Barion Pixel
q10 koenzim

q10 koenzim

2020. 03. 24.

A Q10 koenzim az emberi szervezetben is megtalálható természetes anyag, amely azonban a kor előrehaladtával – kb. 40 éves kor felett – már nem kerül megfelelő mértékben előállításra a szervezet által.

Segíthet a szívelégtelenség kezelésében

A szívelégtelenség gyakran más szívbetegségek következménye, mint például a koszorúér-betegség, vagy a magas vérnyomás. Ezek az állapotok fokozott oxidatív károsodáshoz és az erek és artériák gyulladásához vezethetnek. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Q10 kezelés komoly szerepet játszik az energiatermelés optimális szintjének helyreállításában, az oxidatív károsodás csökkentésében és a szívműködés javításában, amelyek mindegyike segíthet a szívelégtelenség megelőzésében.

Segíthet bőrét fiatalon tartani

A bőr a szervezet legnagyobb összefüggő szerve, amely nagy mértékben van kitéve az öregedést fokozó káros hatásoknak. Ezek lehetnek belső vagy külső hatások. Néhány belső káros tényező a sejtkárosodás és a hormonális egyensúlyhiány. Az egyik meghatározó külső tényező például az UV sugárzás.

Ezen káros hatások a bőr nedvességének csökkenéséhez-, a környezeti agresszorok elleni védekezőképesség elvesztéséhez-, valamint a bőrrétegek elvékonyodásához vezethetnek.

A CoQ10 közvetlenül a bőrön történő alkalmazása csökkenti a belső és külső anyagok által okozott károkat a bőrsejtek energiatermelésének növelésével és az antioxidáns védelem előmozdításával. Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy míg a bőrön keresztül csak elenyésző mértékben képes a Q10 koenzim felszívódni, addig – belsőleg alkalmazva – a száj nyálkahártyáján keresztül gyakorlatilag azonnal és teljes mértékben felszívódik.

Krónikus Q10 hiány esetén a bőrrák előfordulása szignifikánsan megnő. Q10 koenzim hiányában a bőr elvékonyodik, veszít hidratáltságából, rugalmasságából és megereszkedik. Ezeket a tüneteket nevezhetjük a bőr öregedés természetes folyamatának. Az „ubikinon” (jelentése: mindenhol jelen lévő), azaz a Q10 koenzim képes ezen tünetek bizonyos fokú visszaszorítására, késleltetésére.

Csökkentheti a fejfájást

Az abnormális mitokondriális működés fokozhatja a sejtek kalciumfelvételét, a szabad gyökök túlzott termelését és csökkentheti az antioxidáns védelmet. Ez az agysejtek alacsony energiaszintjét eredményezheti, amely könnyen migrénes tünetekhez vezethet. Q10 koenzimről kimutatták, hogy javítja a sejtek mitokondriális funkcióját, és segít csökkenteni a migrén kapcsán fellépő gyulladást is.

Segíthet az edzés teljesítményben

Az oxidatív stressz befolyásolhatja az izomfunkciót, és ezáltal a testedzés alatti teljesítőképességet.

Az abnormális mitokondriális funkció csökkentheti az izomenergiát, így az izomösszehúzódás hatékonysága csökken.

A Q10 koenzim az oxidatív stressz csökkentésével és a mitokondriális funkciók javításával elősegítheti a teljesítmény fokozását a izomsejteken belül. Ezen túl csökkenti a fáradékonyságot és javítja a nyugalmi állapot alatti regenerációt.

Hatással lehet a cukorbetegségre

Az oxidatív stressz sejtkárosodást okozhat, amely anyagcsere-betegségeket, például cukorbetegséget is okozhat. Az abnormális mitokondriális funkció kapcsolatba hozható az inzulinrezisztenciával. Kimutatták, hogy a Q10 koenzim javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet.

Egy kutatásban 2-es típusú cukorbetegeket kezeltek Q10 koenzimmel 12 héten keresztül. A kutatás során megfigyelték, hogy az alanyok éhgyomri vércukorszintje és az A1C hemoglobin szintje jelentősen lecsökkent.

A Q10 koenzim a zsírok hatékonyabb lebontásában és a zsírsejtek felhalmozásának megakadályozásában is szerepet játszik. Ezzel segít megelőzni a kóros elhízást, amely a 2-es típusú diabétesz előszobája.

Szerepet játszhat a rák megelőzésében

Ha a szervezet nem képes hatékonyan leküzdeni az oxidatív károsodást, akkor a sejtek szerkezete károsodhat, amely növelheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Rákos betegeknél a Q10 koenzim alacsony szintjeit lehet megfigyelni. Kutatások alapján a Q10 koenzim alacsony szintje akár 53,3% -kal nagyobb rákkockázati tényező jelent és különböző daganatos betegségek kialakulására figyelmeztethet. A Q10 fogyasztása segíthet csökkenteni a rák visszatérésének esélyét is.

