Barion Pixel
Borostyán (Hedera helix)

Borostyán (Hedera helix)

2020. 04. 10.

A népi gyógyászatban a borostyán (vagy repkény, barbanók) kiemelkedő fontosságú gyógynövény, mely belsőszervi panaszok-, valamint visszeres rendellenességek és bőrsérülések kezelésére lehet alkalmas.

Előfordulás

Örökzöld kúszó növény, mely akár 250-300 évig is elél, de találtak már 450 éves korúra becsült egyedet is. Kampószerű gyökerével (léggyökérrel) akár 50 méter magasra is képes felkapaszkodni. Európa és Ázsia mérsékelt övében őshonos növény. Elsősorban árnyékos, nyirkos erdőkben találkozhatunk vele. Bogyótermése a tél utolsó hetében válhat életmentő tápláléka a madarak számára. Emberek számára ez a sötétvörös, fekete, kesernyés gyümölcs mérgező.

Hatóanyag

Fő hatóanyaga a triterpenoid szaponninok, melyek glikozoidokat, béta hederint, hederakozoidot, fenolsavakat, flavonoidokat, almasavat és zsírsavakat tartalmaznak. Ezen kívül rutint és nikotiflorozid, illetve koffein- és klorogénsav található a borostyánban.

Gombaölő, bőrpuhító, zsírbontó gyógynövény.

Felhasználás

Külsőleg cellulitisz, narancsbőr, bőrkeményedések, reuma, ízületi gyulladás, arthritisz, a reuma, fekélyes sebek, parazitás betegségek, kisebb égési sérülések kezelésre használja a népi gyógyászat. Különösen hatékony visszérbetegség és visszérgyulladás esetén. Koncentrált extraktuma természetes gyógyír napleégés, tetvek és rüh ellen.

Egyéb

Belsőleg használva krónikus légúti megbetegedések, hurutok, és gyulladással, köhögéssel járó megbetegedések természetes gyógyítója. Koncentrált kivonata képes fokozni a tüdő oxigénellátását. A népi gyógyászat belsőleg elsősorban bizonyos szervi rendellenességek és megbetegedések (pl. máj-, lép-, epehólyag bántalmak), valamint vérhas ellen javasolja használatát.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

 

borostyán bokor

borostyán az erdőben