Barion Pixel
Kurkuma (Turmeric longa)

Kurkuma (Turmeric longa)

2020. 03. 15.

Már a modern tudomány is elismeri, hogy a kurkuma első osztályú gyulladáscsökkentő növény, melyet magas kurkumin és kurkomionid tartalmának köszönhetünk.

Az Ájurvéda tudománya szerint az egyik legjobb gyógyhatású szer, amely a teljes embert gyógyítja. De a konyhákból sem szabad ezt a keleti fűszert mellőzni, hiszen ismeretes, hogy segít megakadályozni a zsírok felszívódását, így diéták kiegészítőjeként használatos.

Előfordulás

Az Indiában őshonos növényt nagy mennyiségben termesztik Kínában, Bengáliában és a Jáva Szigeteken.

Hatóanyag

Fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő, antibakteriális, gombaölő, antioxidáns, tisztító hatású. Tartalmaz illó olajokat (terpén és kurkumen), keményítőt, fehérjéket. A kurkuma őrlemény jellegzetes narancsos árnyalatát a magas kurkumin, foszfor és C-vitamin tartalom adja.

Felhasználás

Mint természetes gyulladás csökkentő segít a problémás, pattanásos, miteszeres, aknés bőr gyógyulásában. Antioxidáns tartalmával véd a káros környezeti ártalmak és a szabad gyökök ellen. Vérserkentő, keringést javító hatása segíti a tápanyagok mélyebb bőrrétegekbe való eljutását. Csökkenti az izom és izületi fájdalmakat, segíti azok regenerálódását.

kurkuma

kurkuma különféle formában