Barion Pixel
Cickafark (Archillea millefolium)

Cickafark (Archillea millefolium)

2020. 02. 26.

A cickafark, ez a mindenki által ismert (de legalább már látott) virág egy kiváló gyógynövény. Könnyen felismerhető a tiszta fehér, ritkán pirosló sugárvirágú megjelenéséről. Kaszálókon, nyirkos, erdős helyeken, főleg hegyvidéken gyakran előfordul. Az egész növényt gyűjtjük, néha virágát külön is. További elnevezései: Cickafarkkó, egérfarkúfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű

Előfordulás:

Hazánkban is termő növény, mellyel júniustól októberig találkozhatunk a száraz, szikes pusztákon, utak szélén és legelőkön.

Hatóanyaga:

Található benne aconitsav, achillein, csersav, keserűanyag, klor, vas, kén, nátrium, kálium, mész, magnézium és a virágban főleg illóolaj (azulén), mely még nincs teljesen feltárva. Mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, sebkezelő hatású.

Felhasználás

A nehezen gyógyuló fekélyek és sebek, az aranyér, az ekcéma ellenszere. Csökkenti a gyulladást, véd a sebfertőzés ellen. A főzetet, vagy akár a növény friss nedvét is szokták borogatásként használni. A tavaszi vértisztító teák alkotórészét képezi. A nép a vérköpéssel járó tüdőtuberkulózisnál issza.

(Forrás: Varró Aladár Béla – Gyógynövények gyógyhatásai c. könyv, 75. old., Kidadó: Pallas Antikvárium Kft.)

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

 

cickafark virág

cickafark

cickafark virágzat