Barion Pixel
Miért fontos a kollagén peptid használata 25 éves kor után?

Miért fontos a kollagén peptid használata 25 éves kor után?

2020. 09. 25.

Miért fontos a kollagén peptid használata 25 éves kor után? Századunkban, amikor az áruházak polcai zsúfolásig vannak pakolva táplálék-kiegészítőkkel és kozmetikumokkal, rendkívül nehéz meglelni a számunkra legoptimálisabbnak minősülő termékeket. Mindezt nehezítendő: a bőrápolási lehetőségek egyre bővülő palettáját hatalmas kihívás nyomon követni. Továbbá jogos kérdés gyanánt az is felmerülhet bennünk, hogy vajon miért éppen a közelmúltban került az érdeklődések középpontjába a kollagén? Hiszen a 21. századot megelőzően is kulcsfontosságú összetevője volt az öregedésgátló krémeknek. Ezekre a kérdésekre igyekszünk az alábbiak során – a teljesesség igénye nélkül – válasszal szolgálni.

 

Mi is tulajdonképpen az a kollagén?

A kollagén egy aminosavak összekapcsolódásából keletkező strukturális fehérje, mely megtalálható a test különböző kötőszöveteiben. A kollagén fő funkciói közé tartozik a csonterősítő, valamint a bőrszerkezet-támogató hatása – lévén, hogy nélkülözhetetlen szerepet tölt be az inak, ínszalagok, izmok felépítésében egyaránt. Jelen van a szaruhártyában, az erekben, sőt a fogakban is.

Görög eredetű neve feltárja előttünk valódi rendeltetését (kola-ragasztó, valamint –g utótag - előállítás jelentésben). Nevével mintegy világosan szemlélteti „küldetését”, mely összetartó, avagy összeragasztó erejében rejlik.

Noha a kollagén számos fajtáját sikerült a tudósoknak ezidáig beazonosítaniuk, mégis leginkább három fő típussal foglalkoznak. Ezek a kollagéntípusok különféle szerepet vállalnak a testben. A kollagén első típusa játssza a főszerepet, mivel a legsűrűbben fordul elő a testben, és létfontosságú a bőr, a csontok, az inak, a porc, a kötőszövetek, valamint a fogak szerkezetét illetően.

 

A kollagén bőrre gyakorolt hatása

A bőrben található kollagén döntő részét a három rétegből álló bőr középső rétegében (a dermisben) lelhetjük fel. A kollagén-jelenlétnek köszönhető a bőr rugalmassága, üdesége, ránc nélkülisége.

Nagyszerű, hogy a testünk felvértezte magát kollagénnel – mondhatnánk, mégis miért van szükségünk kollagén-kiegészítésre? A válasz abban rejlik, hogy: habár a kollagén 80%-a megtalálható a bőrben, mégis egy bizonyos kor után (általában 25 év), sajnos a testünk több kollagént bont le, mint amennyit képes megtermelni. E természetes folyamat mellé csatolódik még néhány külső tényező is, mely a kollagénrostok elöregedéséhez vezethet (dohányzás, napsugárzás stb.)

Amennyiben időben el kezdjük szedni a kollagén-kiegészítőket, nagy esély van arra, hogy meggátoljuk a kollagén elöregedését. Egy jól megválasztott étrend segítségével az élelmiszerekből is hozzájuthatunk a szükséges kollagén-mennyiséghez (húsleves, tojás, csirke, sertés, lazac.)

A C-vitamin-bevitellel is érhetünk el sikereket a kollagén-előállítás kapcsán, előmozdítva a bőrsejtek helyreállítását, a bőrregenerálódást.  A C-vitamin ugyanis fontos szerepet játszik a testben lévő kollagén elődjének, a pro-kollagénnek az előállításában. Ehhez a szervezet számára kimagasló vitaminhoz ugyancsak juthatunk étkezésünk által (leveles zöldségek, brokkoli, paprika, citrusfélék.)

Mindannyian szeretünk fiatalosak, frissek lenni/maradni, és arra vágyunk, hogy ezt az állapotot minél inkább kinyújtóztassuk. A ragyogó, rugalmas bőr, az erős csontok, haj és körmök, valamint a fájdalmat nem ismerő ízületek örömmel tölthetnek el bennünket – a megnövekedett önbizalomról nem is beszélve. Szerencsére már van a piacon jószerével por, tabletta és krém formájában is kapható kollagén, mely termékek sokak életét tehetik teljesebbé.

 

Miből készül a kollagén peptid?

A hidrolizált kollagént, más néven kollagén peptidet leginkább tehenek és halak bőréből, kötőszöveteiből állítják elő. Az állatbőröket a húsiparban nem hasznosítják, azonban: mivel rendkívül gazdag kollagénforrásoknak bizonyulnak, az egészség- és szépségipar kiváló minőségű alapanyagokként felhasználják termékeik előállításához.

Több kultúrában hosszú ideig elfogyasztották az állat minden részét, beleértve a tápanyagban igen gazdag szerveket is. A modern kultúrákban a  legutóbbi időkben főként a kollagént nem tartalmazó izomhús fogyasztására került a hangsúly, mely megmagyarázza az utóbbi évek kollagénőrületét.

 

Melyek a kollagén peptid használatának előnyei?

A kollagén peptid fogyasztása segíti a szervezetet a kollagéntermelésben, így erősebb hajra és körömre, rugalmasabb bőrre, valamint fájdalommentes ízületekre tehetünk szert. Egyes gyártók rendkívül fontosnak tartják, hogy kizárólag egészséges tehenek bőrét használják fel alapanyagul. E célból a gazdáktól elvárják, hogy teljes mértékben megfeleljenek a szigorúan előírt szabályoknak, állataikat ne kezeljék antibiotikumokkal, vagy növekedésserkentő hormonokkal.

 

Mit is rejt magában a „hidrolizált” szó?

A tehén kötőszövetétől, bőrétől az íztelen és szagtalan kollagén peptidekig hosszú út vezet. Sokakat elriaszthat a „hidrolizált” kifejezés, mely által arra következtetnek, hogy a kollagén peptidek valamilyen bonyolult feldolgozási folyamaton mennek át. Mindez a gyakorlatban sokkal egyszerűbb. A marhabőrök alapos megtisztítása az első lépés, melyet aztán áztatnak, hogy a fölös zsírt eltávolítsák. Áztatással segítik a megfelelő kollagén-felszabadulást a bőrből, melyet a párolási és őrlési folyamatok követnek. A végeredmény pedig nem más, mint a tiszta, magas minőségű kollagénpor.

 

Milyen kollagén peptidre kerüljön a választásunk?

Mivel egy természetes anyagról van szó, fontos, hogy a kollagén-utánpótlásban részesülő emberi szervezet a legjobb minőségű kollagén peptidekhez jusson hozzá. Ennek érdekében erősen javasolt, hogy olyan termékeket válasszunk, melyeknél a gyártó a csomagoláson feltünteti a kollagén három alapvető aminosav-összetevőjét (a glicint, a hidroxiprolint, valamint a prolint).

A legjobb, ha olyan márkákra esik a választásunk, amelyek címkéjén a teljes aminosavprofil fel van tüntetve, valamint ahol a fenntartható gazdaságokban nevelt, minősített fűvel táplált tehenek bőréből készült a kollagén peptid.

Mindemellett kerüljük az adalékanyagokat tartalmazó termékeket. Ne használjunk olyan kollagént, amely ízesített, festett vagy tartósítószert tartalmaz. Miért fontos minderre figyelnünk? Mivel a testünkről van szó, amely a lehető legtisztább és legtermészetesebb anyagokra tart igényt.

Webáruházunkban lehetőség van szigorúan bevizsgált, engedélyezett, prémium minőségű, 100%-ban természetes kollagén peptid beszerzésére. Termékeinkhez 100% visszavásárlási garanciát, telefonos megrendelési lehetőséget, és azonnali házhozszállítást garantálunk.