Barion Pixel
Amit érdemes tudni a Q10 koenzimről

Amit érdemes tudni a Q10 koenzimről

2020. 11. 19.

Jelentős különbségeket fedezhetünk fel a kereskedelemben kapható Q10 étrend kiegészítő felszivódása és hasznositása között. Egy pénztárcát kimélő Q10 étrendkiegészítő készítmény lehet, hogy nem drága, viszont alacsony felszívódása és biológiai hasznosulása is meglehetősen szerény lehet. De ez akkor nem is spórolás, hanem sokkal inkább felesleges pénzkidobás. Nagyon fontos, hogy valóban felszivódó és hatékony Q10 étrendkiegészitőt válasszunk, ha szeretnénk eredményeket elérni a Q10-es étrendkiegészítéssel!

A legjobb koenzim aktiv Q10 hatóanyaga a Q10 koenzim molekulák zsírban oldódó molekulái amelyek egyszerre szintetizálódnak a szervezetben és kerülnek az étrendbe, valamint az étrend-kiegészítőkbe. A Q10 koenzim a koleszterinnel megegyező biológiai úton szintetizálódik a szervezetben. A kor előrehaladtával - nagyjából 40 éves kor felett – sajnos a Q10 koenzim bioszintézise lecsökken.  A legmagasabb minőségű aktiv Q10 koenzim hatóanyaga egy természetes hatóanyag, amelyet élesztő hozzáadásával fermentálással állítanak elő.

A legjobb táplálék-kiegészítőkben található Q10 koenzim molekulák megegyeznek a mitokondrium belsejében szintetizált Q10 molekulákkal. A mitokondriumok babszem alakú „szervrészek” a sejtekben. Ők a legfontosabb szervrészek, amelyek felelősek az ATP (adenozin-5′-trifoszfát) energiamolekulák termeléséért.

Korunk előrehaladtával azonban csökken sejtjeink képessége a Q10 koenzim szintetizálására. Továbbá egyes gyógyszerek, például a koleszterin csökkentő gyógyszerek alkalmazása gátolja a Q10 koenzim sejtek szintézisét. A veszteségek hatékony pótlásához nagyon jó minősegű étrendkiegészitőkre van szükségünk.

A Q10 koenzim felszívódása és biológiai hozzáférhetősége

Az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben található Q10 koenzimeknek alacsony a felszívóda és a biológiai hasznosulása. A Q10 koenzim esetében a nehéz felszivódás a Q10 molekulák viszonylag nagy méretének és lipidben oldódó természetének tulajdonítható.

 

A kristályos Q10 nyersanyag olvadáspontja 48 C fok felett van, jóval magasabb, mint a gyomor és a vékonybél hőmérséklete. Egy jó Q10 táplálékkiegészítő gyártónak úgy kell feldolgoznia a Q10 nyersanyagot, hogy biztosítsa a Q10 kristályok testhőmérsékleten egyetlen molekulává oldódását. Az emberi bél abszorpciós sejtei nem képesek felszívni a Q10 kristályokat; csak egyetlen Q10 molekulát képesek elnyelni.

A CoQ10 molekulák túl nagyok ahhoz, hogy közvetlenül felszívódjanak a vérben. Ehelyett a Q10 molekulákat, amelyek képesek bejutni a bél abszorpciós sejtjeibe, kilomikronokba csomagolják és felszabadítják a nyirokrendszerbe. (A kilomikron a legkisebb sűrűségű lipoprotein, melynek feladata a lipidek bélhámsejtektől a periféria-, a szövetek irányába, illetve a májba történő szállítása.) A Q10 sejtek lassan mozognak a nyirokcsomóban, amíg el nem érik a szív melletti mellkasi vezetéket és bejutnak a vérkeringésbe.

  • A Q10 koenzim felszívódását táplálékkiegészítőkben fokozhatja egy kis zsírtartalmú étkezés egyidejű bevitele.
  • A Q10 koenzim elosztva-, étkezés közben, jobban felszívódik, mint az egyszeri dózisok. Így kétszer 100 milligramm jobb felszívódást eredményez, mint 1-szer 200 milligramm [Singh 2005].
  • A Q10 koenzim egyidejű bevitele és az E-vitamin nagy adagja (több száz milligramm) gyengíti a Q10 koenzim plazmaszintjének növekedését, és ez kerülendő. [Kaikkonen 2000].
  • Az étrendkiegészités egy jól formulált Q10 étrend-kiegészítővel az életkor előrehaladtával ennek megfelelően sokkal fontosabbá válik. Felnőtt korban az emberi sejtek egyre kevésbé szintetizálják a Q10 koenzimet. Gyakorlatilag lehetetlen pótolni a veszteséget azzal, hogy többet eszünk, vagy okosan eszünk [Kalén 1989]. A Q10 pótlása elengedhetetlen.
  • A Q10 táplálékkiegészítő rendszeres hosszú távú használata nem befolyásolja az emberi sejtek képességét a szervezetben megjelenő Q10 koenzim szintetizálására [Folkers 1994].

A Q10 étrendkiegészítők hatékonysága

A Q10 kiegészítők hatékonyságának legjobb klinikai vizsgálatait gyógyszerészeti minőségű ubikinon (jelentése: mindenhol jelen lévő) Q10 koenzim jelenlétével és nem pedig élelmiszeripari Q10 koenzim alkalmazásával végezték olyan gyógyszerkészítményekben, amelyeket ugyanúgy gyártanak, mint a gyógyszereket:

  • Svend Aage Mortensen professzor Q-Symbio tanulmánya kimutatta, hogy a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél az étrend-kiegészitő két év alatt napi háromszor 100 milligrammal történő pótlása jelentősen javította a tüneteket és a túlélést. [Mortensen 2014]
  • Urban Alehagen professzor KiSel-10 tanulmánya kimutatta, hogy az idősek napi étrendkiegészítése kétszer 100 milligramm Q10 koenzimmel és 200 mikrogramm magas szeléntartalmú élesztő-készítménnyel négy éven át jelentősen csökkentette a szívbetegség okozta halálozás előfordulását valamint javult az egészséggel kapcsolatos életminőségük. [Alehagen 2013]
  • Beatrice Golomb professzor Öbölháborús betegségek vizsgálata kimutatta, hogy az első Öbölháború utáni Öbölháborús betegségben diagnosztizált betegek napi étrendkiegészítése 100 milligrammal három hónapig jelentősen fokozta a fizikai funkcióikat, javította tüneteiket és az életminőségüket [Golomb 2013].

A Q10 koenzim étrendkiegészítők biztonságos fogyasztása

A megfelelően gyártott Q10 koenzim étrendkiegészítők nem mérgezőek, nincsenek nemkívánatos mellékhatásai és nem jelentenek komoly kölcsönhatásbeli problémákat gyógyszeres kezelésekkel szemben. [Hathcock 2006].

A Q10 koenzim biztonságosságát egészséges felnőtt önkéntesekben egy randomizált, kettős-vak, placebo-Q10 kontrollos vizsgálatban értékelték 300, 600 vagy 900 mg / nap dózisokkal, négy héten keresztül. A nemkívánatos események gyakorisága, pl. megfázásos tünetek és a gyomor- és bélrendszeri betegségek hatásai nem különböztek szignifikánsan a placebo kontroll és a Q10 csoport között. Általában a Q10 koenzim jól tolerálható volt, akár napi 900 mg-ot is elérve, ami jóval nagyobb, mint a terápiás célokhoz szükséges dózis (napi 100-300 milligramm) [Hidaka 2008].