Jó az agynak

A mitokondriumok az agysejtek fő energiatermelői. A mitokondriális funkció az életkorral csökken. A teljes mitokondriális diszfunkció az agysejtek halálához és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Sajnos az agy nagyon érzékeny az oxidatív károsodásra a magas zsírsavtartalma és nagy oxigénigénye miatt. Az oxidatív károsodás fokozza a káros vegyületek előállítását, amelyek befolyásolhatják a memória-, a kognitív- és a fizikai funkciókat. A Q10 koenzim csökkentheti ezeket a káros vegyületeket, ezért lassíthatja az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór előrehaladását, illetve a memóriahanyatlást, a demenciát.

A Q10 koenzim megvédheti a tüdő egészségét

Az összes szervünk közül a tüdő érintkezik a legtöbbet oxigénnel, amely rendkívül érzékennyé teszi az oxidatív károsodásra. A tüdőben fellépő fokozott oxidatív károsodás és a gyenge antioxidáns védelem, ide értve a Q10 koenzim alacsony szintjét is, tüdőbetegségeket, például asztmát és krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) okozhat. Az előbbi betegségektől szenvedő embereknél rendre kimutatták egyébként az alacsony Q10 szintet. Egy tanulmány kimutatta például, hogy a Q10 fogyasztása csökkentette a szervezet gyulladását és a gyulladás kezelésekhez szükséges szteroidos készítmények szükséges dózisát az asztmában szenvedő egyének esetében. Egy másik tanulmány a COPD-ben szenvedő betegek fizikai teljesítményének jelentős javulását mutatta. Ezt a szöveti oxigénellátás és a pulzusszám növekedése kapcsán figyelték meg a Q10-et fogyasztó egyéneknél.

Jótékony hatással lehet a meddőségre
A nők termékenysége az életkorral előrehaladtával romlik a petesejtek számának és minőségének csökkenése miatt. A Q10 koenzim közvetlenül hatással van erre a folyamatra. Az öregedéssel a Q10 termelés lelassul, így a test kevésbé hatékonyan védi a petesejteket az oxidatív károsodástól. Úgy tűnik, hogy a Q10 szedése segíthet-, sőt akár meg is fordíthatja a petesejtek mennyiségi és minőségi romlását.

Hasonlóképpen, a hím spermiumok is érzékenyek az oxidatív károsodásokra, ami csökkentett spermaszámot, gyenge spermiumminőséget, valamint meddőséget okozhat. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Q10 fogyasztás – az antioxidáns védelem növelésével – javíthatja a sperma minőségét, aktivitását és koncentrációját.

Adagolás és mellékhatások

A Q10 koenzim napi javasolt dózisa 50 mg és 200 mg között. Az 500 mg-ig terjedő napi bevitelt a szervezet még jól tolerálja. Számos vizsgálatban még nagyobb dózisokat alkalmaztak komoly mellékhatások nélkül.

Mivel a Q10 zsírban oldódó vegyület, abszorpciója lassú és korlátozott. A bőrön át történ bármi nemű felszívódása egyenesen kérdéses. Étellel történő bevétele segíthet a szervezetnek abban, hogy akár háromszor gyorsabban felszívja a Q10-et.

A Q10 leggyorsabb és legteljesebb felszívódásához az előre oldott (pre-koncentrátum) állapot – lehetőleg valamilyen olajjal kombinálva (emulgeálva) – elengedhetetlen. Ilyen Q10 Emultziós Pre-koncentrátumot kizárólag a GyógyVarázs gyárt a világon. A termék előállításához szükséges nano-technológiás eljárás vegyészmérnökünk saját, bejegyzett szabadalma.

Szervezetünk nem raktározza tartósan a Q10-et, ezért az ilyen jellegű étrend-kiegészítők szedése folyamatosan javasolt. Számos kutatás bizonyítja, hogy a Q10 tartós szedése egyébként hosszú távon sem jár mellékhatásokkal.

Előfordulás

Szinte minden élő szervezetben, a sejteken belül előfordul a baktériumoktól egészen az emberig. A húsok, a halak, az olajos magvak, valamint a petrezselyem rendelkeznek magas természetes Q10 tartalommal.

Természetes előfordulása az állati belsőségekben, bizonyos zöldségekben és hüvelyesekben jellemző. Az ezekből történő felszívódása és hasznosulása azonban – a fentiekben leírtak szerint – erősen korlátozott:

  • Belsőségek: szív, máj és vese
  • Húsok: sertés, marha és csirke
  • Zsíros halak: pisztráng, hering, makréla és szardínia
  • Zöldségek: spenót, karfiol és brokkoli
  • Gyümölcsök: narancs és eper
  • Hüvelyesek: szójabab, lencse és mogyoró
  • Diófélék és magvak: Szezámmag és pisztácia
  • Olajok: szójabab és repceolaj

Hatóanyag

A sejteken belül kapcsolódik az enzimekhez (innen a koenzim elnevezés), melyen keresztül részt vesz a sejtek metabolikus (energia termelő) folyamataiban.

Felhasználás

Erős, mitokondriális antioxidáns, részt vesz a sejtek energiatermelésében és megköti a szabad gyököket. Vitamin szerű anyag és védi az idegeket. Energizáló hatásának köszönhetően segíti a tápanyagok felszívódását és hasznosulását a bőrfelszínen és az alsó bőrrétegekben egyaránt.

 

olajos magvakban

halakban és húsokban