Barion Pixel
Minek köszönhetik népszerűségüket a kollagén peptidek?

Minek köszönhetik népszerűségüket a kollagén peptidek?

2020. 10. 06.

Az utóbbi időkben a kollagén sokak érdeklődését felkeltette, és egyre többen kíváncsiak az egészségre gyakorolt különféle hatásaira. Ezért a következőkben a kollagén, és a kollagén peptidek vonatkozásában felmerülő néhány kérdésre igyekszünk válaszolni, mindezt a teljesség igénye nélkül. A kapszula, ital, vagy turmixba keverhető por formájában egyaránt fogyasztható kollagén peptidek alapvető fontosságúak a test kollagénszint-pótlása érdekében. A kollagén jelen van a csontokban, a szövetekben, a porcokban, a hajban, a szemben, sőt az emésztőrendszerben egyaránt. Noha idővel a test kollagéntermelő képessége jelentős mértékben lecsökken, lehetőségünk nyílik arra, hogy táplálák-kiegészítők formájában vigyük be a szervezetünkbe.

Mi is tulajdonképpen a kollagén?

A kollagén a kötőszövetek (pl. bőr, porc) kulcsfontosságú strukturális összetevőjeként tartható számon, mely fehérjecsalád az emberi szervezetben található fehérjék megközelítőleg egyharmad részét teszi ki. Az eddig beazonosított 28 kollagéntípus (melyet az anyag aminosav-tartalma szerint kategorizálnak) közül az 1-es osztályba sorolt változatból található a legtöbb a testben – közel 90%. Ez a mennyiség a bőrben, az inakban, a belsőszervekben, valamint a csont szerves részeiben lelhető fel. A kollagén többi típusa is beazonosítható a porcban (a 2-es típusú kollagén); a csontvelőben, valamint a limfoid szövetekben (3-as típus); az alapmembránban (4-es típus); a sejtfelületeken és a hajban (5-ös típusú kollagén.)

A test a kollagént az étkezés során bevitt fehérjék aminosavakra történő bontásával állítja elő. Az aminosavak felelősek a szervezetben fellelhető különféle fehérjék megtermeléséért – köztük a kollagén előállításáért is. A bőr, inak, ízületek és csontok fenntartásában és regenerálásában segítő kollagén testfehérje prolin és glicin aminosavakat tartalmaz.

 

Kollagénforrás a természet asztaláról

A kollagéntermelődéshez szükséges alapokat a fehérjékben gazdag ételek szolgáltatják a szervezet számára (marhahús, tojás, csirke, tejtermékek, hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék.)

Amennyiben arra törekszünk, hogy természetes módon jussunk hozzá a szükséges kollagénhez, érdemes arra törekednünk, hogy a fenti élelmiszereket frissen fogyasszuk el; ugyanakkor fontos, hogy változatos étrendet alakítsunk ki a mindennapokban. 

A friss gyümölcsökből és zöldségekből álló étrend a test számára biztosítja a szükséges antioxidánsokat, melyek megvédik a testet a kollagén-lebontó oxidatív stressztől. Nem túl jó hír számunkra, hogy a testünk egy bizonyos kor után már nem tudja előállítani a szükséges kollagénmennyiséget. A növényekben található fitonutriensek támogatják a test kollagén-előállító képességét.

Néhány kultúra (pl. a keleti kultúrák egy része) már több évszázada fogyaszt olyan ételeket – egészségmegőrzés céljával –, melyek gazdag kollagénforrásként szolgálnak (cápauszony, sertésláb, bőr, csontok.)

A menopauza beálltáig a nők szervezete elveszíti a kollagén egyharmad részét, mely által a bőr veszít rugalmasságából, szárazzá válik, több ránc is megjelenik; mindemellett pedig csökken az inak, a csontok, az ízületek, és a szív egészsége is.  Továbbá a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás), valamint a túlzásba vitt napozás, és az egészségtelen étrend is negatív hatással van a kollagéntermelésre.

