Barion Pixel
A Q10 koenzim és a Sivatagi Vihar

A Q10 koenzim és a Sivatagi Vihar

2020. 11. 24.

Nem csak az Öbölháború veteránjai vannak környezeti és stressz tényezőknek kitéve, melyek oxidatív stresszhez és végül mitokondriális diszfunkcióhoz vezetnek. Ha 40-45 éves, vagy annál idősebb vagy, koleszterin-csökkentő gyógyszereket szedsz, ha kimeritő munkát, vagy megeröltető edzéseket végzel, akkor jó tanácskánt kezdj el jó minőségű és hatékonyan felszívódó folyékony Q10 koenzim-étrend kiegészítőt fogyasztani!

De segíthet-e vajon a Q10 koenzim az Öbölháborús veteránok legalább egynegyedét érintő "többtüneti orvosi- és pszichológiai traumáinak" enyhítésében?

Ez volt az a kutatási kérdés, amelyet Dr. Beatrice Golomb, MD és Ph.D. és munkatársai a Kaliforniai Egyetem Orvostudományi Tanszékének munkatársaival vizsgáltak San Diegoban, az Egyesült Államok Haditengerészetének otthonában.

Az 1990 és 1991 közötti Öbölháború veteránjai közül feltehetőleg majdnem 200 ezer katona mind a mai napig szenved a Sivatagi Vihar Hadművelet számos maradványtünetétől. Ahogy Dr. Golomb emliti a Neural Computation folyóiratban megjelent cikkében, a veteránok tünetei és problémái nem oldódtak meg az idő múlásával.

A Q10 koenzim jelentősége az öbölháborús szindróma gyógyításában

Az Öbölháborús szindróma jellemzője, hogy egyszerre több különféle, hosszan tartó betegségből álló tüneteggyüttes a szervezetben. Melyek ezek a gyakori tünetek? Az indokolatlan és tartós fáradtság és alvászavar,  az emlékezet kihagyás, a hangulat ingadozás, az általános fájdalom, valamint az izomműködéssel, emésztéssel, légzéssel és bőrirritációval járó problémák tippikusan ilyenek. Mégis, a legszélesebb körben diagnoztizált Öbölháborús betegség a poszt traumás stress, azaz a PTSD.

Úgy tűnik, hogy a környezeti tényezők, a stressz, illetve a stressz kapcsán felszabaduló ún. acetilkolin-észteráz enzim okolható az Öbölháborús betegségekért.  Az acetilkolin-észteráz egy olyan enzim, amely egy idegi impulzus továbbítása után segít megállítani az ideg további gerjesztését. Dr. Golomb rámutat arra, hogy az acetilkolin-észteráz gátlószerek mérgező hatása szorosan kapcsolódik az oxidációs stresszhez (amely nem más, mint a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly eltolódása az előbbiek javára) és a mitokondriális diszfunkcióhoz.  (A mitokondrium eukarióta sejtekben található az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. A mitokondriális diszfunkció ennek a sejtszervecskének a zavarát jelenti.)

Ez a felismerés arra a következtetésre juttatta Dr. Golombot és csapatának tagjait, hogy a Q10 jótékony hatással lehet az Öbölháborús betegségek kezelésére hiszen a Q10 koenzim mitokondriális energizáló hatása, valamint fokozott antioxidáns tulajdonságai már régóta ismertek.

 A Q10 koenzim a legfontosabb antioxidáns az emberi szervezetben

Dr. Golomb kiterjedt kutatásai - referencialistája az egyik leglenyűgözőbb, amit valaha lathattunk-, azt bizonyítják, hogy a Q10 koenzim a szervezet elsődleges zsiroldó antioxidánsa a szervezetben. További kutatások során az is kimutatható volt, hogy a Q10 koenzim enyhíti a fáradtságot, az izomfájdalmat és a gyengeséget, a kognitív problémákat, az ideggyengeséget, a testedzés fájdalmait,  a fejfájást és az életminőséggel kapcsolatos problémák tüneteit. Mindezek a problémák köztudottan sok Öbölháborúban szolgáló veteránt érintenek mind a mai napig.

A Q10 koenzim létfontosságú szerepe a sejtenergia-termelésben

Sejtszinten A Q10 koenzim ubikinon (teljesen oxidált) formájában létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben.  Általában az agyi aktivitás és különösen az idegfeldolgozás nagyon sok energiát igényel. Dr. Golomb és kutatócsoportja úgy vélekedett, hogy egy jól felszívódó Q10 étrend- kiegészítő fogyasztása előnyös lehet az agy számára, ami az emberi szervezet legnagyobb energiafogyasztója.  

