Ami a kollagénről tudni kell
A kollagén a görög kólla (ragasztó) szóból ered. A kollagén valóban egy ragasztó: szervezetünk fontos építőeleme, mely kötést, rugalmasságot és regeneráló képességet nyújt a testünkben megtalálható kötőszövetek számára. A bőrünk, a csontjaink, az izmaink és az ízületeink mind tartalmaznak kollagént, melyek mennyisége idővel, 30-40 éves kor után csökken.
Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb kollagént tud előállítani. Mennyisége évente 1%-kal csökken, ráadásul a környezetszennyező hatások, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz még tovább csökkentik mértékét. Idővel testünk kollagén tartalma egyre több vizet veszít, feszessége meggyengül, csökken a baktériumokkal szembeni ellenállóképessége. Ha szeretnénk minél tovább megőrizni szervezetünk és csontjaink egészségét, bőrünk fiatalságát, frissességét és szépségét, mindenképp gondoskodnunk kell a kollagén pótlásáról. Ezt táplálék-kiegészítőkkel tehetjük meg, ami lehet por, tabletta vagy folyadék állagú is.
De vajon biztonságos-e a használatuk?
A rövid válasz: igen. Arra érdemes azonban odafigyelni, hogy olyan kollagéntartalmú étrend-kiegészítőt válasszunk, ami a lehető legtermészetesebb, és nem tartalmaz mesterségesen hozzáadott anyagokat, vagy legalábbis a lehető legkevesebbet belőlük. Mindig azt a terméket vásároljuk meg, aminek kevés összetevő szerepel a címkéjén, kerüljük az ízesített változatokat, melyek pl. sok hozzáadott cukrot is tartalmaznak.
Már a 90-es években is végeztek kutatásokat a kollagén hatásaival kapcsolatban, akkoriban elsősorban az ízületek állapotának javítása és a kollagénbevitel közötti összefüggést vizsgálták. Az amerikai „International Journal of Medical Sciences” 2009-es tanulmánya arról ír, hogy öt oszteoartritiszben, vagyis degeneratív ízületi gyulladásban szenvedő beteg közül négy páciens fájdalma 26%-kal csökkent napi 40 gramm II-es típusú kollagén fogyasztásának köszönhetően. Ez bámulatos eredmény. Testünkben számtalan kollagén típus fordul elő, legnagyobb mennyiségben az I-es, II-es és III-as típusú kollagén. Az I-es típusú kollagén található meg többek között a bőrben, az erekben, az inakban, a szaruhártyában. A II-es típusú kollagén a porcok fő alkotóeleme, a III-as típusú kollagén kötőszövetekben található.
Mi a helyzet a szépségünkkel?
Azt már tudjuk, hogy a kollagén kiváló ízületvédő, porcépítő anyag. Emellett azonban számos más területen is nélkülözhetetlen. A kollagén erősíti a kötőszövetet. Megszépíti a mellkas, a nyak és a dekoltázs bőrét. A kollagén a bőr felületén egy láthatatlan filmréteget képez, mely biztosítja a sejtek optimális nedvtartalmát és egyidejűleg arra serkenti a sejteket, hogy regenerálódjanak és kezdjenek saját kollagént termelni. Feszesíti a bőrt, hiányában pedig visszeres tünetek, hajszálerek, striák, narancsbőr jelenhet meg a bőrünkön. A kollagén táplálja az ínakat és szalagokat: rostos hálót képez az egész testben, összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Fontos szerepet játszik izmaink, csontunk, fogunk egészségének megőrzésében, megerősíti a hajat és a körmöket. Az olyan bőrproblémák esetén is ajánlott a kollagén pótlása, mint a pigment foltok, a pikkelysömör, az ekcéma, a rosacea, a pattanások, az akné vagy a szemölcsök.
Milyen típusú kollagént válasszunk?
