Barion Pixel
A gyógygombák 5 bámulatos egészségügyi hatása

A gyógygombák 5 bámulatos egészségügyi hatása

2020. 11. 11.

Meg fogsz lepődni mennyi bámulatos egészségügyi előnye van a gyógygombáknak! Használhatod immunrendszered-, sport teljesítményed-, lelki állapotod fokozására őket – sőt, akár a rák megelőzésére is alkalmasak lehetnek bizonyos gyógygomba fajok.

A gombák (fungi) sajátos élőlények.  Látszólag egyik napról a másikra bukkannak fel a semmiből. A növényektől eltérően nem zöldek, nincsenek levelük vagy gyökereik, és soha nem képeznek virágot, gyümölcsöt vagy magot.

Evolúciós szempontból a gombák szorosabban kapcsolódnak az állatvilághoz és az emberhez, mint a növényekhez.

Ez a tény lehet az oka annak, hogy számos olyan összetevő, amely hozzásegíti a gombákat az ellenségeivel szembeni önvédelemben, tulajdonképpen támogatja az emberi test védekező mechanizmusait.

A legfrissebb kutatások eredményeire alapozva egyre inkább alapvető forrásként tekinthetünk a gombákra egészségünk és közérzetünk  javításában is. De már az ókori egyiptomiak is úgy vélték, hogy a különféle gombák fogyasztása hosszú életet eredményez, illetve évezredek óta használják a világ számos kultúráiban-, különösen az ázsiai országokban a gombákat, mint a hagyományos gyógymódok alapvető eszközeit.

Jelenleg modern tudósok dolgoznak a gombák lenyűgöző gyógyító sajátosságainak megismerésén a modern gyógyászatba történő implementálásán. Jelenleg is több, mint száz gombafajt vizsgálnak szerte a világon a vélt egészségügyi előnyeik megismerése és kiaknázása miatt.

Miért olyan hatékonyak a gombák?

A gyógygombák onnan kapták a nevüket, hogy betegségek megelőzésére és kezelésére használják őket.

Minden gomba tartalmaz béta-glükánokat, amelyekről ma már tudjuk, hogy hatékonyan segítenek a gyulladások leküzdésében és az immunrendszer támogatásában.

A kutatók úgy gondolják, hogy a gombák védelmet nyújtanak a mell- és más hormonokkal összefüggő rákos megbetegedések ellen, mert gátolják az aromatáz nevű enzimet, amely ösztrogént termel.

A gombák szintén tartalmaznak egyfajta lektint, amely felismeri a rákos sejteket, és megakadályozza ezeknek a sejteknek a növekedését és osztódását.

(A lektinek, amelyek egyfajta szénhidrát-megkötő fehérjek, bizonyos körökben rossz hírnévre tettek szert.  Azonban némelyikük, például kifejezetten a gombában találhatóak, nagyon hasznos lehetnek az emberi szervezet számára.)

Földünkön több mint 2000 ehető gombafaj létezik. Ez a bejegyzés a leggyakoribb gyógygombákról szól, de említést teszünk azokról a gyakran fogyasztott gyógygombákról is, amelyek szintén rendelkeznek gyógyító tulajdonságokkal!

#1 A gyógygombák növelik az antioxidáns hatást

 Minden rendelkezésre álló bizonyíték azt mutatja, hogy a szabad gyökök kifejezetten károsítják a szervezet sejtjeinek különböző struktúráit. Ez a sejtkárosodás hozzájárul számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatához, beleértve az öregedéssel járó problémákat is. Ezért a szabad gyökök csökkentése, vagy inaktiválása óriási előnyökkel járhat az egészségünkre nézve.

Az étrendi antioxidánsok, például a C-vitamin, az E-vitamin, az A-vitamin, a szelén, a béta-karotin és mások, ellensúlyozzák a szabad gyökök egészségre gyakorolt ​​káros hatásait.

Sok gomba olyan egyedülálló összetevőket is tartalmaz, amelyekről kiderült, hogy nagyon hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket.

