Barion Pixel
Mályva (Althea officinalis)

Mályva (Althea officinalis)

2020. 04. 04.

A mályva faji elnevezése a görög „altho” szóból származik, melynek jelentése: „gyógyítani”. A növény osztálybesorolásának elnevezése (malvaceae) a szintén görög „malake”, azaz puha szóból ered, amely a növény puhító-, bőrlágyító hatására utal.

Előfordulás

A növény Európában őshonos. Észak-Amerikában csak Massachusettstől New Yorkig, a partvidék sós-mocsaras területein terem. A növénynek elsősorban a gyökerét és a leveleit-, valamit kisebb arányban a virágait használják gyógyászati célokra.

Hatóanyag

Flavonoidok, nyálkaanyagok (aszparagin és tanninok), melyekből az összes hatóanyag kb. 35%-a a növény gyökerében-, 10%-a pedig a levelekben található. Antibakteriális-, gyulladás- és fájdalom csökkentő-, bőrlágyító hatású gyógynövény.

Felhasználás

A mályva elsősorban bőrpuhító és sebgyógyító hatásáról ismert, amely a magas nyálkaanyag tartalmának köszönhető. Érdekessége, hogy belsőleg fogyasztva is simítja, puhítja a szervek felületét, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ezért is alkalmazzák előszeretettel torokfájdalom, torokgyulladás, vagy akár gyomorfekély esetén. Külsőleg alkalmazva gyulladást csillapít, csökkenti  a bőrirritációt, és természetes módon lágyítja, hidratálja a bőrt.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

 

Mályva virág