Barion Pixel
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

2020. 03. 01.

Egy nemrég készült felmérés szerint, a nyugati természetgyógyászok listáján az édesgyökér az első tíz leggyakrabban használt gyógynövény közt szerepel. Elképesztő számú, mintegy 5000 receptben is helyt kapott az édesgyökér a kínai hagyományos orvoslásban, ahol teák édesítésére és egyéb hatóanyagok “harmonizálására” használják.

A mélyen elágazó gyökér 2 méter magas, merev szárat hajt, melyen páratlanul, szárnyasan összetett, tojásdad, ép-szélű levelek ülnek; a levél hónaljában melléklevelek vannak. Virágzata fürt, termése sötétbarna hüvely, melyben barna, fénylő magvak vannak. További elnevezései: édesfa, likviric, mézgyökér, cukorkóró.

Hazánkban a Duna-Tisza közén és a Tisza árterületein vadon terem. Gyűjtjük 2 cm-nél vastagabb gyökereit, mely, mint liquiritiae radix, keresett drogot képez.

Hatóanyaga:

Glycyrhizin, nitrogén anyagok, zsír, keményítő, kevés csersav, keserűanyag, oxálsav. Rákmegelőző, nedvtisztító, ösztrogenikus hatásokkal bír. Csökkenti a sötét pigmentfoltokat, antioxidáns hatású és véd a nap káros sugarai ellen. Gyulladás csökkentő és antiszeptikus.

Felhasználás

A légzőszervek megbetegedéseinél a gyökér főzete, kivonata sokat használt köptető. Ilyenkor a tea· (10-20 gr 250 gr vízzel) 1/4 óráig fő. A gyökeréből készült kivonat a fent említett célokra, általában meghűlésnél, köhögésnél (mint tea is) anyáknak, gyermekek részére cukorsziruppal keverve kedvelt háziszer. A gyökér pora ugyanazt a célt szolgálja.

Hólyag- és vesebajnál, mint enyhe hashajtó, gyakran szerepel gyógyszerkeverékeink között.

(Forrás: Varró Aladár Béla – Gyógynövények gyógyhatásai c. könyv, 84. old., Kidadó: Pallas Antikvárium Kft.)

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

Édesgyökér növény