Például a reishi (a Pecsétviaszgomba) gyógy- és étkezési kivonatban kimutatták, hogy csökkenti a szabad gyökök aktivitását. Kínában „a lélek doktoraként” ismert reishiről úgy gondolják, hogy ellazítja és megerősíti mind az elmét és mind a testet.

Egy másik gyógygomba, a Chaga (Hamvaskéreg gomba) is antioxidáns tulajdonságairól ismert - sőt  a Biologiai Makromolekulák Nemzetközi Folyóiratában kiderült, hogy a Hamvaskéreg gomba poliszacharidja páratlanul erős antioxidáns aktivitással rendelkezik a szabad gyökök eltávolításában, illetve kialakulásuk megakadályozásában.

 

Hamvaskéreg gomba: „A gyógygombák királya”

Hasonlóképpen, a kínai hernyógombában (Cordyceps gombában) jelenlévő poliszacharidokról kimutatták, hogy immunszuppresszált egerekben javítják az antioxidációs aktivitást valamint jelentősen növelik az antioxidáns kapacitást.

A jó hír az, hogy a kínai hernyógomba nemcsak a káros szabad gyökök semlegesítésében segít, de fokozza, serkenti a test saját antioxidáns rendszereinek aktivitását is.

cordyceps

Cordyceps Gomba: A hernyó és a gomba ritka kombinációja

 

#2-Az immunrendszer fokozása

Immunrendszerünk minden nap, minden másodpercében nagy erőfeszítést tesz a szervezetünkben felgyülemlő káros anyagok eltávolításáért, a rákos sejtek leküzdéséért és a test élénk és egészséges működésének támogatásáért.

Ez egy rendkívül összetett és sokrétű rendszer által végzett rendkívül komplex és erőforrásigényes folyamat. Az életkor előrehaladtával azonban az immunrendszer elkezd kopni és kevésbé tud mar hatékonyan működni.

A gombák viszont segíthetnek ebben, hiszen egyaránt fokozzák az immunrendszer számos létfontosságú alkotóelemének biztosítását és aktivitását - sőt, az immunsejteket is „feltúrbózzák”  így felkészültté válnak a jövőbeli fertőzések és támadások ellen.

A makrofágok az immun fehérvérsejtek egy olyan csoportja, amely feladata, hogy bekebelezze és eltávolítsa a sejttörmelékeket, idegen anyagokat, mikrobákat, rákos sejteket és bármi mást a testben, ami nem tűnik egészségesnek az immunrendszer számára. Egereknél már kimutatták, hogy a chaga (hamvaskéreg gomba) poliszacharid kivonata serkenti, fokozza a makrofágok gyors növekedését.

Egy másik kutatásban hamvaskéreg gomba (chaga) kivonatot adagoltak napi rendszerességgel 24 napon keresztül sérült immunrendszerű egereknek, ami növelte a védekező fehérvérsejtek számát csontvelőjükben.

Egy másik gyógygombában, a pecsétviasz (reishi) gombában kimutatták, hogy fokozza az immunrendszer számos összetevőjének termelését, beleértve a „természetes gyilkos sejteket” is, amelyek észlelik és elpusztítják a rákos, valamint a vírusokkal fertőzött sejteket.

gyógygomba

A pecsétviaszgomba: “A halhatatlanság gombája” 

Egy vizsgálatban 34 előrehaladott rákos stádiumú beteget kezeltek 12 héten át pecsétviaszgomba forrásból származó poliszachariddal. A kezelést kapó betegek immunfunkciója- és immunrendszerük hatékonysága jelentősen javult.

A shiitake az egyik legnépszerűbb és legjobban tanulmányozott gomba a világon. Ez a gomba tartalmaz egy lentinán néven ismert poliszacharidot, ami az immunreakciók fokozásán keresztül segíti az életminőség javítását és meghosszabbíthatja magát az életet is (számolt be róla az amerikai Cancer Detection and Prevention Journal, azaz a Rák Észlelési és Megelőzési Folyóirat).

shiitake gomba

A Shiitake Gomba: Az élet elixírje!

