Barion Pixel
Homoktövis (Hippophea rhamnoides)

Homoktövis (Hippophea rhamnoides)

2020. 03. 07.

A homoktövis cserje élénk narancssárga bogyóiról és hosszúkás leveleiről ismerhető fel, melyeket hosszú tűskék ritkán szegélyeznek. A növény bogyói természetes állapotukban is fogyasztható, ám rendkívül savanyúak. Tápláló levéből gyümölcslét készítenek a Skandináv országokban és Németországban.

Előfordulás

Elsősorban Kínában és Oroszországban őshonos. Jól tűri a sós talajokat és a sós vizet is, ezért elsősorban tengerpartok közelében nő, ahol más növényekkel kevésbé kell versengenie. Előfordul ugyanakkor sivatagos területeken is.

Hatóanyag

Aszkorbin sav (C-vitamin), béta karotin (A provitamin), béta szitoszterol, citromsav, izorhamnetin, kaempferol, linolsav, almasav, olajsav, quercetin tartalmú.

Felhasználás

A növény bogyóiból hideg sajtolással nyert olaj a bőrrendellenességek széles körét kezeli. Alkalmas a bőr sérüléseinek gyógyítására, napégés, egyéb égési sérülések, horzsolások, zúzódások, vagy akár fekélyek kezelése esetén is. A pikkelysömörben és ekcémában szenvedők alkalmazhatják a pikkely- és foltképződés megakadályozására. A legfrissebb kutatások szerint a krónikusan száraz bőr és az apró mimikai ráncok – azaz a korai bőröregedés tüneteinek is – jótékony ellenszere.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

 

homoktövis bokor

homoktövis bogyók