Barion Pixel

Gyógygomba

Egészség egyenesen a természetből! A Gyógyvarázs hatékony egészségmegőrző termékei nagy része tartalmaz különleges gyógygombákat, melyek sok esetben már bizonyították gyógyító hatásukat. Az általában immunrendszer erősítő hatás mellett sok más olyan gombafajt találtak már, melyek az emberi szervezetre gyakorolt hatása igen kedvező. Ilyenek a Shiitake gomba, Maitake gomba, Laska gomba, Süngomba, Pecsétviaszgomba…
Termékeink a legkedvezőbb hatású gombák kivonatainak ötvözetével olyan gyógymódot nyújtanak, melyek más vitaminokkal és nyomelemekkel gazdagítva egyedülállóak a piacon.

Ebben a kategóriában jelenleg nem található termék.

Természetes gyógymódok, melyeket őseink is erőszeretettel alkalmaztak évszázadokkal ezelőtt. Ezt a tudást ötvözve a mai modern technológiával alkottuk meg csodás gyógygomba kivonatokat tartalmazó készítményeinket. A gombák gyógyászati felhasználása nagyon hosszú hagyományokkal rendelkezik az ázsiai országokban, míg a nyugati féltekén ezek alkalmazása csak az elmúlt évtizedek óta növekszik. A gombák aktív hatással vannak az egészségre. Dokumentált előnyeik egész egyszerűen rendkívüliek. A gombák bizonyítottan tartalmaznak mind antibiotikumokat, mind immunstimulánsokat, és a daganatok és vírusok elleni küzdelemben hatékony anyagokat. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy alkalmazásuk által nagymértékben megnövelik a testben az immunválaszt, tehát hatékonyan felkészítik és megerősítik az esetleges megbetegedések ellen, illetve a már kialakult betegségek leküzdésében is kulcsfontosságú szerepet vállalnak.

Köztudott már, hogy a növényi és természetes forrásokból származó vitaminok és nyomelemek sokkal hatékonyabban beépülnek a szervezetbe. Testünk minden sejtje képes azt hasznosítani és sokkal nagyobb mértékben, mint egy gyógyszertári vitamin vagy készítmény esetében. A gombákból izolált antioxidánsok felveszik a harcot akár a rákos sejtekkel is és emellett nagymértékben növelik az immunrendszerünk ellenálló képességét, ezáltal olyan védelmet nyújt a szervezetnek, melyet természetes alapanyagokból más kivonat nem is lenne képes.

Termékeink előállítása esetén minden igényt kielégítve figyeltünk arra, hogy mindenki megtalálhassa megfelelő készítményt. Külön terméket alkottunk meg azok számára, akik kifejezetten egészségük szempontjából vásárolnák meg a terméket, így komplex gyógygomba kivonatok is találhatóak kínálatunkban, illetve a legtöbb gomba kivonat külön-külön is megvásárolható. Minden termék leírásában pontosan megfogalmazott leírásból könnyen lehet tájékozódni, hogy kinek ajánlott a leginkább. A Diafit gyógygomba készítményünk például tökéletes választás olyan személyeknek, akik kifejezetten fittségük fenntartása érdekében szeretnének ügyelni egészségükre, illetve az optimális vércukorszint megtartásával csökkenő étvágyérzetet okozva, akár testsúlycsökkenés is elérhető. Minden termékünk más-más gomba komplexeket tartalmaz, így kifejtett hatásuk is teljesen más és egyedi.

A gyógygombák több száz természetes és aktív hatóanyaggal járulnak hozzá egészségünkhöz. A legritkábban fellelhető gombafajok kivonataival is kiegészítettük termékeinket, hogy természetes hatásukat komplexen fejthessék ki termékeinkben. Így egy termék tartalmazza mindazt, amire szüksége lehet!

