Barion Pixel
Q10 koenzim minden napra

Q10 koenzim minden napra

2020. 11. 23.

Tény, hogy csak a magas minőségű-, gyorsan és teljességgel felszívódó-, lehetőleg folyékony Q10 ubikinon kiegészítők lesznek igazán hatásosak, ha valós eredményeket várunk el a Q10 koenzimtől. Szerencsére manapság már van néhány olyan gyártó, amelyik ezt színvonalat megfizethető áron kínálja vásárlóinak.

Nem állitjuk azt, hogy az étrend-kiegészítők helyettesítik az egészséges és változatos étrendet, azonban más a helyzet ha a Q10 koenzimről beszélünk, hiszen még a lehető legjobb étrendet is pótolni szükséges annak érdekében, hogy 40-év feletti életkorban megfeleően rendelkezésre álljon szervezetünkben ez a csodás hatóanyag.

 A Q10 koenzim-kiegészítők fontosak az általuk nyújtott szívegészségügyi előnyök szempontjából. Nincsenek kétségeink felőle.

Dokumentált bizonyitékaink vannak arra, hogy mi történik akkor amikor egy véletlenszerű, klinikai vizsgálatkor ( Gold Standard vizsgálat )  összehasonlitják egy  Q10 ubikinonnal (azaz egy teljesen oxidált Q10 molekulával  ) kezelt csoport vizsgálati eredményeit egy placebo csoport eredményeivel.

Mit tudunk a Q10 koenzimről?

  • Tudjuk, hogy a Q10 koenzim egy redox molekula és létfontosságú társfaktora a sejtenergia-termelés folyamatában,
  • Tudjuk, hogy a Q10 koenzim egy kivételesen erőteljes antioxidáns, azonban az életkor előrehaladtával, túl a 20-as éveink közepén, testünk egyre kevesebb Q10-koenzimet szintetizál.
  • Tudjuk, hogy a Q10 koenzim felhasználása az emberi szervezetben egy fokozottan bonyolult-, 17 lépésből álló folyamat, amely könnyen rosszra fordulhat, melynek következtében a Q10 szintézis elkezdhet akár alul is működni.  A siker érdekében a Q10 koenzim bioszintéziséhez nagyszámú vitamin, aminósav és nyomelem egyidejű jelentléte szükséges.
  • Tudjuk, hogy egyes gyógyszerek, különösen a sztatin (koleszterin-csökkentő) gyógyszerek, gátolják a Q10 koenzim bioszintézisét (hasznosulását).
  • Tudjuk, hogy a Q10 koenzim bevitele rendkívül nehéz a táplálkozással. A vegetáriánus és vegán étrendet követők étrendjének a Q10 koenzim tartalma még sokkal alacsonyabb, hiszen étrendjük nem tartalmaz állati fehérjéket.

Mit nem tudunk a Q10 koenzimről?

Nem tudhatjuk hogy egy egyén hozzájut-e a napi elegendő Q10 koenziméhez normál étkezés mellett.

A SIBR Kutatóintézetben dolgozó Dr. William Judy szerint ez egy egyszerű számtani kérdés. Életkorunk előrehaladtával kevesebb Q10-et állítunk elő, és élelmiszereinkből nem jut elegendő Q10 a különbség pótlására, vélekedik Dr. Judy. Emiatt könnyen belátható, hogy igen is szükségünk van Q10 koenzimes étrend-kiegészítők fogyasztására. Minden nap! Néhányunknak többször is naponta!

Mi a Q10 koenzim napi javasolt mennyisége?

Dr. William Judy szerint egy felnőtt embernek naponta körülbelül testsúlykilogrammonként 3,5 mg Q10 koenzimre van szüksége egy egészséges test működésének a fenntartásához. Hozzá lehet-e jutni minden nap 3,5 mg Q10 koenzimhez ételeinken keresztül?

A dán nemzeti ételek tipikus Q10-koenzim tartalmát vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a Q10 normál napi bevitele az ételekből testsúlykilogrammonként 3 és 5 mg közötti értéket mutat.  Ennyi az értéke az ételben lévő Q10 koenzimnek,  de ez nem a felszivódó mennyiség. Ha az élelmiszereinkben lévő Q10 8 százaléka valóban felszívódik, akkor napi 0,24–0,4 milligramm Q10-et kapunk elfogyasztott ételeinkből, ami egy átlagos 80kg-os felnőtt férfi esetében csupán kb. 24mg összesen. Ez azonban nagyon nem elég.

Milyen ételek tartalmaznak Q10 koenzimet?

