmény mindenre!