Barion Pixel
Hárs (Tilia)

Hárs (Tilia)

2020. 03. 31.

Az ősi germánoknál a hárs szent növény volt, melyet Freyával, a szerencse, a szerelem és az igazság istennőjével hoztak összefüggésbe.  Az akár 40 méter magasra is megnövő hársfa illatos-, sárgás színű leveleit már a középkor óta verejték fokozó- (vérbőség keltő-) és idegnyugtató hatása miatt használták. Szörpöt, bort és persze kozmetikumakt is készítenek az értékes virágokból.

Előfordulás

Az Európai Hárs a kontinens északi mérsékelt övében őshonos fa. Virágát májustól júniusig gyűjtik. Ezek jellemzően 10-20 virágból álló fürtszerű virágcsoportosulásokba rendeződnek.

Hatóanyag

Alfa-pinén, aszkorbinsav (C-vitamin), astragalin, béta-amirinnal, béta-szitoszterin, caffeinsav, klorogénsav, cisztein, eugenol, geraniol, hesperidin, izokvitarit, limonénsav, fenil-alanin, kvercetin, quercitrin, tannin, terpineol, tokoferol, vanillin.

Felhasználás

A virágok főzetét a középkor óta használják magas láz verejtékezéses megfékezésére. Enyhe szedatív, nyugtató hatása miatt szorongásos tünetek és inszomnia (álmatlanság) kezelésére javalott. A virágokból készített tea inkább Európában vált elterjedté. Az észak-amerikai indián törzsek is előszeretettel fogyasztották a virágfőzetet megfázásos- és lázas tünetek-, valamint migrénes fejfájás gyógyítására.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

 

hársfa ág

hárs virág