A legtöbb étel Q10-tartalma nagyon alacsony. Például a spenót és a brokkoli az egyetlen olyan növény, amelyet nagy gyakorisággal fogyasztunk és Q10 koenzimet is tartalmaz. Az avokádó is remek forrása némi Q10-nek. A többi növényi eredetű étel, amelyet általában fogyasztunk, Q9 koenzimet tartalmaz, nem Q10-et. Szóval, kevés Q10-koenzimet nyerünk vissza az elfogyasztott zöldségekből. Egy személynek majdnem két kiló apróra vágott spenótot kellene elfogyasztania ahhoz, hogy napi 3,5 mg (testsúlykilogrammonkénti) Q10 koenzimehez jusson. Ezt szem előtt tartva érthetjük meg pontosan, hogy miért is kellett Popeye-nek ennyi spenótot ennie ahhoz, hogy olyan erős és energikus legyen.

Q10 koenzim húsból és halból

A hüvelyesek (bab, borsó, dió és lencse) tartalmaznak Q10-et.  Viszont az élelmiszerekből származó Q10 legnagyobb része az általunk fogyasztott állati fehérjékből származik. Az elfogyasztott húsokból és halakból viszonylag kevés Q10-hez juthatunk, és ez a kis mennyiség is “elpárolog” ha még meg is főzzük ezeket a húsokat.  Ahhoz, hogy a napi szükséges 3,5 mg (/tkg) Q10-koenzim bekerüljön a szervezetünkbe, Dr. Judy szerint,  naponta 1,5 kg marhahús steaket, vagy majdnem 1 kg májat kellene fogyasztanunk. Ez viszont rövid időn belül a lakosság nagy részét garantáltan köszvényessé tenné!

A középkorú és idős emberek számára szükséges Q10 étrend-kiegészítők Egyetlen megoldás létezik: 40 felett egész egyszerűen szükségünk van Q10 ubikinon étrend-kiegészítésre, ha hozzá szeretnének jutni a napi szükséges mennyiségű Q10 koenzimhez. A modern kutatások eredményeiből ugyanis világosan kiderül, hogy 40 felett kevesebb Q10-koenzimet tud a szervezetünk termelné, az étkezésünkkel pedig képtelenség pótolni a fennmaradó hiányt. Dr. Judy becslései szerint egy 65 éves ember 50% -kal kevesebb Q10 koenzimet képes előállítani, mint 25 évesen.

Melyik fajta Q10 koenzim étrend-kiegészítőt válasszuk?

Ahogyan el kell döntenünk például, hogy sima brokkolit, vagy organikusan termesztett brokkolit vásárolunk, ugyanúgy el kell döntenünk, hogy Q10 ubikinon terméket (teljesen oxidált) vagy ubikinol (teljesen redukált) terméket szeretnénk vásárolni. Az ubikinon Q10 termék hatékonyságát korábbi cikkeinkben megvizsgáltuk és bemutattuk.

Ugy tűnik, hogy a jó minőségű és jó felszívódású – méghozzá lehetőleg folyékony formában gyártott – Q10 ubikinon termékek 200mg-os napi dózisával megfelelően elláthatjuk szervezetünk Q10 igényét. De ne feledje: a felszívódás mértéke személyenként jelentősen változik olyan tényezők függvényében, mint az életkor, a testtömeg, az étrend, a betegség állapota és a testmozgás szintje.

A következőkben szemléltetnénk két szcenáriót a Q10 ubikinon étrend-kiegészítőalkalmazására.

  1. szcenárió: Egy középkorú vagy idős, többnyire egészséges egyén, napi átlagosan (testsúlykilogrammonként) mg 2,0 Q10 koenzim bioszintézissel könnyen elérheti napi 3,5 mg Q10 szükségletét, ha egy hatékonyabban felszívódó Q10 unikion étrend-kiegészítőt fogyaszt.
  2. szcenárió: Idős szívelégtelenségben szenvedő betegeknek és / vagy olyan sztatin gyógyszereket szedő betegeknek, akiknek a vér Q10-szintje 0,50 mikrogramm / milliliterre csökkent, valóban napi 2,2 mg Q10-et kell kapniuk egy jó kiegészítőből. Valójában az ebbe a kategóriába tartozó egyéneknek legalább napi két alkalommal Q10-kiegészítőket kell fogyasztaniuk.

Következtetés az élelmiszerforrásokból származó Q10 koenzimekről

A legtöbb középkorú vagy idősebb egyén nem lesz képes annyi Q10 koenzimet előállítani szervezetében, mint amennyire testének szüksége lenne az optimális sejtenergia termeléshez és az antioxidáns védelemhez. A különbség pótlásához nem lesz képes elegendő további Q10 koenzimhez jutni élelmiszerekből seb.

Elderly heart patients and patients taking statin drugs need coenzyme Q10 supplements. Low plasma and cellular Q10 levels are a reliable predictor of congestive heart failure. The Mayo Clinic defines heart failure, also known as congestive heart failure and/or chronic heart failure, as the inability of the heart muscle to properly pump blood around the body.