Maga a Golomb-tanulmány úgy készült, hogy megfeleljen egy klinikai vizsgálat “Gold Standard“ kritériumának. A vizsgálatban összehasonlítottak egy placebo csoport eredményeit egy Q10-zel kezelt csoport vizsgálati eredményeivel. A résztvevőket véletlenszerűen vagy a placebo csoportba vagy két Q10-zel kezelt csoport egyikébe helyezték. Az egyik Q10-zel kezelt csoport napi 100mg-os-, míg a másik Q10-zel kezelt csoport napi 300mg Q10-et kapott. A tanulmány egy kettős-vak vizsgálat volt. Sem a kutatók, sem a betegek nem tudták, hogy ki-, melyik csoporthoz tartozik.

A kutatók 46 Dél-Kaliforniában élő veteránt vizsgáltak, akik megfeleltek a Centers for Disease Control (az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) által támasztott vizsgálati kritériumainak az Öbölháborús betegségek diagnosztizálásával kapcsolatban. Férfiakat és nőket egyaránt vizsgáltak a kísérletben.

A kutatók a kísérlet során a lehető legmagasabb minőségű-, fokozottan gyors felszívódású- és magas biológiai hasznosulású, olaj bázisú lágyzselatin kapszulában kiszerelt Q10 koenzim étrend-kiegészítőt használta melett döntöttek.

A kísérlethez a Q10 lágyzselatin kapszulák gyártója olyan placebo kapszulákat is biztosított, amelyek mérete és megjelenése megegyezett a kísérletben használt Q10 kapszulákkal.

A kísérlet alatt összesen négy kezelési fázist tartottak, melyek mindegyike 3,5 hónapig tartott. A vizsgálat négy fázisából kettőben minden résztvevő kizárólag placebo kapszulát kapott. A Q10 kezelési fázisokban a résztvevők napi 100mg, vagy 300mg Q10 dózist kaptak, attól függően, hogy melyik kísérleti csoporthoz tartoztak.

A Q10 és az Öbölháborús betegségek vizsgálatának következtetései

A tanulmány elsődleges következtetése az általános jóllét megállapítása volt.  A Q10 étrend-kiegészítés statisztikailag szignifikáns javulást eredményezett a kisérletben szereplő férfiak életminőségében (a férfiak a teljes részvétel  85% -át tették ki).  Az egész kísérletben beleértve a nőket is, a Q10 étrend-kiegészítés statisztikailag szignifikáns javulást hozott fizikai erőnlétben, amelyet az összteljesítmény pontszámai alapján értékeltek. Ezenkívül a teljes kísérletben a 20 tesztelt tünet közül 19-ben pozitív változásokat figyeltek meg. Ez rendkívüli eredménynek tekinthető.

 A Q10 napi 300 mg-os dózisával számos tünet jelentős pozitív javulást mutatott.

Ahogyan Dr. Golomb jelezte, fontos megjegyezni, hogy a vér Q10 szintjének emelkedése pozitívan korrelál az általános jóllét javulásával, az fizikai teljesítménymutatók javulásával és az Öbölháborús-szindróma súlyosságának szignifikáns csökkentésével.

A teljes kisérletben a vér Q10 szintje és az összesített teljesítménymutatók javulása közötti összefüggés statisztikailag szignifikáns volt.

A Q10 vérszint és az általános jóllét javulásának a kapcsolata figyelemre méltó.

A 300mg Q10 koenzimet fogyasztó kísérleti csoport minden egyes vizsgált paramétere, valamint tesztelt tüneteik súlyossága sokkal többet javult, mint a mindössze napi 100mg Q10-et fogyasztó csoport eredményei.

A Q10 vérszint és a pozitív vizsgálati eredmények közötti összefüggések azt a feltételezést támasztják alá, hogy a Q10 étrend-kiegészítés valós ok-okozati összefüggésben állnak egymással.

Oxidatív stressz és mitokondriális diszfunkció csökkentése Q10 koenzimmel

 A Dr. Golomb és munkatársai által végzett kísérlet egyértelműen bizonyitja, hogy az étrend-kiegészités egy megfelelő technológiáva előállitott, hatékonyan és teljességgel felszívódó folyékony Q10 étrend-kiegészitővel segít csökkenteni az oxidatív stresszt és a mitokondriális diszfunkciókat (azaz, az energiaképzésért felelős sejtalkotók hibás működését).