Biotin (H-vitamin)
A biotin (vagy más néven B7-vitamin, H-Vitamin, R Koenzim) egy vízben oldódó (nem túladagolható) természetes vitamin, melyet táplálkozásunk során folyamatos juttatunk szervezetünkbe. A bőrápolás területén elsősorban hidratáló tulajdonsága miatt alkalmazzák.
Előfordulás
Az olajos magvak, a szója, a máj, tojássárgája, élesztő, karfiol és a halak bővelkednek biotinban. Kötött formában a gabonafélék is tartalmaznak ilyen vitamint. Minimális mennyiségben pedig a húsok hordozzák.
Hatóanyag
B7-vitamin, H-vitamin, R-koenzim
Felhasználás
Egyrészt simítja, puhává teszi és hidratálja a bőrt. Táplálja és energizálja a sejteket. Másrészt természetes állagjavítója, textúra fokozója a krémkészítményeknek.
Az étrend-kiegészítő készítményekben előszeretettel használt vitamin, mivel fokozza a sejtnövekedést. A szervezetben a biotin hiánya hajhulláshoz, bőrkiütéshez, ekcémához, ajakgyulladáshoz, magas koleszterin szinthez, étvágytalansághoz, vérszegénységhez és (súlyos hiány esetén) szívproblémákhoz vezethet.
A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot