Barion Pixel
Laskagomba - Jó étvágyat az egészséghez?

Laskagomba - Jó étvágyat az egészséghez?

2020. 10. 27.

A laskagomba az egyik legkiválóbb gombafaj, gasztronómiai- és gyógyászati értékei vetekszenek egymással. Őshazája a Távol-Kelet, de ma már az egész világon elterjedt, hazánkban is megtalálható természetes közegében, de termesztik is. Nem fogyasztunk belőle annyit, amennyit kellene, pedig nagyban hozzájárulhat egészségi állapotunk javulásához.

Ha magas koleszterin- vagy vércukorszinttel küzdünk, kiváló választás ez az isteni finom gombafaj, de nagyon hasznos lehet akkor is, ha magas a vérnyomásunk. Ázsiában már évtizedekkel ezelőtt bizonyították a laskagomba jótékony hatásait ezen betegségekre, sőt, egyes japán kutatások szerint a daganatos megbetegedések esetén is jótékony hatással van szervezetünkre a laskagomba. Ha eddig nem tettük, itt az ideje, hogy mi is felfedezzük és használjuk ezt a gombafajt, mert támogatja szervezetünk egészséges működését és könnyen hozzájuthatunk az év szinte bármely időszakában.

Így ismerhető fel

Elsősorban ősszel és télen, de olykor még koratavasszal is találkozhatunk laskagombával a fák törzsén vagy tuskóján, illetve a bokrok tövén. A Zemplénben sok helyen előfordul. Élő és elhalt ágakon is megtelepszik rövid fehér, esetleg halványbarna színű tönkjei segítségével.  Kalapjának színe szürkés, bézses, barnás, néha halványlilás árnyalatú. Kagylószerű alakjáról könnyű felismerni. Kalapjai egymás felett helyezkednek el, átlagosan 5-15 cm átmérőjűek, de akár 30 cm-es nagyságúra is megnőhetnek.

A fiatal gombákat gyűjtsük be elsősorban. Onnan ismerhetjük fel őket, hogy ezek húsa még fehér, viaszos és rugalmas. A fiatalabb laskagomba finomabb és könnyebben fogyasztható az idősebb társainál, melyek szálkásabbak és rágósabbak. Bár a laskagomba semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz, ha mi magunk szedjük az erdőkben, azért legyünk óvatosak, és biztonságunk érdekében mindenképp vizsgáltassuk be, hacsak nem vagyunk mi magunk képzett gombaszakértők.

Ezért fogyasszuk

A laskagomba önmagában is ehető gombafaj, összetétele a csiperkegombához hasonló, de attól könnyebben emészthető. A laskagomba fehérjetartalma kiváló, összetétele hasonlít a hús fehérjéjéhez, a növényi fehérjéknél sokkal értékesebb. A laskagomba fehérjetartalmát befolyásolja a gomba kora, mérete: az 5-8 cm kalapnagyságú laskagomba fehérjetartalma a legkiválóbb, ezek fehérjetartalmának több mint 90 %-a emészthető.

A laskagomba kitintartalma viszonylag alacsony, élelmi rost tartalma viszont magas. Könnyen emészthető. Ha rostszegény táplálkozás jellemez bennünket, de szeretjük a gombákat, érdemes a laskagombát beiktatni az étrendünkbe. Bátran fogyasztható akkor is, ha diétás étrendet követünk, mert szénhidráttartalma és zsírtartalma is elenyésző, nincs benne koleszterin, antioxidánsokban azonban igen gazdag.

Káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, alumíniumot, bórt, rezet, illetve kevés nátriumot és szelént is tartalmaz a laskagomba, az egyik legjobb tulajdonsága, hogy egyáltalán nem veszi fel a táptalajból az olyan toxikus elemeket, mint például a kadmium vagy a króm. Bátran fogyaszthatjuk. Nincs különbség a vadon élő és a termesztett laskagomba fajták összetétele között, talán csak annyi, hogy a termesztett fajok még minimálisabb toxikus elemet tartalmaznak.

A laskagomba B1-, B2-, B3 és B5-vitamin, D-vitamin, valamint folsavtartalma is kiváló, de azt érdemes tudni, hogy a B1-, B2- és B5-vitamin hő hatására eltűnik. Finom pörkölt készíthető a laskagombából, de leveshez, húsos ételhez vagy salátához adva is nagyon ízletes.

Laskagomba a gyógyászatban

Ha nem rajongunk a gombás ételekért, akkor sem kell lemondanunk a gombák jótékony hatásáról. Fogyaszthatjuk a laskagomba kivonatát étrend-kiegészítőként is.

A gombák gyógyhatása már évezredek óta ismert. Az ókori Rómában az „Istenek eledelének”, Kínában az „Élet elixírjének” tartották a gombákat. Előszeretettel fogyasztottak étkezéseik során laskagombát, de a természetes gyógyászatban is felhasználták a gomba kiváló összetevőit. A laskagomba szárított formájában megtalálható a lovastatin, mely kiváló alapanyag a magas koleszterinszint csökkentéséhez és a keringési betegségek kezeléséhez. Egy pleuran nevű poliszacharidot is tartalmaz a laskagomba, mely az egyik leghasznosabb immunerősítő. 2011-ben végeztek egy három hónapig tartó kísérletet 50 sportolón, a kísérlet kimutatta, hogy a pleuran csökkentette a sportolók megfázásos, felső légúti betegségeinek gyakoriságát, illetve megnövelte a vérükben lévő fehérvérsejtek számát. A laskagomba hatóanyagai aktiválják azokat a sejteket, melyek az immunrendszerünk támogatásáért felelősek.

A mai kínai gyógyítók az érrendszeri problémák enyhítésére, ízületi panaszokra, a végtag görcseinek és merevségének megszüntetésére használják a laskagomba kivonatait. A laskagomba csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet, japán szakemberek pedig egyes daganatos betegségek (különösen emlőrák és vastagbélrák) panaszainak enyhítésére is használják. Máj-, vese-, hasnyálmirigy betegségben szenvedőknek is ajánlott a laskagomba kivonat fogyasztása, mert regenerálja a belső szerveket. Az orosz kutatók olyan erős gyógyító hatást tulajdonítanak a laskagombának, hogy antibiotikumot készítettek belőle.

Távol-keleti és európai szakemberek egyaránt egyetértenek abban, hogy a laskagomba az egyik leghasznosabb gyógyító gomba faj, mely:

  • csökkenti az érrendszeri problémákat
  • enyhíti az ízületi panaszokat, a végtagok merevségét
  • csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet
  • regenerálja a belső szerveket, így máj-, vese- és hasnyálmirigy betegségek esetén hasznos
  • mérsékeli egyes daganatok kialakulásának sebességét
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő hatású

Kiváló élettani hatása miatt a GyógyVarázs gyógygomba kivonatai között is megtalálható a laskagomba. Könnyen fogyasztható, folyékony állagú kivonatot alkottunk ebből a hasznos gombafajból, melyet immunerősítésre, az érrendszer erősítésre, ízületi panaszokra, a végtagmerevségek kezelésére, a vér koleszterin- és cukorszintjének csökkentésére, valamint daganatos betegségek enyhítésére is ajánlunk.