A Journal of the American College of Nutrition folyóiratában közölt 2014-es tanulmányban a kutatók 52 egészséges fiatal felnőttnek adtak napi 5, vagy 10 gramm szárított Shiitake gombát négy héten keresztül. A gombafogyasztás mind a T-sejtek (T-limfociták), mind pedig testünk őrszemei-, azaz a „természetes gyilkos sejtek” számának és hatékonyságának jelentős növekedésével járt.

Alig egy hónap alatt kiderült, hogy a szárított shiitake gomba fogyasztása mind az erősebb immunrendszert, mind a gyulladások jelentős csökkenését segíti. A legtöbb pozitív előnyök azoknál az alanyoknál voltak kimutathatók, akik napi tíz gramm szárított shiitake-t fogyasztottak.

#3-A vércukorszint kezelése

A gombák hasznosak lehetnek a biztonságos vércukorszint kezelésében is.

A kínai hernyógomba vegyületeiről kimutatták, hogy támogatják a kiegyensúlyozott vércukorszintet. Például az amerikai Biological and Pharmaceutical Bulletin (Biológiai és Gyógyszerészeti Folyóirat) közlönyében megjelent tanulmány kimutatta, hogy az egyik hernyógomba-poliszacharid erős hipoglikémiás (vércukorszint-csökkentő) aktivitást mutatott genetikailag diabéteszes egerekben, miközben a plazma glükózszintje gyorsan csökkent a normál és sztreptozotocin által indukált diabéteszes egerekben. (A sztreptozotocinnal a Langerhans-szigetek bizonyos típusú rákos betegségeit gyógyítják.)

A tanulmány azt is megállapította, hogy a kínai hernyógombából származó poliszacharid hozzájárult a triglicerid- és a koleszterinszint csökkentéséhez.

Az egyik leggyakoribb és legpusztítóbb szövődmény, amelyet a cukorbetegség okozhat, a diabéteszes vesebetegség. Idővel az állapot a vesék rossz működéséhez és leállásához vezetnek. Egy friss és ígéretes tanulmányban egereknél kimutatták, hogy a kínai hernyógomba jelentősen csökkenti a vércukorszintet, tompítja a veseleállás markereit és megőrzi a vesefunkciót.

#4 –Az agy egészségének támogatása

A süngomba (vagy oroszlánsörényként is ismert gomba) lépcsőzetes, jégcsapszerű tüskékkel rendelkező gömb alakú gomba hosszú múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban. A valaha császári családok számára fenntartott, legfeljebb 20% fehérjét tartalmazó süngomba, sokak ínyenc étele is egyben.

A süngombában található vegyületekről kimutatták, hogy aktiválnak egy nagyon fontos peptidet (egy rövid fehérje típust), amelyet „idegnövekedési faktornak” vagy NGF-nek neveznek. Az NGF szükséges az agy neuronjainak növekedéséhez, fenntartásához és túléléséhez.

oroszlánsörény gomba

Süngoma: Az első „okos” gomba, amely fokozhatja a hangulatot és a memóriát

Ezek a süngomba vegyületek arra ösztönzik idegsejtjeinket, hogy újból növekedjenek, és újra beindítsak a mielinizációs folyamatot. (A mielinizáció az idegsejtek hosszú nyúlványait, az axonokat körülvevő szigetelőréteg kialakulása, amely az idegek gyorsabb és célzottabb ingerületvezetését teszi lehetővé. Ez a folyamat az agy egyes területei közötti összeköttetések kialakulását segíti. Ezen átalakulások az agyi központok magasabb szintű összehangolásáért felelős agyterület működését finomítják.) Összefoglalva, segít megőrizni idegsejtjeink egészségét és fenntartja az elektromos jelek azon képességét, hogy azok hatékonyan tudjanak továbbítódni.

Egy kisebb japán klinikai vizsgálatban idős férfiak és nők, akiknek enyhe kognitív károsodása (MCI) volt, 16 héten keresztül süngombát fogyasztottak. Az egész vizsgálati időszak alatt a gombát fogyasztó csoport a kognitív funkció skálán szignifikánsan magasabb pontszámokat ért el a placebo csoporthoz képest. Azonban, ha abbahagyták a gomba fogyasztását, előnyük megszűnt.

A rövid távú memória arra utal, hogy képes kis mennyiségű információt rövid ideig könnyen elérhető állapotban tartani az elménkben. A vizuális felismerési memória annak a képességünknek a mérése, ami képes felismerni a korábban tapasztalt eseményeket, tárgyakat vagy embereket, és „emlékezni” rájuk. Mindkét ilyen típusú memória gyakran elvész embereknél az életkor előrehaladtával járó egészségügyi állapotokkal. Úgy tűnik, hogy mindkettőt az süngomba elfogyasztása támasztja alá, amelyről bebizonyosodott, hogy segít megelőzni a térbeli rövid távú és vizuális felismerési memória felbomlását, és késlelteti a kognitív diszfunkció megjelenését.

#5 – A fizikai erőnlét fokozása

A gombák nemcsak abban segítenek, hogy tovább élj. Segíthetnek abban is, hogy jobban és strapabíróbban élj.  Különösen a kínai hernyógomba alkalmas erre, hiszen a kivonatokról kimutatták, hogy akár 40%-kal tudja tágítani az aortát (a test fő artériáját, amely oxigénnel táplált vért juttat a teljes keringési rendszerhez), ezáltal növelve a véráramlást és az állóképességet.

Ráadásul a hernyógomba adenozint tartalmaz és stimulálhatja az adenozit-trifosztát (ATP) termelését (ami a test sejtjeinek egyik fő energiaforrása). Ez lehet az egyik oka annak, hogy javítja az atlétikai teljesítményt és az  állóképességet.

Egy japán tanulmányban a kísérletben résztvevő hosszútávfutók több, mint 70%-ának javította a teljesítményét a süngombával történő táplálékkiegészítés.

Egy 2010-ben végzett kettős-vak-, placebo-kontrollált kísérletben 20 egészséges idős alanynak 12 héten át napi háromszor adtak süngomba kivonatot. Megállapítást nyert, hogy a kivonattal történő táplálékkiegészítés érdemben javítja az alanyok teljesítményét és általános jólléti állapotukat.

Mit lehet ezzel a tudással kezdeni?

A gombák aktív hatással vannak az egészségre. Dokumentált előnyeik egész egyszerűen rendkívüliek.  

Figyelmeztetünk azonban, hogy ha nem vagy képzett mikológus (gombaszakértő), akkor nagyon nem ajánlott elkezdeni a vadonban szedni a gombákat, mert sok vadgomba mérgező, vagy egyenesen halálos is lehet. Annyi faj, alfaj és fajta létezik, hogy egy egyszerű tévedés súlyos következményekkel, vagy akár halállal is járhat.

Ha gomba étrend-kiegészítőt készülsz vásárolni, akkor olyan gyártót keress amely 100% -ban szerves gombakivonatokat és kiegészítőket kínál, amelyeket szigorú irányelvek szerint állítanak elő, valamint tudatosan tárolnak és csomagolnak tápanyagtartalmuk, illetve általános hatékonyságuk megőrzése érdekében.

csiperke

...mert még a csiperke is gyógyít!

És mi a helyzet a gyakori „asztali gombákkal”, mint a csiperke, a crimini, a portobello vagy az osztriga? Jó hír, hogy minden ehető gomba, még a legelterjedtebb élelmiszerbolt fajták is, fokozott egészségjavító tulajdonságokkal rendelkeznek.  

Fogyaszd egészséggel a gombákat, mert tested és a lelked is meg fogja hálálni!