Simmondsiae oleum

Jojoba (Simmondsiae oleum)

Elnevezése, a „jojoba” szó, az arizónai, kaliforniai és mexikói sivatagok őshonos benszületteitől származik. Ők elsősorban sérülések és sebek gyógyítására használták. A 20. századtól a bálnazsír kozmetikai alternatívájaként kezdték használni. Az ipar hamar felismerte, hogy elődjénél mennyivel hatásosabb anyag a jojoba olaj.

Strukturális szempontból a jojoba olaj szerkezete nagyon hasonlít az emberi bőr által kiválasztott faggyúra. A faggyú felelős bőrünk optimális és egészséges olajozásáért. E miatt az emberi bőr nagyon könnyen fel tudja szívni ezt az olajat, anélkül, hogy az eltömítené a pólusokat, vagy zsíros-, esetleg ragadós érzetet hagyna maga után.

Előfordulás

Észak- és Közép Amerikában, a Mojave- és a Sonora- sivatagban őshonos a jojobadió cserjés növénye.

Hatóanyag

Mintegy 10 féle, különböző zsírsav (pl. palmitin- és palmitonsav, behénsav, lignocerinsav, nervonsav, sztearinsav stb.) alkotja a dió súlyánk nagyjából felét.

Felhasználás

A növény olaja egyedülálló bőrpuhító- és ránctalanító hatásáról ismert, továbbá elősegíti a bőrfelszín feszesen-, simán tartását. Közismert bőrfiatalító, ezért gyakran találkozhatunk vele a prémium minőségű kozmetikumokban, akár önállóan, akár további hatóanyagok kísérőjeként. Masszázsra- és aromaterápiára is előszeretettel alkalmazzák ezt a páratlan hatású olajat.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

GyógyVarázs Elixir GyógyVarázs Sajgókrém

Simmondsiae oleum

éretlen jojoba dió

 

Simmondsiae oleum

érett jojoba dió

0 282

Szóljón hozzá