Barion Pixel
Zsálya (Salvia officinalis)

Zsálya (Salvia officinalis)

2020. 03. 30.

A zsálya latin nevének – Salvia – szótöve megmenést, jóllétet jelent. Amerikától Európán át Ázsiáig rengeteg kultúra ősidők óta használja a zsályát. Gyakran szent növényként is tisztelik azt, annak gyógyhatásai és kulináris értékei miatt.

Előfordulás

A zsálya a mentafélék családjába tartozó, főként mediterrán övi évelő növény. Mintegy 900 alfajából 80-at termesztenek gyógyászati, vagy kulináris célokra. A száraz, mérsékelt éghajlatot kedveli leginkább, de bizonyos változataival a trópusokon is találkozni lehet.

Hatóanyag

Illóolajok (pl. kámfor, cineol, borneol, linalol), ösztrogén anyagok, salvin- és karnozinsav, flavonoidok, fenol-, és rozmarinsav, valamint tannin található a zsálya levelében, szárában és virágában.

Antibakteriális, antioxidáns, fájdalom csillapító, aroma terápiás, gombaölő, vérzéscsillapító, rákellenes, idegnyugtató hatású növény a zsálya.

Felhasználás

Megfázások, emésztési panaszok, idegi nyugtalanság, menstruációs panaszok, cellulitisz, narancsbőr hatékony ellenszereként ismert.

Ókori római ceremóniák szent gyógynövénye volt a zsálya, melyet a halhatatlansággal azonosítottak és úgy tartották, hogy fokozza a mentális teljesítmény. Arisztotelész utóda, a görög filozófus és természettudós Theophrasztosz szerint a zsálya a koszorúér gyógynövénye, mivel kimos mindenféle kórt a szervezetből, így tehermentesítve a szívet. A középkori emberek meghűlés, láz, májbántalmak, epilepszia, memória zavarok és még sok más betegség ellenszereként itták a zsályateát. A franciák is alapvető gyógynövényként tartották számon a zsályát, annak antibakteriális tulajdonságai miatt. A török nők természetes hajszínezék alapanyagként használták őszülő hajra, és alkalmazzák mind a mai napig a sötét haj kondicionálására.

A hagyományos kínai gyógyászatban nagyon gyakran használják a (vörös, vagy Dan Shen) zsályát a szülési fájdalmak enyhítésére, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Az arab orvostudományban is találkozhatunk a növénnyel. Egy arab hiedelem szerint, “ha a zsályád egészséges és jól növekszik, akkor hosszú és egészséges életed lesz”. A XIV. században napi három levelet volt javallott fogyasztani az ártó szellemek távoltartásáért. A roma kultúra szintén azért fogyasztotta a zsályát előszeretettel, hogy bevonzza a jót és távol tartsa a gonoszt. Az apacs és azték harcosok „gyors-ételként” fogyasztották a zsályát portyázásaik és vadászataik során.

A korai amerikai telepesek olyan alapvető fűszernek tartották a zsályát, mint a só és a bors. E miatt is válhatott az amerikai Hálaadás egyik tradicionális kellékévé.

A GyógyVarázs termékcsalád alábbi tagjai tartalmazzák ezt az alapanyagot

zsályalevél csokor

zsályavirág csokor