Barion Pixel
Süngomba: az ehető gomba sokrétű gyógyhatása

Süngomba: az ehető gomba sokrétű gyógyhatása

2020. 11. 09.

A gombákat táplálkozási szempontból funkcionális ételeknek-, és élettanilag előnyös gyógyszerek forrásának tekintjük. A süngomba (vagy Oroszlánsörény gomba, illetve latinul Hericium erinaceus) egy ehető fungus (gomba), ami hosszú múltra tekint vissza a kínai hagyományos orvoslásban.

Ez a gomba igen gazdag sok élettanilag fontos alkotóelemben, különösen β-glükán-poliszacharidokban, amelyek felelősek a gomba rákellenes, immunmoduláló, hipolipidémiás, antioxidáns és idegrendszer védő hatásáért. Kutatások szerint a Süngomba  más terápiás lehetőségek mellett rendelkezik anti-mikrobiális, vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség elleni,  valamint seb-gyógyító tulajdonságokkal is. Jelen cikkben megvizsgáljuk a Süngombával kapcsolatos kutatások és tanulmányok legújabb fejleményeit és megnézzük a gomba egészségre gyakorolt jótékony hatása-it, különös tekintettel a vonatkozó gyógyhatású tulajdonságokért felelős bioaktív vegyületekre.

 

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23735479/        

 

A depresszió és a szorongás terápiás csökkentése 4 hét alatt Süngombával

 

A süngomba egy jól ismert ehető gomba amely számos biol-aktív tulajdonsággal rendelkezik. Különösen a termőtestéből elkülönített – és kizárólag a süngombában megtalálható – ún. hericenonok és erinacinek serkentik az ideg növekedési faktor (NGF) szintézisét, amely arra utal, hogy a sün-gomba hatással van az agy működésére és az autonóm idegrendszerre. Ezzel kapcsolatban meg-vizsgálták a süngomba klinikai hatásait a menopauzára, a depresszióra, az alvásminőségre, és az egyéb idegrendszeri problémákra.

 

A kutatás során 30 nőt véletlenszerűen vagy a süngombával kezelt csoportba, vagy pedig a placeboval kezelt csoportba sorolták, és az alanyok a következő 4 hétben vagy süngombás kekszet, vagy placebo kekszet fogyasztottak napi rendszerességgel.

 

Mind a depresszió vizsgálatára használt ún. CES-D érték, mind pedig az egyéb idegrendszeri problémák vizsgálatára használt ún. ICI pontszám a süngomba bevitele után szignifikánsan alacsonyabb volt, mint korábban. Az ICI számítás két fő paraméterének szempontjából, azaz a “serkentő hatás’ és az “szívdobogást fokozó" hatás szempontjából, a süngomba-csoport átlagos pontszámának mindegyike szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a placebo csoporté. További szempontoknál mint a “koncentrácio”, “irritáció" és a “szorongás” általában alacsonyabb volt az átlagos pontszám mint a placebo csoportéban.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a süngomba fogyasztás csökkentheti a depressziót és a szorongást, továbbá az eredmények arra utalnak, hogy a süngombának speciális hatása van az ideg növekedési faktor (NGF) fokozódására.  

 

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/