Prunus dulcis

Édes-mandula olaj (Prunus dulcis)

Az édes-mandula és a belőle nyert olaj már jóval időszámításunk előtt ismert volt Görögországban és Olaszországban.

A növénynek két fő változata ismeretes. A gyakran fehér virágzattal rendelkező egyik faj mandulája édes, míg a gyakran rózsaszín, pink virágzattal rendelkező másik faj mandulája keserű. A keserű mandula magas amigdalin, glikozoid és emulzin tartalma miatt már már kis mennyiségben is (gyereknél akár 10 szem elfogyasztása után) ciánmérgezéshez vezethet. Ez szerencsére csak a nyers mandulára vonatkozik, ugyanis hő hatására (pörköléskor) a méreganyagok lebomlanak.

Előfordulás

A mandula ugyan abba a nemzettségbe tartozik, mint a rózsa, a szilva, a cseresznye és a barack. A mediterrán öv növénye, Szicília a világ legnagyobb mandulaexportőre.

Hatóanyag

Az édes-mandula hatóanyagait nagyrészt esszenciális (tehát a szervezet által nem előállítható) zsírsavak alkotják, mint például az oleinsav, a palmitinsav, a linolinsav és a linolén, valamint a sztearinsav. Magas E-vitamin és ásványi anyag tartalma mellett proteinben is gazdag gyógynövény. Gazdag forrása a „jó” egyszeresen telítetlen zsíroknak, melyek elfogyasztva hatékonyan csökkentik az LDL koleszterin szintet. Vérzéscsillapító-, érösszehúzó, valamint bőrlágyító és bőrápoló hatásáról ismert az édes-mandulából sajtolt olaj.

Felhasználás

Az édes-mandula olaj az aromaterápia egyik kedvelt hordozó anyaga, valamint gyakran használják natúr-kozmetikumokban is, mivel kiválóan puhítja és kondicionálja a bőrt. Segít a száraz-, viszkető, vagy gyulladt bőrön.

Darált mandulából kiváló organikus arcradír készítményeket gyártanak, ami gyengéden távolítja el az elhalt hámréteget és egyben az arc-szappan tökéletes, természetes helyettesítője.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

GyógyVarázs Elixir GyógyVarázs Varikofit logó

Prunus dulcis

édes-mandula szemek

Prunus dulcis

édes-mandula olaj

0 242

Szóljón hozzá