A több ezer éves egészségmegőrző múlttal rendelkező gyógygomba erejét ma is sokan kiaknázzák 

 

Gyógyítás hatékonyan: a természet erejével…

 

A gombák egy egészen különleges csoportot alkotnak az organizmusok világában, mintegy a küszöbön foglalva helyet az állati és növényi tartomány között. A gasztronómiában is kimagasló helyen szerepelnek a különféle gombatípusok, melyeket salátákba keverve, levesekben, tésztában egyaránt szívesen fogyasztanak világszerte; a gourmandok pedig ínycsiklandó étellistáik élén szerepeltetik ezeket a lenyűgöző heterotróf, azaz szerves anyagokkal táplálkozó élőlényeket. Néhány gomba ismeretes hallucinogén és bódító hatásáról, más típusai mérgezőek, míg egy sor gyógygomba már régidőktől fogva az egészségre gyakorolt jótékony hatásaokán vált méltán népszerűvé az emberek körében.

 

A varázslatos gyógygomba

A varázslatos kifejezést a gombák viszonylatában idézőjelek között kellene használnunk, hiszen ismeretesek pszichoaktív tulajdonságokkal bíró példányaik, melyeket néhány kultúrában tudatmódosító kapacitásaik miatt használtak. Itt azonban a varázslatos ismérvet a gyógygomba emberi szervezetre gyakorolt jótékony, immunerősítő, egészségmegőrző szerepe miatt alkalmazzuk. Előfordulhat, hogy kezdetben ódzkodunk a gyógygomba használatának gondolatától, hiszen különféle misztikus asszociációk keverednek a véleménylistára, ezért érdemes többet megtudnunk ezekről az enigmatikus köpenybe burkolózott élőlényekről. 

A gyógygomba pozitív tulajdonságairól  eleink is meg voltak győződve, melyet alátámaszt az a tény is, hogy a keleti orvostudományban már több évezreddel ezelőtt is népszerűnek bizonyult a használatuk. Ezzel a masszívan megalapozott használati bázissal felvértezve a gyógygomba az egyik legrégebben használt természetes egészségmegőrző gyógyírként tartható számon. 

A Gyógyvarázs egyedi natúr termékeivel  erősíthetjük  szervezetünket, hozzájutva a legkedvezőbb hatással rendelkező gyógygomba esszenciákhoz (példaképpen: shiitake-, maitake-, laska-, sün-, pecsétviaszgomba stb.), vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve. 

 

Néhány ismertebb gyógygomba típus és emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk

 

Pecsétviaszgomba (Reishi) 

A pecsétviaszgomba az egyik legkedveltebb gyógygomba típus, melyet sokan természetes Xanaxként definiálnak, és amely néhány kutatás szerint remek segítség lehet a fogyni kívánók törekvéseiben, sőt az immunrendszer karbantartását is nagymértékben elősegíti. Néhány érdekesség a pecsétviaszgomba történetéből, hatásaiból:

 1. a pecsétviaszgombában található – hangulatjavító hatásáról ismeretes – , triterpén vegyületnek köszönhetően ez a fajta gyógygomba szorongáscsökkentő, depresszió-enyhítő, nyugtató hatással bír 

 2. támogatja a jobb alvást (melyet az egereken végzett kísérletek is alátámasztanak)

 3. pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre

 4. az ázsiai egészségkultúrában már évezredes múlttal rendelkező gyógygomba a jólét és a hosszú élet egyik legjellegzetesebb jelképeként ismeretes

 5. a „halhatatlanság gombája” beszélőnévre (is) keresztelt gombapéldány különleges tulajdonságait kezdetben csupán az uralkodók aknázhatták ki (legalábbis Ázsiában)

 6. a 20. század második felében a kutatók alaposan tanulmányozták a pecsétviaszgombát, mely aztán a Ganoderma lucidum nevű tudományos nevet kapta 

 7. a gyógygomba poliszacharid-tartalmának köszönhetően természetes élettartamnövelő, öregedésgátlóként is használatos 

 8. megerősíti az immunrendszert

 9. néhány tanulmány fényében a reishi gombák kimagasló segítséget nyújtanak a rákos megbetegedések elleni küzdelemben (illetve preventív jelleggel is alkalmazhatók) – mindezt ganoderinsav, valamint a triterpinoid-tartalmának betudhatóan 

