Argania spinosa

Argánolaj (Argania spinosa)

Az argánolajat nemrég még kizárólag csak berber nők állíthattak elő Észak-Afrikában. Mára azonban a kereskedelmi hasznosítás megugrása miatt kikerült a törzs kizárólagos fennhatósága alól az olajkészítés.

Az argánolaj a kozmetikumokban egy relatíve új és drága alapanyagnak számít. Ám ezen költségek hozzájárulnak a marokkói argán ipar fenntartásához, a berber nép fennmaradásához, valamint a veszélyeztetett argánfa védelméhez és tovább terjedéséhez.

Előfordulás

Az argánfa Marokkó délnyugati területein őshonos. Kizárólag itt lehet találkozni vele. A fa elképesztően jól alkalmazkodott az aszályos környezethez és a sivataghoz.

Hatóanyag

Az argánolaj zsírsavakban, szterolokban, tokoferolban (E-vitamin), fenolokban, karotinokban és természetes szkvalénban gazdag növény.

Felhasználás

Kiváló bőrlágyító, bőrpuhító és tonizálóként ismert olaj, amely segíti a ránctalanítást, a bőr táplálását. Elsősorban a bőrfiatalító hatásáról ismert olaj, amely gazdag a zsírsavakban és az E-vitaminban. Azon ritka hatóanyagok egyike, amely természetes módon tudja pótolni a bőrben a szkvalént. Ezen anyag mennyisége a kor előre haladtával – a kollagénhez hasonlóan – fokozatosan csökken a bőrben és a kötőszövetekben. Hiányában a bőr hidratáltsága és vízmegtartó képessége radikálisan lecsökken, amely ráncok kialakulásához és a bőr megereszkedéséhez vezet.

A hajat és a bőrt is képes megvédeni a napsugarak káros hatásától, ezért egyre több ilyen jellegű készítményben találkozhatunk argánolajjal.

Az argánolaj luxus alapanyag. Rendkívül jó felszívódási tulajdonságokkal rendelkezik. Hatásos gyógyír a srtiákra és repedezett bőrfelületre. Más készítményekben pedig rendkívül jól táplálja a hajat és a körmöket is.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

GyógyVarázs Elixir

Argania spinosa

marokkói argánfa

Argania spinosa

nyers argándió

Argania spinosa

argándió

0 373

Szóljón hozzá