Ízületi gyulladás esetén az ízületek kollagénszintje radikálisan lecsökken, és olyan gyors kollagénbomlás veszi kezdetét, melyet a szervezet nem képes optimális mértékben pótolni. Ennek eredménye az ízületi fájdalom, és a csökkent mobilitás. A kollagén gyógyászati célból való használatának lehetőségeire már az 1980-as években felfigyeltek a tudósok, és a vizsgálatokat korunk mikrobiológusai is folytatják.

 

Mit kell tudni a kollagén-kiegészítőkről?

A kapszula, por és ital formájában beszerezhető kollagén-kiegészítők nagyrésze halból, állati eredetű porcokból, csontokból és bőrből, valamint tojáshéjból készül (melyeket hidrolizálnak, azaz vízzel lebontanak, ezzel megkönnyítik a szervezet számára a jobb és hatékonyabb kollagénfelszívódást.)

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a kollagén-kiegészítők, a kollagén peptidek jelentős része nem szerezhető be vegán vagy vegetáriánus forrásból, hanem leginkább állati részekből. A kollagén peptidek fogyasztása során érdemes figyelni arra is, hogy megfelelő, szigorúan ellenőrzött helyről szerezzük be a kollagén-kiegészítőket, és győződjünk meg arról is, hogy a címkén nem szerepelnek nehézfémek, magnézium-sztearát, titán-oxid és egyéb a szervezetre káros hatást gyakorló szennyeződések.

 

A kollagén peptidek használatának előnyei

A kollagén peptidek által lehetőségünk nyílik arra, hogy pótoljuk a szervezet kollagénszintjét. A gyakran „ragasztóként”, „cementként” jellemzett (összetartó jelentésben) fehérjetípus az életkor előrehaladtával (25-30 éves kor körül) lecsökken a szervezetben.

A természet asztaláról bevitt fehérje feldolgozásáért és a kollagén elállításáért a szervezetnek keményen meg kell dolgoznia. A kollagén peptidek a hidrolízisnek köszönhetően bizonyos mértékben megkönnyítik a szervezet munkáját (pl. vízbe, turmixokba keverten fogyasztva.)

A kollagén-kiegészítők segítenek kisimítani a ráncokat, és rugalmasabbá „varázsolni” a bőrt; segíthethetnek az ízületi fájdalmak csökkentésében (azáltal, hogy támogatják a kötőszöveteket). Egy tanulmány szerint azok a sportolók, akik több héten keresztül napi 5 g kollagén peptidet vettek be, kevesebb ízületi fájdalomról panaszkodtak. A kollagénnek porcregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Néhány kutatás rámutatott arra, hogy a kollagénbevitel segítségével sikerült csökkenteni az IBD-ben (irritábilis bélszindrómában, egy gyulladásos emésztési zavarban) szenvedő betegek fájdalmait. E szerint a kutatók, az IBD-betegségek vizsgálata során, összefüggést fedeztek fel, a kollegénrost-képződés és -lebontás közötti egyensúlyhiány, valamint a gyulladás között. Mindemellett, ugyancsak az IBD-betegségek esetében, arra is fényt derítettek, hogy nagymértékben csökkent a 4-es típusú kollagén szérumszintje.

Habár a kollagén peptidek bevitele általában biztonságosnak bizonyul, előfordulhatnak mellékhatások is – példaképpen kiütések, ritkább esetben májproblémák is.

Amennyiben nem tudunk eligazodni a kollagén peptidek széles felhozatalában, és nehéz kiválasztanunk a megfelelő változatot, javasolt, hogy beszéljünk egy szakemberrel (dietetikussal, táplálkozási szakemberrel, gyógyszerésszel, orvossal.)

A magas minőséggel rendelkező GyógyVarázs kollagén peptid étrend-kiegészítői közül Ön is kiválaszthatja az elvárásainak leginkább megfelelő változatot – a bőr, a csontok, az ízületek, a haj és a körmök egészsége érdekében.  Válasszon még ma, és mi otthonába szállítjuk a terméket!