Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)
A gyógyászatban leginkább a fekete áfonya bogyós termést hasznosítják, ám leveléből is értékes kivonat nyerhető. Angol javasasszonyok, természetgyógyászok a hasmenéses tünetek kezelésére használták. Amerikai kollégáik a ginbe kevert fekete áfonyát ajánlották hasonló panaszok esetén. További elnevezései: havasi meggy, fenyvesbogyó, kukajsza, pozserobek, ájlnya, borovnyica.
Előfordulás
Őshonos Észak-Amerikában és Európában. Hazánkban ritkás erdőkben, cserjésekben találkozhatunk vele.
Hatóanyaga:
Ericolin, almasav, citromsav, csersav, invertcukor és festékanyagok.
A fekete áfonya ezenkívül vasat, növényi savakat és tápsót tartalmaz. Összehúzó és erjedést akadályozó hatású. Hatásos a bőr sebeire, a vérkeringés javítására, belsőleg alkalmazva csökkenti a koleszterint, jótékonyan hat a szívizomzatra, a vérnyomásra, a szemekre, a látásra, valamint a légzési zavarok ellen is használható. Értékes gyógyszere a cukorbetegségnek.
Felhasználás
Bizonyítottan csökkenti az ízületekben felhalmozódó húgysav koncentrációját, ezért ízületi gyulladás, vagy köszvény esetén javallott a használata. Remek keringés javító, védi és táplálja a véredényeket.
A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot