Barion Pixel
Tigrisfű (Centella asiatica)

Tigrisfű (Centella asiatica)

2020. 04. 07.

A tigrisfű – avagy gotu kola, ázsiai gázló – néven is ismert gyógynövény az Ájurvéda gyógyítás egyik alap növénye, a test és a lélek megfiatalításának csodaszere. Tigrisfűként inkább csak hazánkban hívják.

A „becenév” onnan származik, hogy megfigyelések szerint, a vadonban megsérült, megsebzett tigrisek ehhez a növényhez dörgölik sérült testrészeiket. Egyéb ázsiai országok mellett, a gyógynövény szerves része a kínai és az indiai folklórnak is. Az állítólag 200 éves kort megélő Tai Chi mester – Li Ching-Yun – elmondása szerint előszeretettel fogyasztotta a tigrisfüvet és egyék kínai gyógynövényeket. Sri Lankán ismeretes egy mese a X. századi királyról, aki a tigrisfű hatásától kapta az erőt és az állóképességet nagyszámú háremének kielégítéséhez.

Előfordulás

A tigrisfű, avagy gotu kola a trópusi öv növénye. Megtalálható Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában. A petrezselyem nemzetségébe tartozó növény levelei esernyő szerűek, élénk zöldek, és nem utolsó sorban az elefántok egyik kedvenc csemegéje.

Hatóanyag

Egyebek mellett tartalmaz betulinsavat, brahminozidot, kaempferolit és kámfort. Antioxidáns-, rák megelőző-, hűtő-, idegnyugtató-, sebkezelő-, keringést javító hatásáról ismert növény. Erősen szinergizáló növény.

Felhasználás

Klinikai tesztetekkel igazolták, hogy a gyógynövény megfiatalítja a bőrt és a test más kötőszöveteit, mivel erősen fokozza a kollagén szintézist. A farmakológia számára elsősorban a növény magas triterpenoid tartalma tette érdekessé. Kimutatták ugyanis ezekről a triterpenoid molekulákról, hogy egy sor meghatározó és komplex hatással vannak a sejtekre és kötőszövetekre, elsősorban ezek gyógyulására és megújulására.A tigrisfű kiváló véredény erősítő és értágító növény, amely magas antioxidáns tartalmáról, és erős gyulladás csökkentő hatásáról is ismert. A gyógynövény megkönnyíti az antioxidáns C- és E-vitamin károsodott területeken történő felszívódását.

Egyéb

A növényből készült tea enyhe íze kissé fás. Ezt egy kevés mézzel, vagy citrommal könnyen lehet javítani. A tigrisfű levelét nyersen is fogyaszthatjuk salátaként.