Barion Pixel
Bisabolol (alfa-bisabolol)

Bisabolol (alfa-bisabolol)

2020. 04. 12.

A bisabolol – avagy alfa-bisabolol – természetes kivonata az orvosi székfű-, más néven kamilla egyik meghatározó illóolajának. Vízben és glycerinben szinte oldhatatlan, ám alkoholban jól oldódik. Az hatóanyag negatív izomerje enyhe virágillatú, színtelen folyadék, természetes kivonat.

Előfordulás

Orvosi székfűből (kamilla), esetleg myoporum cserje, vagy brazíl candeia fa illóolajából vonják ki.

Hatóanyag

Kétféle izomerje létezik: Pozitív izomerformáját csak szintetikus úton lehet előállítani és kevésbé hatásos. Negatív izomerje van jelen a természetben, mely egyeben a hatásosabb izolátum is.

Felhasználás

A farmakológia és a kozmetika ipar évszázadok óta használja ezt az alapanyagot, elsősorban a kivonat bőrgyógyító tulajdonságai miatt. Csökkenti az irritációt, az allergiás bőrpírt és hasonló tüneteket, csillapítja a gyulladást, de még mikroba ölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A bisabolol segít továbbá bizonyos molekulákat a bőr mélyebb rétegeibe juttatni, ezért más hatóanyagok felszívódását is kedvezően támogatja.

Gyakran alkalmazzák gyulladásos, ekcémás, pattanásos bőr gyógyítására. Találkozhatunk vele babaápolási-, napozási-, és borotválkozási termékekben, ahol kifejezetten fontos, hogy érzékeny bőrűek is használhassák az adott terméket. Kiváló antioxidáns hatású termék, így természetes módon erősíti a bőr védelmét a káros környezeti hatásokkal szemben, valamint véd a káros szabad gyökökkel szemben is.

Gyakorlatilag a kamilla virágának egy speciális esszenciájáról van szó, amely koncentráltan hordozza magában a gyógynövények királynőjének legfontosabb gyógyhatásait.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

bisabolol kivonat

bisabolol kamillából