Barion Pixel
A shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba

2020. 11. 13.

A shiitake japán eredetű szó, melyet a japán shii (gesztenye) és a take (gomba) szavak alkotnak. A shiitake az egyik legnépszerűbb gomba világszerte. Dicsérik gazdag, sós íze és sokféle egészségügyi előnye miatt. A shiitake-ben lévő vegyületek segíthetnek a rák elleni küzdelemben, fokozhatják az immunitást és támogathatják a szív egészségét. Ebben a cikkben mindent megtalálsz, amit tudnod kell a shiitake gombáról.

Mi a shiitake gomba?

A shiitake ehető gombák Kelet-Ázsiában honosak. Barnás vagy sötétbarna színűek, sapkáik 5 és 10 cm között nőnek. Míg általában zöldségként fogyasztják, a shiitake olyan gomba, amelyek természetes módon pusztuló keményfákon nőnek.

A shiitake körülbelül 83% -át Japánban termesztik, bár az  Egyesült Államok, Kanada, Szingapúr és Kína is termeszti.  Megtalálhatod őket frissen, szárítva vagy különféle étrend-kiegészítőkben, vagy akár folyékony kivonatokban is.

A shiitake gomba tápérték profilja

A shiitake alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű rostot, valamint B-vitaminokat és néhány ásványi anyagot is tartalmaz.

4 egész és szárított shiitake-ben (15 gramm) található tápanyagok:

 • Kalória: 44 gramm
 • Szénhidrát: 11 gramm
 • Rost: 2 gramm
 • Proetin: 1 gramm
 • Riboflavin: Napi bevitel 11%-a
 • B3 Vitamin: Napi bevitel 11%-a
 • Réz: Napi bevitel 39% -a
 • B5-vitamin: Napi bevitel 33% -a
 • Szelén: Napi bevitel 10% -a
 • Mangán: Napi bevitel 9% -a
 • Cink: Napi bevitel 8% -a
 • B6-vitamin: Napi bevitel 7% -a
 • Folát: Napi bevitel 6% -a
 • D-vitamin: Napi bevitel 6% -a

Mindezeken kivűl a shiitake sok ugyanolyan aminosavat is tartalmaz, mint a hús.

Poliszacharidokkal, terpenoidokkal (izoprén egységekből álló vegyületeket terpéneknek, az ezekből levezethető szénhidrogéneket és oxigéntartalmú származékaikat terpenoidoknak nevezzük), szterolokkal (A szterol négy jellegzetes elrendezésű gyűrűből álló vegyület. A szterol növényi származékai a fitoszterolok, melyeknek koleszterinszint-csökkentő hatásuk van.) és lipidekkel is büszkélkedhetnek, amelyek némelyikének immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatása van. A shiitake-ben található bioaktív vegyületek mennyisége a gombák termesztésének, tárolásának és elkészítésének módjától függ.

A shiitake gomba alacsony kalóriatartalmú. Számos vitamint, ásványi anyagot és más egészséget elősegítő vegyületet is kínálnak.

Hogyan használjuk?

 

A shiitake gombának két fő felhasználási területe van : táplálék és étrend-kiegészítő.

Főzhetsz mind a friss, mind a szárított változatával, bár a szárított forma valamivel népszerűbb.

A szárított shiitake “umami” íze még intenzívebb, mint frissen. Az umami ízt sósnak vagy húsosnak lehet nevezni. Gyakran az ötödik íznek tekintik, az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett.

A szárított és a friss shiitake gombákat rázott-piritott (stir-fry) ételekben, levesekben, pörköltekben és egyéb ételekben használják.

A shiitake mint táplálék kiegészítő.

A shiitake gombát régóta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Japán, Korea és Kelet-Oroszország orvosi hagyományainak is a részét képezik. A kínai orvoslásban úgy gondolják, hogy a shiitake fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot, valamint javítja a vérkeringést. A tudományos kutatások azt sugallják, hogy a shiitake-ben található bioaktív vegyületek egy része megvédhet a rákos megbetegedésektől és a gyulladásoktól.

Számos vizsgálatot azonban állatokon, vagy kémcsöveken végeztek, nem pedig embereken. Az állatkísérletek gyakran olyan dózisokat alkalmaznak, amelyek meghaladják azt a mennyiséget amelyeket az emberek általában táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből fogyasztanának.

Ráadásul a piacon található gombaalapú kiegészítők sokaságát nem tesztelték hatékonyságukra. Bár a javasolt előnyök ígéretesek, további kutatásokra van még szükség.

Összességében

A shiitake hosszú múltra tekint vissza, mind táplálékként, mind étrend-kiegészítőként.

A shiitake gomba fokozhatja a szív egészségét. A gombának három nagyon fontos vegyülete van. Az eritadenin az a vegyület, ami gátolja a koleszterin termelésében szerepet játszó enzimet. A szterolok azok a molekulák, amelyek segítik blokkolni a bélben a koleszterin felszívódását. Valamint a béta-glükán, ami egy fajta rost, amely szintén segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a shiitake por megakadályozza a vérnyomás emelkedését.

Magas zsírtartalmú étrendet követő laboratóriumi patkányokban végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy a shiitake-ét kapók kevesebb zsírt halmoztak fel a májukban, kevesebb plakk volt az artéria falain és alacsonyabb volt a koleszterinszinjük, mint azoknál, akik nem fogyasztottak gombát.

A shiitake-ben található számos vegyület tehát segít csökkenteni a koleszterinszintet, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is.