A kollagén tartalmú kozmetikai krémek, arckrémek, testápolók nem rosszak, sőt. A mi ajánlatunk azonban egyértelműen a folyékony kollagén! A folyékony kollagén jobban hasznosul, mert az egész test számára kedvezően hat, nemcsak az adott testrészre. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a folyékony kollagén tartalmú italok új kollagén termelésére ösztönzik a testünket. Miután szétesik a molekula, a részecskék bekerülnek a véráramba, így a bőrt is elérik, ahol tizennégy napon keresztül megmaradnak. A testünk ugyanis azt az üzenetet kapja, hogy ezek a részecskék a kollagén termelődésének csökkenésére utalnak és emiatt a hiba azonnali kijavítására van szükség. (Ugyanez történik például akkor is, ha komolyabban megsérül a bőrszövetünk.) Így ösztönzi a testünk a kötőszövetet, hogy több kollagént, elasztint és hyaluronsavat termeljen -, így hozzájárul bőrünk hidratáltságához.
A kollagén peptidek
A kollagén peptidek szépségünk és egészségünk kis szakértői. Táplálkozási és élettani tulajdonságai hozzájárulnak csontjaink és ízületeink egészségéhez, bőrünk szépségéhez. A kollagén maga három polipeptidláncból áll. Ezek az úgynevezett α-láncok körülölelik egymást és egy egyedi szerkezetű, méretű és aminosav tartalmú hármas spirál makromolekulát képeznek. Ezek alakulnak erős szövetté és biztosítják szervezetünk rugalmasságát és ellenállóképességét.
A három polipeptidláncból álló kollagén rendkívül értékes fehérjeforrás, az alábbi kiváló tulajdonságokkal:
- stimulálja a bőrt
- stimulálja a chondrocytákat az ízületi porcban
- stimulálja az osteoblast, vagyis a csontképző sejteket
A kollagén peptidek alapanyaga ugyanaz a kollagén protein, ami a zselatiné. A kollagén peptidek azonban nagyon apró molekulák, melyek tömege kevesebb mint 10 000 g/mol. Minimum kettő és maximum 100 aminosavat tartalmaznak. Kiváló hidegvíz-oldhatósággal jellemzik őket, és még erősen koncentrált oldatokban sem képeznek gél állagot.
A kollagén peptidek a kollagén enzimatikus hidrolízisével jönnek létre. Ez annyit jelent, hogy enzimekkel és vízzel bontják le a kollagénben gazdag kötőszövetet, a peptidek az egyes kollagén láncok molekuláris kötéseinek felbomlásával alakulnak ki. A legtöbb hidrolizált kollagén peptid állati (pl. marha, hal) bőrből és csontokból származik.
Mire jó a kollagén peptid?
A kollagén peptid tartalmú táplálék-kiegészítők:
- késleltetik a bőr öregedését: hidratálják és rugalmassá teszik bőrünket, csökkentik a ráncokat
- lassítják a csontritkulást: enyhítik a fájdalmat és javítják az ízületek működését, bár egyes kutatások szerint viszonylag sokáig, 3-5 hónapig szükséges szedni kollagén peptid tartalmú táplálék-kiegészítőt ahhoz, hogy érezhető legyen a változás
- mérsékelik az ekcéma tüneteit: a jelenlegi kutatások szerint a 12 héten át rendszeresen fogyasztott kollagén peptid nagyban hozzájárul az ekcéma tüneteinek csökkentéséhez
- megerősítik a körmöket és a hajat: a kollagén peptid fogyasztásával gyorsabban nőnek a körmök és kevésbé lesznek töredezettek, a haj pedig egészségesebbé és hidratáltabbá válik
- csökkentik a vércukorszintet: a cukorbetegek számára kifejezetten a halakból származó kollagén peptid fogyasztása ajánlott erre a célra
- csökkentik a magas vérnyomást: nem minden kutatás ért egyet ezzel a megállapítással, de sokan arról számoltak be, hogy a kollagén peptid fogyasztása csökkenti a vérnyomás értékét
- segítik elkerülni az ízületi fájdalmakat: elsősorban fiatalabb, aktív sportos életet élők esetén ajánlott a kollagén peptid használata, mert megelőzi az edzések alatt jelentkező térdfájdalmakat és a boka rándulásait
- erősítik az izmokat: különösen a kar izomzatát
- támogatják a diétánkat: segítik a zsírégetés folyamatát
- gyorsítják a sebgyógyulást: műtéti hegek, bőr lézeres eltávolítása után rugalmasságot és nedvességet biztosítanak a bőrnek, csökkentik a bőrpírt
- vitalizálják a naptól károsodott-, vagy csak egyébként is száraz arcbőrt: javítják a bőr nedvességtartalmát, csökkentik a ráncokat