Barion Pixel
Folyékony kollagén és a kollagén peptid

Folyékony kollagén és a kollagén peptid

2021. 03. 01.

Többségünk számára elsősorban a kozmetikai iparból lehet ismerős a kollagén szó, hiszen egyre több arc-, haj- és testápoló tartalmaz kollagént. Valószínűleg a drogériák polcai előtt állva tanácstalanok is vagyunk, melyik terméket emeljük le a helyéről, hiszen a kínálat óriási, legyen szó akár bőr-, akár hajápoló termékekről. A témában kicsit tájékozottabbak már azt is tudják, nem pusztán bőrünk és hajunk szépségéhez szükséges kollagént fogyasztani, hanem csontjaink, ízületeink védelme érdekében is. Ők feltehetőleg már nemcsak a kozmetikai termékek között keresik a kollagén tartalmú termékeket, hanem a táplálékkiegészítőket is forgalmazó üzletek polcain is, ahol szép számmal találni kollagén kapszulákat, porokat és folyadékokat is. Mégis melyiket érdemes választani?

Több kutatás is alátámasztja, hogy a helyileg bevitt kollagén hasznosulása szinte egyenlő a nullával, teljesen feleslegesen kenegetjük kollagén tartalmú kozmetikumokkal bőrünket, hajunkat. Ettől sokkal többet érnek a porok és kapszulák, ami azonban a leghatásosabb, az a folyékony kollagén. És abból is csak az, amelyik kollagén peptidet tartalmaz. Ismerkedjünk meg kicsit a fogalmakkal.

Mi is az a kollagén?

A kollagén egy emberi szervezetben is megtalálható fehérje, ami a kötőszövetek rugalmasságát is biztosítja. Segít az öregedés késleltetésében, a ráncok kialakulásának lassulásában. Amellett, hogy feszesíti a bőrt, megerősíti a hajat és a körmöket, valamint egy olyan ízületvédő és porcépítő anyag is, mely elengedhetetlen az izmaink és csontjaink egészségének megőrzéséhez, táplálja az ínakat, ínszalagokat, porcokat is.

A kollagén megtalálható testünk csontjaiban, szöveteiben, a porcokban, a hajunkban, a szemünkben, az emésztőrendszerünkben. Ahogy múlik az idő, szervezetünk kollagéntermelődése csökken, ezért pótolni szükséges. Akár már 25 éves kortól kezdve. Igen, kicsit korainak hangzik, de ha szeretnénk megőrizni fiatalságunkat, idejében el kell kezdenünk a kollagén pótlását. Nagyjából ez az a kor, amikor a testünk már nem termel annyi kollagént, amennyit lebont.

Mely területekre van hatással a kollagén?

 • Bőr: szervezetünk kollagén termelésének csökkenésével veszít feszességéből és ráncossá, szárazzá válik.
 • Haj: kollagén pótlásával megelőzhetjük a haj őszülését, ritkulását, vékonyodását.
 • Köröm: ha egyébként is hajlamosak vagyunk a köröm töredezésre, készüljünk fel, hogy idővel, ahogy öregszünk és veszítünk szervezetünk kollagéntartalmából, a helyzet csak még rosszabb lesz.
 • Izomzat: szervezetünk megfelelő kollagén szintje javítja az izmok regenerálódási képességét, az izomsérülések utáni felépülést.
 • Ínak, ínszalagok, ízületek: a kollagén hiányában az ínak, ínszalagok veszítenek rugalmasságukból, különböző mozgásszervi és ízületi panaszok jelentkezhetnek.
 • Csontok: a kalcium mellett a kollagén is felelős csontjaink egészségéért. A kollagén csökkenésével csontjaink gyengülni kezdenek, ellenállóképességük romlik.
 • Szem: talán nem is tudtuk, de kollagén található a szem szaruhártyájában, a retinában és a sclerában (a fehér rész) is. A kollagén hiánya szembetegségekhez, a szem gyengüléséhez vezethet.
 • Emésztőrendszer: ezt valószínűleg még kevesebben tudják, de a kollagén hiánya káros hatással van a bélrendszerre is, hozzájárulhat a gyulladásos bélbetegségek kialakulásához.

A kollagén pótlásához a legjobb módszer, ha folyékony kollagént viszünk be a szervezetünkbe. Egyrészt, mert az egész szervezet hasznosul belőle azáltal, hogy bekerül a véráramba, másrészt azért, mert a folyékony kollagén a testünket új kollagén termelésére is ösztönzi.