 10. a gomba értékes bioaktív vegyületei segítenek a rákos sejtek legyőzésében 

 11. egy toxikológiai tanulmány szerint, melyben a tudósok a pecsétviaszgomba májkárosodás-visszafordító hatását helyezték górcső alá, fény derült arra, hogy a rák elleni küzdelemben kimagasló segítséget nyújtó triterpén-tartalmának köszönhetően a májsejt-regenerálódását is hatékonyan elősegíti 

 12. ugyancsak egy kutatás eredményeiből tudhatjuk meg, hogy a reishi gyógygomba neuroprotektív tulajdonságokkal is rendelkezik – ezért nagy segítséget jelenthez a memória-javításban, valamint az öregedéssel összefonódó betegségekkel szembeni védelemben egyaránt 

 13. ez utóbbi kutatásból kiderült, hogy a reishi gyógygomba kivonat előmozdítja az idegi növekedési faktor termelését 

 14. gyulladáscsökkentő hatását kiaknázva a szervezet ellenállóbbá válhat a fertőzésekkel szemben

 15.  hangulatjavító

 16. depresszió-, ingerlékenység- és szorongáscsökkentő hatással rendelkezik. 

A Gyógyvarázs pecsétviaszgomba étrend-kiegészítő segítségével megtapasztalhatjuk a természet erejét. Használjuk a szirup állagú, növényi glicerinek hozzáadásával készített gyógygomba termékeket természetes immunerősítőként. 

 

Süngomba (oroszlánsörény gomba) 

Az oroszlánsörény névre keresztelt gyógygomba úgy fest, nem csupán külcsíne miatt – az állatok királyának jellegzetes sörényére emlékeztető  formájából kifolyólag – nyerte el ezen frappáns megnevezést, hanem a mentális egészségre gyakorolt erős hatása okán is. Ez a nyolcvanas-kilencvenes évek kedves Pom-Pom meséjét is idéző papucs orrán pamutbojt-szerű gomba gazdag antioxidáns-tartalmával erősíti az immunrendszert, mindemellett pedig elősegíti az idegi eredetű növekedési faktor (NFG), valamint a lágy, elektrokémiai szigetelőként funkcionáló mielin termelését egyaránt. A gyógygomba ezen fajtája:

 1. számos bioaktív vegyületet tartalmaz

 2. Kínában és Japánban a Hericum erinaceus gyógygomba, azaz a süngomba már régidők óta használatos a hagyományos orvoslás berkeiben, jelenleg pedig a világ számos részén táplálék-kiegészítőként használják  

 3. olyan bioaktív molekulákat tartalmaz, mint: a poliszacharidok, lektinek, fehérjék, fenplok és terpenoidok 

 4. ez utóbbiakról kutatások bizonyítják, hogy képesek stimulálni az idegnövekedési faktor szintézisét

 5. védi a gyomor nyálkahártyarétegét, segít a gyomorhurut és gyomorfekély tüneteinek gyógyításában. 

 

az agy egészsége, a különféle neurológiai betegségek (pl.: sclerosis multiplex, Alzheimer-kór) megelőzése céljából érdemes kiaknázni az oroszlánsörény gyógygomba erőteljes memória-javító, agyegészség-serkentő, koncentrációképesség-fokozó, szellemi tisztaságot megőrző, szorongás- és ingerlékenység-csökkentő tulajdonságait. 

Laskagomba (Pleurotus) 

A laskagomba, a Pleurotus fajták közé sorolható gyógygomba, másodlagos metabolit-termelő képességének köszönhetően a gyógyászatban is hatékonynak bizonyult. A laskagombafélék közös jellemvonásai közé tartozik az, hogy antioxidánsban gazdagok, tele vannak vitaminokkal, sőt az ásványi anyagokkal sem bánnak szűkmarkúan, ekként bőségesen hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséhez, illetve természetes pajzsként szolgálnak a betegségekkel szembeni védelemben. 

