Barion Pixel
Boróka (Juniperus communis)

Boróka (Juniperus communis)

2020. 04. 11.

Betegségek széles körére használta sok észak-amerikai indián törzs ezt a rendkívül gyógynövényt, a borókát.

Feketeláb indiánok a növény bogyójából készült főzetet tüdő-, és nemi-betegség kezelésre használták. A Woodland Cree törzs a boróka bogyók füstölésével asztmára, míg a növény zöld, éretlen bogyóiból készült főzettel veseproblémákkal kapcsolatos derékfájdalmakra készítettek gyógyszert. A boróka bogyóból, orvosi medveszőlő levélből és balzsam levélből készült főzetével tuberkulózist gyógyítottak a Carrier indiánok. Az alaszkai őslakos Iupiaqok nyersen, vagy főzetként megfázásra és influenza elleni védekezésre fogyasztották a borókát.

Előfordulás

Az 1,5-2 méter magasra növő cserjés növény az északi féltekén szinte mindenhol megtalálható a természetben, de eredetileg Európából származik.

Hatóanyag

Főként illóolajokat tartalmaz a gyógynövény (pinén, micén, szabinén, imonén, terpin, kámfor és tujon). Antibakteriális, rák megelőző, reuma kezelő, vágykeltő, idegnyugtató, szedatív, hegképző, sebösszehúzó, nedvtisztító, izzasztó hatásáról ismert gyógynövény.

Felhasználás

Hatását tekintve, a boróka nagyon hasonlít a ciprusfára, és mint ilyen, elsősorban a szervezetben kifejtetett detoxikáló, méregtelenítő hatása miatt tartják nagy becsben. Bár a növényt már ősidők óta használják a népi gyógyászatban (lsd. az amerikai indián törzsek), mégis, mindmáig kevés tudományos kutatást indítottak a növény hatásmechanizmusának megismerése érdekében.

A borókabogyóból sajtolt olaj esszenciális és gyakran bedörzsölő- és masszírozókrémek alapját képzi méregtelenítő és fájdalom csillapító hatása miatt. Az olaj továbbá ismert sebösszehúzó, antibakteriális, gyulladás csökkentő és antiszeptikus tulajdonságáról, ezért hatásosan lehet vele tisztítani, tonizálni a bőrt. Használata javasolt ekcémás, aknés, mitesszeres, gyulladt bőrfelületeken gyógyító, vagy megelőző céllal.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

boróka bokor

 

boróka bogyók