A shiitake gyógygomba
A shiitake japán eredetű szó, melyet a japán shii (gesztenye) és a take (gomba) szavak alkotnak. A shiitake az egyik legnépszerűbb gomba világszerte. Dicsérik gazdag, sós íze és sokféle egészségügyi előnye miatt. A shiitake-ben lévő vegyületek segíthetnek a rák elleni küzdelemben, fokozhatják az immunitást és támogathatják a szív egészségét. Ebben a cikkben mindent megtalálsz, amit tudnod kell a shiitake gombáról.
Mi a shiitake gomba?
A shiitake ehető gombák Kelet-Ázsiában honosak. Barnás vagy sötétbarna színűek, sapkáik 5 és 10 cm között nőnek. Míg általában zöldségként fogyasztják, a shiitake olyan gomba, amelyek természetes módon pusztuló keményfákon nőnek.
A shiitake körülbelül 83% -át Japánban termesztik, bár az Egyesült Államok, Kanada, Szingapúr és Kína is termeszti. Megtalálhatod őket frissen, szárítva vagy különféle étrend-kiegészítőkben, vagy akár folyékony kivonatokban is.
A shiitake gomba tápérték profilja
A shiitake alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű rostot, valamint B-vitaminokat és néhány ásványi anyagot is tartalmaz.
4 egész és szárított shiitake-ben (15 gramm) található tápanyagok:
- Kalória: 44 gramm
- Szénhidrát: 11 gramm
- Rost: 2 gramm
- Proetin: 1 gramm
- Riboflavin: Napi bevitel 11%-a
- B3 Vitamin: Napi bevitel 11%-a
- Réz: Napi bevitel 39% -a
- B5-vitamin: Napi bevitel 33% -a
- Szelén: Napi bevitel 10% -a
- Mangán: Napi bevitel 9% -a
- Cink: Napi bevitel 8% -a
- B6-vitamin: Napi bevitel 7% -a
- Folát: Napi bevitel 6% -a
- D-vitamin: Napi bevitel 6% -a
Mindezeken kivűl a shiitake sok ugyanolyan aminosavat is tartalmaz, mint a hús.
Poliszacharidokkal, terpenoidokkal (izoprén egységekből álló vegyületeket terpéneknek, az ezekből levezethető szénhidrogéneket és oxigéntartalmú származékaikat terpenoidoknak nevezzük), szterolokkal (A szterol négy jellegzetes elrendezésű gyűrűből álló vegyület. A szterol növényi származékai a fitoszterolok, melyeknek koleszterinszint-csökkentő hatásuk van.) és lipidekkel is büszkélkedhetnek, amelyek némelyikének immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatása van. A shiitake-ben található bioaktív vegyületek mennyisége a gombák termesztésének, tárolásának és elkészítésének módjától függ.
A shiitake gomba alacsony kalóriatartalmú. Számos vitamint, ásványi anyagot és más egészséget elősegítő vegyületet is kínálnak.
Hogyan használjuk?
A shiitake gombának két fő felhasználási területe van : táplálék és étrend-kiegészítő.
Főzhetsz mind a friss, mind a szárított változatával, bár a szárított forma valamivel népszerűbb.
A szárított shiitake “umami” íze még intenzívebb, mint frissen. Az umami ízt sósnak vagy húsosnak lehet nevezni. Gyakran az ötödik íznek tekintik, az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett.
A szárított és a friss shiitake gombákat rázott-piritott (stir-fry) ételekben, levesekben, pörköltekben és egyéb ételekben használják.
A shiitake mint táplálék kiegészítő.
A shiitake gombát régóta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Japán, Korea és Kelet-Oroszország orvosi hagyományainak is a részét képezik. A kínai orvoslásban úgy gondolják, hogy a shiitake fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot, valamint javítja a vérkeringést. A tudományos kutatások azt sugallják, hogy a shiitake-ben található bioaktív vegyületek egy része megvédhet a rákos megbetegedésektől és a gyulladásoktól.
Számos vizsgálatot azonban állatokon, vagy kémcsöveken végeztek, nem pedig embereken. Az állatkísérletek gyakran olyan dózisokat alkalmaznak, amelyek meghaladják azt a mennyiséget amelyeket az emberek általában táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből fogyasztanának.
Ráadásul a piacon található gombaalapú kiegészítők sokaságát nem tesztelték hatékonyságukra. Bár a javasolt előnyök ígéretesek, további kutatásokra van még szükség.
Összességében
A shiitake hosszú múltra tekint vissza, mind táplálékként, mind étrend-kiegészítőként.
A shiitake gomba fokozhatja a szív egészségét. A gombának három nagyon fontos vegyülete van. Az eritadenin az a vegyület, ami gátolja a koleszterin termelésében szerepet játszó enzimet. A szterolok azok a molekulák, amelyek segítik blokkolni a bélben a koleszterin felszívódását. Valamint a béta-glükán, ami egy fajta rost, amely szintén segít csökkenteni a koleszterinszintet.
Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a shiitake por megakadályozza a vérnyomás emelkedését.
Magas zsírtartalmú étrendet követő laboratóriumi patkányokban végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy a shiitake-ét kapók kevesebb zsírt halmoztak fel a májukban, kevesebb plakk volt az artéria falain és alacsonyabb volt a koleszterinszinjük, mint azoknál, akik nem fogyasztottak gombát.
A shiitake-ben található számos vegyület tehát segít csökkenteni a koleszterinszintet, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is.