Milyen gyógyhatásokkal bír a laskagomba? Lássunk néhány kiragadást a teljesség igénye nélkül:

 1. kiváló natúr megoldást kínál az egészégmegőrzés terén

 2. fogyásban is nagy segítség lehet, hiszen rendkívül alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz 

 3. gazdag niacin-tartalmú (B3-vitamin) gyógygomba

 4. niacin kiválóan alkalmas a koleszterin-kezelésekhez, mivel a niacin növeli a HDL-koleszterin (avagy a „jó koleszterin) szintjét, ugyanakkor csökkenti a triglicerideket

 5. sokan meglepődnek a tényen, hogy ez a fajta gyógygomba D-vitamint is tartalmaz… valóban jogos a meglepődésünk, hiszen az élelmiszerek között a D-vitamin legalább olyan ritka, mint az a bizonyos fehér holló, de a laskagomba tartalmazza ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint is

 6. a vörösvérsejtekhez szükséges vas is megtalálható a laskagombában

 7. a laskagomba béta-glükánjai kiváló immunrendszer-erősítővé teszik 

 8. segít megelőzni az oxidatív stresszt, így öregedésgátló hatással is rendelkezik

 9. vérnyomásszint-szabályozó

 10. a laskagomba-kivonattal csökkenthető a cukorbetegek triglicerid-, koleszterin-, valamint magas vércukorszintje egyaránt 

 11. gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik (főként a béta-glükonád, valamint antioxidáns-tartalmának betudhatóan)

 

A fentiek mellett riboflavint, káliumot, B6-vitamint (B-vitaminokat), folsavat, magnéziumot, C-vitamint, pantoténsavat, aminosavakat is tartalmaz… a laskagomba ezen ismérveiből kifolyólag rászolgált a gyógygomba kitüntető titulusra. A Gyógyvarázs laskagomba-kivonata természetes immunerősítőként használható, melyet folyadékba keverten is fogyaszthatunk az előírásoknak megfelelő adagolás szerint. 

Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) 

A kínai hernyógomba a Cordyceps gombafajták családjához sorolható parazita gombaféle, mely főként rovarok lárváin növekszik. Amikor ezek az élősködő gombák megkörnyékezik a „gazdákat”, hosszan növő, karcsú, zsenge szálakat növesztenek azok testén – ezzel egyedi módon pótolva a megtámadt gazda szöveteit. A gazdag egészségmegőrző hagyományáról híres orvoslás során több évszázada ugyanazon módszereket használják, így a rovarok és gombák maradványait kézzel gyűjtik, majd megszárítják azokat és több betegség kezelése során alkalmazzák, példaképpen: 

 1. fáradtság ellen

 2. vesebetegségek gyógyítására

 3. csökkent nemi vágy kezelése céljából. 

A több száz Cordyceps gombafaj közül mindezidáig két típus került az orvosi érdeklődés és egészségkutatás fókuszába – mégpedig az általunk is ecsetelt Cordyceps sinensis, valamint a Cordyceps militaris. 

A kínai hernyógomba gyógygombaként való alkalmazása során a következő előnyökkel nézhetünk szembe: 

 1. fokozza a teljesítményt (főként a testmozgást illetően) – mivel a kutatások alapján a Cordycepsről kiderült, hogy növeli a szervezet adenozin-trifoszfát termelését, mely molekula nélkülözhetetlen az energia izmokhoz történő eljutásához  

 2. kiváló hatást gyakorol a test oxigénfelhasználási módjára 

 3. ez a gyógygomba szenolitikus tulajdonságokkal is rendelkezik, azaz nagy segítség lehet az öregedésgátlás terén (mindez főként a kínai gernyógomba gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhető)

 4. a kínai hernyógomba étrend-kiegészítő használata elősegíti a memória javulását

 5. ugyancsak antioxidáns-tartalma segíthet a szabad gyökök semlegesítésében 

 6. használatával megelőzhető a sejtkárosodás, a különféle betegségek és az öregedés (mindezt főként állatokon végzett kimutatások támasztják alá, azonban az emberekre gyakorolt hatásuk is ígéretesnek bizonyul)

 7. laboratóriumi kísérletek során a tudósok kimutatták, hogy a Cordyceps meggátolja a rákos sejtek több típusának növekedését.  

A gyógyvarázs növényi glicerint tartalmazó kínai hernyógomba-kivonata kiváló segítségnek bizonyul –többek között – stresszoldásra, bakteriális fertőzésekre, magas vérnyomásra, menstruációs panaszok kezelésére egyaránt.