Barion Pixel
Csalán (Urtica dioica)

Csalán (Urtica dioica)

2020. 02. 28.

A csalán magba érés idején még szövésre is  alkalmas. Csalánszöveteket a világháború éveiben sokat használtak egyéb lehetőségek hiányában. Azonkívül ártalmatlan zöld, értékes festékanyag készül belőle, a chlorophyl.

60-80 cm magas csemete, merev tartású szárral, kúszó gyökérrel. Az egész növényen égető mirigyszőrök vannak. Levelei hosszúkásan szívalakúak, fűrészeltek, szintén mirigyszőrökkel vannak fedve. Kétlaki növény. Mindenütt megtermő gyom- és gyógynövény. A korpával kevert friss csalánlevél főleg szárnyasoknak (fiatal libáknak) kedvelt takarmánya.

További elnevezései: csohán, árva-csián, nagycsalán, csollán.

Hatóanyaga:

Urticol, urticolin, csersav, a mirigyszőrökön hangyasav, sók és vas nyomokban. Gyűjtik fiatal leveleit (folium) és gyökerét (radix).

Felhasználás

A csalánt a bőr, izom és ízület, urát-mórhajlamra visszavezethető érzékenységnél javallják. A reuma, köszvény, viszkető bőrkiütés, vérszegénység, sápadtság, tejfakasztó, aranyér, cukorbaj, tüdőbaj elleni szerek s a vértisztító teák lényeges alkotórésze.

(Forrás: Varró Aladár Béla – Gyógynövények gyógyhatásai c. könyv, 77. old., Kidadó: Pallas Antikvárium Kft.)

Belsőleg és külsőleg is tisztít és tonizál. Kiváló idegnyugtató, fájdalom csillapító és allergia ellenes gyógynövény, mellyel májustól októberig szinte bárhol találkozhatunk hazánkban.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

csalán bokor

csalán