Barion Pixel
Mesterséges, natúr, bio...

Mesterséges, natúr, bio...

2020. 02. 04.

Natúr kozmetikumok, mesterséges kemikáliák, bio alapanyagok… Trendek, elnevezések, , matricák, engedélyek, eljárások. Önt is összezavarja a fogalmak kavalkádja? Ebben a cikkben próbálunk egy kis iránymutatást adni a kozmetikai iparág alapvető vonulataival kapcsolatban.

mesterséges kozmetikumok szintetikus, vegyi úton előállított alapanyagok tömkelegét tartalmazzák. Ezekben gyakorlatilag bármit felhasználhat a gyártó, amit az adott ország, vagy régió piacának jogi szabályozása nem tilt. Ezek a laboratóriumokban előállított vegyszerek lehetnek tartósító szerek, állag javítók, stabilizáló szerek, mesterséges színező anyagok és illatok.

Egy kozmetikum akkor tekinthető „natúrnak”, amennyiben összetevői elsősorban természetes származékok, nem pedig szintetikusan előállítottak. Ez a „természetes” arány akár a 95% feletti is lehet.

A szintetikus összetevőket laboratóriumokban gyártják, melynek során olyan vegyületek hozhatók létre, melyeket a természetben nem lehet megtalálni. Ugyanakkor szintetikus módon lehetséges olyan vegyületeket előállítani, lemásolni, amelyek a természetben is megtalálhatóak (pl. C-vitam, E-vitamin, kollagén stb.). A natúr kozmetikumok jellemzően nem tartalmaznak petrol-, kőolaj származékokat, parabént, ftalátokat, nátrium-laurét-szulfátot, mesterséges színezékeket- és illat aromákat.

Az organikus-, vagy bio kozmetikumokkal tovább szűkül a kör és további szigorú előírásoknak kell megfelelni a natúr kozmetikumokon belül. Ilyenek lehetnek, hogy a termék alapanyagainak termesztése során nem lehet vegyszereket, permetszereket, vagy műtrágyát használni a növényeken. Állati eredetű alapanyagot gyakran csak élő egyedekből lehet kivonni (ilyen például a méz, vagy a tej). További megkötések vonatkoznak a gyártási eljárásra, a késztermék kezelésre és akár a felhasznált csomagolóanyagok környezetvédelmi minősítésére.

A natúr kozmetikumok előnyei:

A felhasználható alapanyagok főleg teljesen természetes összetevőket tartalmaznak. Nem tartalmaznak felesleges kemikáliákat, mesterséges tartósítószereket, színezéket, vagy parfümöt. Ezek miatt kevésbé allergizálnak, magasabb minőséget képviselnek, amely nagyobb hatásfokkal párosul.

A natúr kozmetikumok hátrányai:

A natúr kozmetikumok a magasabb minőség mellett magasabb költséggel állíthatók elő, és ez a különbség a fogyasztói árakban is megmutatkozik. Jellemzően rövidebb ideig tárolhatóak a natúr kozmetikumok. Hozzávetőleg a garantált eltarthatóság fele a mesterséges kozmetikumoknál megszokott 2 évnek és a termékek általában érzékenyebbek a befertőződésre (azaz erősen javasolt tiszta kézzel nyúlni a termékhez).

A GyógyVarázs termékcsalád kizárólag natúr kozmetikai termékeket tartalmaz. Ezek gyártásához csak a legmagasabb minőségű gyógynövénykivonatokat használjuk fel, a lehető legnagyobb koncentrációban. Így kívánjuk biztosítani, hogy termékeink valóban közvetíteni tudják a bennük található gyógynövények ismert és elvárt hatásait.

Meggyőződésünk, hogy a természet minden problémára megoldást kínál, ezért termékeink nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, hozzáadott szintetikus vegyszereket és tartósítószereket. Így még az igazán kényes bőrű pácienseink is nyugodtan használhatják kozmetikumainkat.

Filozófiánk központi eleme a környezet tudatosság. Törekszünk arra, hogy csomagoló anyagaink kiválasztásakor megtaláljuk az egyensúly a hatékonyság és a környezetbarát szemléletmód között. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy mi tényleg nem teszteljük hatóanyagainkat állatokon.