Barion Pixel
Uborka (Cucumis sativus)

Uborka (Cucumis sativus)

2020. 04. 06.

Az uborka magas (95%-97%-os) víztartalmú növény, mely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban antioxidánsokban. Sajnos azonban a dúzzadt szemkörnyékre nem úgy hat, mint sokan gondolják.

Előfordulás

A tökfélék családjába tartozó uborka ugyanazon nemzetség tagja, mint a sárgadinnye. Kutatások szerint a Himalája déli oldaláról származik, és már mintegy 3000 éve termesztik. Egyiptomban a rabszolgák szomjoltó italának része volt. Az ókori Rómában Tiberiusz császár egyenesen gyógyszerként tartotta számon.

Hatóanyag

Magas víztartalma mellett sok aszkorbin savat (C-vitamint), a B-vitaminok teljes skáláját, A-provitamint, E-vitamint, koffein savat (amely egy erős antioxidáns), zsírsavakat, kovasavat és egyéb ásványi anyagokat (magnézium, nátrium, kálium, vas, foszfor stb.) tartalmaz. Kötőszövet erősítő hatásáért a szilícium-dioxid felel.

Felhasználás

Aroma anyagai csökkentik a bőrirritációt, ezért azon kevés természetes alapanyagok egyike, mellyel az allergiás reakciók kockázata nélkül lehet kozmetikai készítményeket illatosítani.

Remek bőrpuhító, hámosító, valamint kipirosodás- és viszketés gátló növény.

Megfelelő mennyiségű és minőségű tudományos kutatás hiányában nem jelenthető ki, hogy a szemre helyezett uborka szeletek hatóanyaga csökkentené a szemkörnyéki duzzanatokat, „táskákat”. Hatékonysága inkább abban valószínűsíthető, hogy általában hideg uborkaszeleteket szokás erre a célra használni, és maga a hideg az, ami jótékony hatást fejt ki a kérdéses területen. Az már csak ráadás, hogy az uborkaszeletek alakja jól illeszkedik a szemre, szemüregre.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

  

uborka szeletek

uborka füzér