A folyékony kollagén

A folyékony kollagén hasznosulása a legkiemelkedőbb a kollagén tartalmú étrendkiegészítő termékek közül. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a bőr hidratáltságának fenntartásához, az öregedés késleltetéséhez. Hatással van a bőrünk, hajunk, körmünk, csontjaink, ízületeink, ínaink, porcaink védelmére, rugalmasságára. Fogyasztása igen egyszerű: minden terméken megtaláljuk az ajánlott fogyasztási mennyiséget, melyet naponta egyszerűen csak meg kell innunk, ilyen egyszerű. Azonban nem mindegy, milyen terméket választunk! Számos olyan termék található a piacon, amely pusztán kollagénnel van hígítva. Ezek a termékek nem fogják meghozni a várt hatást! Csakis olyan folyékony kollagént válasszunk, mely 100%-ban természetes összetevőket tartalmaz. Soha ne vásároljunk kétes helyről származó kollagén folyadékot, csak bevizsgált, garanciális termékeket. És amire még fontos ügyelni: olyan kollagén folyadékot válasszunk, amelynek kollagén peptid tartalma minimum 5000 mg. De ez a minimum! A GyógyVarázs Kollagén Peptidje 10 000 mg kollagén peptidet, a Kollagén Peptid Ultrája pedig magasabb, 12 500 mg kollagén peptidet tartalmaz adagonként!

Mik azok a kollagén peptidek?

A folyékony kollagén kollagén peptideket tartalmaz. A kollagén három polipeptid láncból, úgynevezett α-láncokból épül fel, melyek egymást körülölelve egy egyedi szerkezetű, aminosav tartalmú hármas spirál makromolekulát képeznek. Ezek a hármas spirál makromolekulák erős szövetté alakulnak és gondoskodnak a bőr, a csontok, az ízületek, az izmok és porcok rugalmasságáról. Ezt a kötőszövetet enzimek és víz segítségével lebontják, ennek az enzimatikus hidrolízisnek a segítségével jönnek létre a kollagén peptidek. A hidrolizált kollagén peptidek többsége állati eredetű, marha, sertés, csirke és halbőrből, csontból származik. Ezt visszük be a szervezetünkbe. A marha kollagén a legnépszerűbb és leghatásosabb a piacon. Kiváló kollagén peptid forrás, különösen hasznos a csontok és a bőr számára, de akkor sem nyúlunk mellé, ha sertés, csirke vagy hal kollagén tartalmú terméket választunk.

A kollagén peptid tartalmú kollagén folyadékok használata nagyon egyszerű: hígítva fogyasztandóak, naponta lehetőleg ugyanabban az időpontban, teljesen mindegy, hogy ez reggel, délben vagy este történik.

Ha az alábbi panaszokat érzékeljük magunkon, vagy szeretnénk megelőzni, feltétlenül kezdjük el kollagén peptid tartalmú folyékony kollagén fogyasztását:

 • bőr öregedés, száraz, ráncos bőr
 • csontritkulás
 • gyenge körmök
 • ízületi problémák, porc károsodás
 • izmok gyengülése

Kollagén peptid tartalmú folyékony kollagén rendszeres fogyasztásával a fenti problémák megállíthatóak és javíthatóak, de ahogy sok más betegség, panasz esetén, itt is a legjobb módszer a megelőzés. 25 év felett javasolt, de 30-40 év felett mondhatni kötelező kollagén peptid tartalmú étrendkiegészítő termék fogyasztása. Segítségével késleltethetjük a bőr öregedését, a ráncok kialakulását és megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát, puhaságát és fiatalságát. Számos tapasztalat alapján az is elmondható, hogy a kollagén mérsékeli az ekcéma tüneteit is, így, ha ezzel a problémával küzdünk, akkor is érdemes bevetnünk a magas kollagén peptid tartalmú folyékony kollagént. A folyékony kollagén fogyasztásával megelőzhetjük a csontritkulást, és azt, hogy csontjaink könnyen törékennyé váljanak, megerősíthetjük törékeny körmeinket, száraz hajunk pedig egészségesebb lesz. Ha aktívan sportolunk vagy rendszeresen fizikai munkát végzünk, megelőzendő a térdfájdalmakat és a boka rándulásait, támogatva a láb és a kar izmaink működését, szintén javasolt kollagént fogyasztani, de az izmok erősítése mellett az ízületi fájdalmak elkerülésében is segít. Egyes kutatások szerint a kollagén gyorsítja a sebgyógyulást, támogatja az emésztőrendszert, enyhíti a bélproblémákat, segíti a zsírégetést, sőt csökkenti a magas vércukorszintet is.

Mellékhatásai nincsenek a folyékony kollagén használatának, arra azonban ügyelni kell, hogy az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépjük túl. Amit még megtehetünk: a kollagén peptid tartalmú étrendkiegészítők hatását erősíti a C-vitamin fogyasztása, így már csak emiatt is érdemes a napi C-vitamin bevitelről gondoskodnunk. Ha pedig még biztosabbra akarunk menni, válasszunk olyan folyékony kollagén terméket, mely hialuronsavat is tartalmaz. A hialuronsav a kollagén kiváló társa, ha a bőr hidratálásáról, a csontok, ízületek és izmok támogatásáról van szó. És amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: csakis ellenőrzött, garantált, 100%-os tisztaságú folyékony kollagén terméket fogyasszunk, de azt rendszeresen!