Barion Pixel
A maitake gyógygomba

A maitake gyógygomba

2020. 11. 13.

Mi is az a maitake gyógygomba? A maitake gyógygomba (más néven fodrosgomba, vagy bokrosgomba) japánul táncoló gombát jelent. A gomba állítólag azután kapta a nevét, hogy az emberek nemcsak attól táncoltak örömükben, hogy rátaláltak, de elképesztő gyógyító hatásait is felfedezték.

A maitake gyógygomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítséget nyújtanak a testnek bármilyen típusú mentális, vagy fizikai nehézség elleni harcában és emellett a test kiegyensúlyozatlanná váló rendszereinek szabályozásán is dolgoznak. Bár ez a gomba íze miatt használható receptekben főzéshez is, valójában gyógygombának számít.

Vadon növekszik Japán, Kína és Észak-Amerika egyes részein. A tölgy, a szilfa és a juharfa alján nő. Művelhető, sőt otthon is termeszthető, bár általában nem fog olyan jól nőni, mint a vadonban. Általában az őszi hónapokban bukkanhatunk rá.

Noha a maitakét évezredek óta használják Japánban és Kínában, az elmúlt húsz évben csak az Egyesült Államokban nyert népszerűséget.  Ezt a gombát az emberek istenitik az egészségre, a vitalitásra és a hosszú élettartamra gyakorolt hatásai miatt.

Milyen egészségügyi előnyök fűződnek a maitakéhoz?

A maitake gyógygomba más gombákkal összehasonlítva jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében. A maitake pozitív hatással van az általános immunitás fokozására.

A maitake gyógygomba gazdag antioxidánsokban, béta-glükánokokban,  B- és C-vitaminban,  rézben, káliumban, rostban, ásványokban, aminosavakban, továbbá zsírmentes, alacsony nátriumtartalmú, kalóriatartalmú, és koleszterinmentes.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a gomba milyen egyedülálló módon támogatja az egészségi állapotot és küzd a betegségek elleni harcokban.

Mit mondanak a kutatások?

 Laboratóriumi kutatások szerint a maitake gyógygomba hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében. Azonban további tanulmányokra van szükség az emberre gyakorolt ​​hatásának megerősítéséhez. A jelenlegi eredmények rendkívül ígéretesnek mutatkoznak.

Rák megelőzés

Egy 2013-as tanulmány szerint a maitake D-frakció (a Maitake D-frakció e nagyméretű gombának egy speciális kivonata), hasznos lehet az emlőrák megelőzésében és kezelésében. A kutatók szerint ez a gomba képes harcolni a rákos sejtek növekedése és szaporodása ellen.

A maitake megbízható forrásnak bizonyult a tumor növekedésének elnyomására egerekben. Emellett növelheti a daganatok ellen harcoló sejtek számát is. Ez azt sugallja, hogy szájon át alkalmazva az emberi rák kezelésében is hatékony lehet.

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a maitake D-frakció hatékonyan elpusztítja az emberi rákos sejteket. Megvizsgálták egy olyan fehérje mellett, ami szintén küzd a rákos sejtek ellen és e vizsgálat a fehérje hatékonyságának növelését eredményezte.

Koleszterin

 Egy 2013-as vizsgálat kutatói azt találták, hogy a maitake kivonat csökkentette a kísérleti egerek koleszterinszintjét. Kimutatták továbbá azt is, hogy növeli az energiát szolgáltató zsírsavakat. Emiatt a kutatók elméletbe foglalták, hogy a maitake gomba fogyasztása hozzájárulhat az artériák egészségének megőrzéséhez.

 2-es típusú diabétesz

Egy 2015-ös vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a maitake gomba pozitív hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokra. A vizsgálat során a maitake gyógygomba fogyasztása pozitív hatással volt a patkányok glükózszintjére. Ez rámutat a gomba hatékony felhasználásának lehetőségeire a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére embereknél.

A maitake gyógygomba hasznos lehet a következők kezelésében is:

  • megfázás és influenza vírusok,
  • magas vagy alacsony vérnyomás,
  • immunműködés
  • kemoterápiás mellékhatások kezelése

Hogyan adhatunk maitake gyógygombát diétánkhoz?

Ha a maitake gyógygombát egészségunk turbózására használnánk, akkor adjuk hozzá minden olyan ételhez, amelyben általában gombát használnánk. Adhatjuk készételhez, salátához, tésztához, pizzához, omletthez vagy leveshez is. A gombát vajban is megsüthetjük, vagy grillezhetjük. A maitakenak erős, földes íze van, bizonyosodjunk meg róla, hogy megkóstoljuk mielőtt nagy mennyiségű ételhez adnánk.

Ha frissen vásároljuk maitake gyógygombát, egészben vásároljuk meg, hogy növeljük az eltarthatóságát. Tároljuk papírzacskóban a hűtőszekrényben. Egyes élelmiszerboltokban szárítva is megtalálhatjuk. Jól megdermed, így el is raktározhatjuk, ha megtaláljuk friss formájában.  Természetesen fagyaszthatjuk nyersen is.

A maitake gyógygomba folyékony koncentrátumként, vagy száraz formában kapszulákban is bevehető. Ha úgy döntünk, hogy táplálék-kiegészítőként vesszük, maitake D-frakciót keressünk amely a gomba egy speciális kivonata.

Helyes adagolása életkorunktól, testsúlyunktól és egészségünktől függ. Továbba függ az adott márkakiegészítő tényleges megbizhatóságától is. Használat előtt feltétlenül figyelmesen olvassuk el az utasításokat.

Nagyobb adag bevétele előtt mindig kérdezzük meg kezelőorvosunkat és gondosan figyeljük reakciónkat. Ha bármilyen szokatlan tünetet vagy kellemetlenséget tapasztalunk hagyuk abba a használatát és forduljunk orvoshoz.

Néhány hét vagy hónap eltelhet, mire észrevehető különbséget fogunk érezni.  Állítólag C-vitaminnal együtt növelhetjük a gomba fogyasztásának az előnyeit.

Figyelembe veendő kockázati tényezők

 A maitake gyógygomba könnyen emészthető addig amíg nem túl öreg. Ha idősebb, a gomba keménysége megnehezítheti az emésztést. A gomba főzése viszont javíthatja emészthetőségét.

Bár allergiás reakció és gyomorpanaszok igen ritkák azonban előfordulhatnak.  Inkább gyakrabban mint ritkábban a maitake egy jól tolerálható gomba.

Ha cukorbetegségben szenved, konzultáljon orvosával fogyasztás előtt. A maitake hatással lehet a vércukorszintre, csökkentheti a vérnyomást ezért feltétlenül beszélje meg orvosával milyen feltételek mellett szedhető ha alacsony vérnyomás mellett. 

Nem szabad maitake gombát fogyasztani műtét után két héten belül vagy ha vérzési rendellenessége van.

Ha terhes, szoptat vagy autoimmun betegségben szenved, használat előtt kérdezze meg orvosát.

Lényegében

A maitake gyógygombának óriási gyógyító hatása van. Nincs garancia, de a lehetőségek ígéretesek. Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha ezt hozzá szeretné adni étrendjéhez, vagy kiegészítésként szedni. Áttekinthetik a lehetséges kockázatokat és előnyöket, valamint tanácsot adhatnak az Ön számára a legideálisabb megoldásokról.

Általánosságban:

  • 100 százalékos kivonatot keressen inaktiv anyagok nélkül. Fontos tudni, hogy pontosan mit fog kapni .
  • Végezze el a házi feladatát, nézzen utánna és csak olyan cégtől vásároljon, amely elegendő információt nyújt a termékrő
  • Különös gonddal járjon el, ha cukorbetegség vagy vérnyomás kezelésére használja.
  • Feltétlenül forduljon orvosához jóváhagyás vagy útmutatás céljábó
  • Ne feledje, hogy a maitake gyógygomba különböző módon befolyásolhatja az embereket.

Támogassa immunitását és általános egészségi állapotát azzal is, hogy gondot fordít a közérzetére, mind szellemileg, mind fizikálisan.