Vitellaria paradoxa

Sheavaj (Vitellaria paradoxa)

A sheavaj az akár 200 évig is élő sheafa értékes zsírokban gazdag diójából készül. Az afrikai diola nyelvben „karit”-nak, azaz a nők aranyának nevezik, mivel a fa termőterületén mindmáig nők dolgozzák fel a shea diót, ezzel jelentős bevételhez juttatva falvaikat.

Előfordulás

A sheafa kizárólag Afrika Száhel-övezetében honos.

Hatóanyag

Bőrpuhító, gyulladáscsökkentő, tonizáló, hidratáló, sebgyógyító hatású. A-vitamin, E-vitamin, F-vitamin (telítettlen zsírsav) és zsírsav (olajsav, palmitinsav, linolinsav, tejsav) tartalmú.

Felhasználás

Magas vitamin-, ásványianyag-, és zsírsav tartalmának köszönhetően egyre népszerűbb alapanyaggá válik a shea dióból kinyert olaj a modern kozmetika iparban. Azonban házilag készült kozmetikumok, krémek, szappanok alapja is lehet ez a kellemes illatú, gazdag összetevőjű kivonat. Kiválóan alkalmas a bőr táplálására- és puhítására, sebek- és bőrfelszíni sérülések gyógyítására és ekcémás tünetek kezelésére.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

Vitellaria paradoxa

sheafa

Vitellaria paradoxa

shea dió

0 189

Szóljón hozzá