Barion Pixel
Kókusz olaj (Oleum Cocois)

Kókusz olaj (Oleum Cocois)

2020. 04. 01.

Kelet-Afrika őshonos népei számára a kókusz olaja a mai napig egyfajta általános egészségmegőrző ital, melyet betegségtől függetlenül az első szóba jöhető medicinaként fogyasztanak. A Fülöp Szigetek gyógyítómesterei olyan nagyra becsülték a kókuszpálmát, hogy egyszerűen csak az „élet fájának” nevezték.

Előfordulás

A trópusi öv szigetvilágában gyakorlatilag bárhol előforduló, kb. 30m magasra növő pálmafa termése a kókuszdió. A dió húsából hideg sajtolással nyerhető ki a legmagasabb minőségű kókusz olaj, amely finomított társával szemben a növény minden értékes hatóanyagát magában hordozza.

Hatóanyag

Zsírsavakban – kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, linolsav, mirisztinsav, olajsav, palmitinsav, sztearinsav – gazdag olaj. Immunstimuláló, antibakteriális, gombaölő, vérzés csillapító, ér-összehúzó, bőrlágyító, tisztító, fertőtlenítő, (és étvágycsökkentő) hatásáról ismert.

Felhasználás

Táplálja és tónusossá teszi a bőrt. Egyúttal jótékonyan kezeli a felszíni bőrsérüléseket, kisebb égési sérüléseket hiszen fertőtleníti a bőrt, valamint gyorsítja a sebek összehúzódását és gyógyulását. Egyesek szerint csodákat tesz a száraz és szerkezetileg sérült bőrrel. A kókuszolaj képes egyfajta védőfelületet képezni a bőrön, amely a bőrben tartja, a bőr szerkezetébe tolja a nedvességet, ahogy az olaj felszívódik a szövetekben. Gyorsan, szinte azonnal felszívódó olaj, mely segít az apróbb ráncok szinte azonnali kisimításában.

A kókusz nyers húsát bőrbe dörzsölve védekezhetünk a leégés ellen.

Egyéb

A bőrhöz hasonló csodákra képes a száraz, töredezett hajjal is. Hatása itt gyakorlatilag ugyan olyan mint a bőrön.

Mára már a konyhákban is egyre gyakrabban előfordul, mint a napraforgó olaj teljes értékű helyettesítője. Az egyéb hidegen sajtolt olajokkal szemben (pl. olíva, len, barackmag, szőlőmag stb.) nagy előnye, hogy magas hőfokon is bátran használható. Koleszterin csökkentő tulajdonságát a pajzsmirigy működésre gyakorolt jótékony hatásával hozzák összefüggésbe. Növeli a metabolizmust, gyorsítja az anyagcsere működést, így energizál és fokozza a diéták hatékonyságát. Kutatók szerint a kókusz olaj jótékony tulajdonságai – az egyéb zsírsavakkal szemben – arra vezethető vissza, hogy elsősorban közepes láncolatú zsírsavak alkotják az olaj szerkezetét.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

kókusz és kókuszolaj

kókusz olaj