Barion Pixel
Borsmenta (Mentha piperita)

Borsmenta (Mentha piperita)

2020. 02. 25.

A borsmenta szinte az összes ősi (egyiptomi, görög, római), középkori és újkori (amerikai) gyógynövény enciklopédiában szerepel. Nagyjából két tucat alcsaládja és több száz nemzettsége ismert.

Előfordulás

A gyógyászati célra is alkalmas borsmenta növényt kertészeti körülmények között termeszteni kell. A vadon termő egyedek hatóanyag tartalma és minősége nem közelíti meg nemesített társait.

Hatóanyaga

Hatóanyagai: illóolajok (menthol, menta és menthzol származékok), flavonoidok, csersavak, tokoferolok, karotenoidok, betain, kolin, azulén, terpenek. Csillapítja a fájdalmat, vérbőséget okoz, hűsít, antioxidáns, antibakteriális és gombaölő hatású, nyugtatja az idegrendszert, tónusossá teszi a bőrt, szűkíti az ereket.

Felhasználás

Felhasználásra kerül a teljes növény a gyógyászatban, bele értve a szárat, levelet, a növényi olajat, és az abból kikristályosodó mentolt. Bedörzsölő szerként a legkülönfélébb panaszok, mint az idegi- és szöveti fájdalmak enyhítésére, köszvény- és reumás görcsök kezelésére alkalmas. Alapját képzi a meghűlés, orrdugulás tüneteit kezelő légzéssegítő balzsamoknak. Sport- és bemelegítő krémek központi összetevője. Illóolaja jótékony fejfájás és migrén esetén is.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

borsmenta

borsmenta